2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Hamsíkék ellen kezdi selejtezőjét a magyar válogatott

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:11 GMT +2, 2019. március 21.

Ebből a csoportból bravúrnak számítana kijutni a budapesti társrendezésű Eb-re. A szlovákokat négy próbálkozásból eddig egyszer sem tudta legyőzni a válogatott. Most sikerülhet?


Csütörtökön elrajtol a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezője és az első játéknapon a magyar válogatottra azonnal egy eléggé meredeknek tűnő mérkőzés vár: Szlovákiában, a nagyszombati stadionban kell helytállni.

A két ország csapata eddig mindössze négyszer találkozott egymással, a 2000-es belga-holland Eb selejtezője során Pozsonyban 0–0, Győrben pedig 0–1 lett a végeredmény. A következő két összecsapás már nem volt tétmérkőzés: 2004-ben a thaiföldi Király Kupán a Lothar Matthäus által irányított magyar válogatott 1–0-ra kikapott a szlovákoktól; négy évvel később Gera Zoltánék Limasszolban játszottak kétgólos döntetlent az északi szomszédokkal, azon a meccsen „Gerzson” szerezte Várhidi Péter együttesének gólját.

A magyar labdarúgó-válogatott első győzelmét harcolhatja ki tehát a szlovákok ellen, de a magyarok minden bizonnyal egy