2021. szeptember 20. hétfõFriderika

Becze Tihamér döntőbe ütötte csapatát

Lelátó utolsó frissítés: 14:15 GMT +2, 2019. március 23.

A hatodik mérkőzés 85. percében, hihetetlenül idegtépő csatában dőlt el a Csíkszeredai Sportklub és az Újpesti TE párharca az Erste Liga elődöntőjében. Az erdélyi csapat sikere azt is jelenti, hogy a Ferencvárosé a magyar bajnoki cím.


A kék-feherék számára idegenbeli vereségekkel kezdődött az elődöntő, hazai pályán viszont sikerült visszakapaszkodni a párharcba, majd az ötödik mérkőzésen olyan történt, amire ebben a szezonban még nem volt példa: a Sportklub sikerrel járt az Újpesti Jégcsarnokban, így egy győzelemre került a döntőtől, ráadásul ezt otthon harcolhatta ki.

Az ötödik meccs végén Varga Arnold rendkívül sérülésveszélyes ütközéssel állította meg Részegh Tamást, s bár a csíkiak villámgyors támadója szerencsére megúszta kisebb zúzódással az esetet, a liga fegyelmi bizottsága egy meccsről eltiltotta az UTE hátvédjét. Vargát tehát a péntek esti összecsapáson nélkülöznie kellett Szilassy Zoltán vezetőedzőnek.        

A telt házas Vákár Lajos Műjégpályán a szurkolók ünnepi hangulatban várták, hogy elkezdődjön végre a lehetőleg sorsdöntő mérkőzés. „Újra itt van, újra itt van, újra itt van a nagy csapat” – hangzott az Illés-együttes népszerű dala a lelátóról. A nagy tét már a meccs legelején kiütközött, a vendégek Részeghet próbálták kizökkenteni, ez pedig az első feszültségekhez vezetett.

fotók: Pál Zoltán / Csíkszeredai Sportklub

A folytatásban viszont nem ez a magatartás határozta meg a találkozót, amely alig kezdődött el, a bírók Beczét máris kiküldték két percre, gáncsolásért. Első előnyével nem tudott élni a vendégcsapat, majd egyenlő létszám mellett a Sportklub igyekezett tempót diktálni, szintén eredménytelenül.

A harmad közepénél Flinta kapott kisbüntetést, s az újpesti előnyt ezúttal kihasználta Hebar, a szlovén csatár éles szögből bombázta ki a rövid felsőt. Az UTE vezetése nem tartott sokáig, a következő cserében Gecse vállalt fel egy akciót, Valchar lövését még védte Duschek, de a csíki hátvéd fonákkal a kapuba gyötörte a korongot.

Támadásban maradt a kék-fehér alakulat, majd az újabb nagy lehetőség emberelőnyben maradt ki, Rokaly Sz. a felső vasat találta el. A felvonás végén a Sportklubnak kellett négy mezőnyjátékossal védekeznie, és amikor már-már úgy tűnt, hogy sikerült kihúzni a hátrányt, akkor Ropret eresztett el egy lövést takarásból. A pakk védhetetlenül zúdult Lundström kapujába, öt másodperccel a harmad vége előtt a lilák visszavették a vezetést (1–2).

A második harmad elején Flintának kellett újból leülnie a büntetőpadra, a játék késleltetéséért, a szlovákiai játékvezetők egyébként több vitatható ítéletet hoztak, mondanunk sem kell, hogy nem lopták be magukat a csíkszeredai szurkolók szívébe. Az UTE emberelőny-kihasználási hatékonysága 66 százalékról 75-re emelkedett, amikor a fórban Huba egy jól helyezett csuklólövéssel növelte kétgólosra a különbséget.

A Sportklub játékosai azonban nem estek kétségbe, nagy nyomást helyeztek a vendégekre és a meccs kezdett egyoldalúvá válni. A a 32. percben Krasznoszlobodcev szépített Taratuhin passzából, és ez még nagyobb löketet adott a hazai csapatnak. A harmad utolsó percében jött egy késleltetett UTE-kiállítás, amelyet egy másodperccel a játékrész vége előtt Valchar váltott gólra (3–3).

A harmadik felvonásra tompult a támadások erőssége, a biztonságosabb hoki vette át a szerepet. A Sportklub így is fölényben játszott, végül a 47. percben Anyiszin kapu mögül visszatett korongját Taratuhin bombázta a hálóba öt a négy elleni szituációban.  A Sportklub először szerezte meg a vezetést a meccsen, de akárcsak az Újpest első góljánál, ezúttal is nagyon gyorsan jött a válasz: több védekezési hibát kihasználva Kocsis egyenlített Kiss-Rusk átadásából (4–4).

A folytatásban a házigazdák voltak aktívabbak, ugyanakkor a vendégek ellentámadásai is veszélyesnek bizonyultak. A rendes játékidőben végül nem született döntés, következett tehát négy a négy elleni hosszabbítás.

A ráadásban az első nagy helyzetet Becze puskázta el szólóban. Úgy tűnt, a kék-fehérek jobban bírják erővel, de Duschek, illetve az újpesti védelem állta a sarat. Még emberhátrányban is, amelyet sikerült kivédekeznie az ellenfélnek. Sőt, a második oldalon Stefishen ütőjében maradt a vendéggyőzelem és ezzel a hetedik meccs.

Az ötödik felvonásra a játékosok többsége már teljesen elkészült az erejével. A vendégektől Ropret emelkedett ki, egyedül viszont ő sem tudott mit tenni, míg a Sportklubnál többen is frissebben mozogtak. Közéjük tartozott Becze, akit előbb Benk vakoldalról úgy leütközött, hogy a kék-fehérek 20-asának még az orra vére is megindult, de a játékvezetők nem ítéltek semmit. A következő cserénél viszont újra a jégen volt Becze, aki az elmaradt kiállítást góllal torolta meg, bebiztosítva a győzelmet.

A Csíkszeredai Sportklub a 2012/2013-as idény után jutott el újból az Erste (korábban MOL) Liga döntőjébe. Az elődöntő másik ágán előzőleg az FTC-Telekom söpréssel (4–0) ejtette ki a Debreceani EAC együttesét. A finálé első összecsapását március 26-án rendezik a Pesterzsébeti Jégcsarokban. Az Újpest búcsújával eldőlt, hogy 22 év után a Fradi lett a magyar bajnok, második az UTE, harmadik a DEAC.

Így látták az edzők:

Hozó Levente (Sportklub): „Rég nem volt ilyen mérkőzés Csíkszeredában, mint amilyent most zártunk. Örvendek, hogy mi jöttünk ki győztesen és ehhez gratulálok a srácoknak. Le az összes kalappal előttük, hogy ennyi utazás, ennyi meccs után ekkora munkát sikerült beletenniük a párharcba. A mai meccs lényege az volt, hogy a fiúk nem adták fel fejben egy percre sem, végig küzdöttek, harcoltak. A párharcról tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, de most már előretekintünk. Készülünk a döntőre és most ez a legfontosabb.”

Szilassy Zoltán (UTE): „Ez a meccs megmutatta a két csapat erejét. Ötödik harmadban dőlt el a mérkőzés, nagyon közel voltunk egymáshoz. Nyílván az ember ilyenkor végetlenül szomorú, hogy nem mi jutottunk a döntőbe, hiszen mi is közel voltunk hozzá. A mai meccs egy óriási küzdelem volt. Gyakorlatilag az emberelőnyös játékunk volt parádés, sajnos viszont a játékunkban benne voltak olyan egyéni hibák, amelyek nem szerepeltek a tervben. A mai meccs megint a play-off karakterünket hozta, nagyon keményen játszottunk és azt kell mondjam, hogy az offenzív zónában nagyon hatékonyak voltunk. Lőttünk négy gólt, ami alapjáraton elég kellene legyen, ám túloldalt is volt ennyi. Ez a szériánkba került. Nagyon sajnálom, hiszen megérdemeltük volna a döntőt, miként az ellenfél is. Sőt, ők jobban, hiszen a négy fát előrébb elérték, mint mi. Ehhez gratulálok, és sok sikert kívánok a döntőben!”

Jégkorong Erste Liga, elődöntő, 6. mérkőzés

Csíkszeredai Sportklub–Újpesti TE 5–4 – h.u. (1:2, 2:1, 1:1, 0:0, 1:0)
Csíkszereda, Vákár Lajos Műjégpálya, 1950 néző
játékevezetők: Druga Norbert, Jozef Bachurik – Bandi Csaba, Csomortáni Zsolt (vonalbírók)
gól: Gecse (11., Valchar), Krasznoszlobodcev (32., Taratuhin, Belov), Valchar (40., Papp, Részegh), Taratuhin (47., emberelőny, Anyiszin, Krasznoszlobodcev), Becze (85.) / Hebar (10., emberelőny, Vincze), Ropret (20., emberelőny, Csányi), Huba (24., emberelőny, Hebar, Benk), Kocsis (48., Kiss-Rusk)
kapura lövések: 55:38 (11:13, 14:7, 10:7,16:8, 2:3)
védések: 34 (89,7 százalék) / 48 (90,57 százalék)
kiállítások: 8, ill. 10 perc
emberelőny-kihasználás: 4/1 (25 százalék), ill. 4/3 (75 százalék)
Döntőbe jutott a Sportklub 4–2-es összesített eredménnyelSportklub:
Joakim Lundström (Onodi Ottó)
Vjacseszlav Belov, Papp Szabolcs - Mihail Anyiszin, Vadim Krasznoszlobodcev, Andrej Taratuhin
Gecse Hugó, Salló Alpár - Részegh Tamás, Rokaly Szilárd, Radim Valchar
Farkas Tamás, Flinta Botond - Becze Tihamér, Bíró Tamás, Fodor Csanád
Györfy Tihamér - Eduard Căsăneanu, Horváth László, Rokaly Norbert
Edzők: Vaclav Novák és Hozó Levente

UTE:
Duschek Dávid (Ales Sila)
Peter Huba, Kovács Attila - Csányi Karol, Nemes Bemjámin, Anze Ropret
Kiss-Rusk Jedrick, Pokornyi Dávid - David Brine, Kocsis Ferenc, Vincze Péter
Kiss Philip, Nagy Nilan - Benk András, Andrej Hebar, Taylor Stefishen
Kovács Sebestyén, Szalma Zsolt
Vezetőedző: Szilassy Zoltán  

Korábbi eredmények: 
UTE–Sportklub 2:3
Sportklub–UTE 5:3
Sportklub–UTE 4:1             
UTE–Sportklub 4:1
UTE–Sportklub 4:1

A másik párharcban:
DEAC–FTC-Telekom 1:4
DEAC–FTC-Telekom 0:3
FTC-Telekom–DEAC 5:2
FTC-Telekom–DEAC 7:2
A Ferencváros 4–0-s összesítéssel jutott döntőbe

A döntő programja:
Március 26., kedd, 19.30: FTC–Sportklub
Március 27., szerda, 19.30: FTC–Sportklub
Március 30., szombat, 18.30: Sportklub–FTC
Március 31., vasárnap, 18.30: Sportklub–FTC
Április 2., kedd: FTC–Sportklub – ha szükséges
Április 4., csütörtök: Sportklub–FTC – ha szükséges
Április 6., szombat: FTC–Sportklub – ha szükséges

Újpesti TECsíkszeredai SportklubErste Ligajégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális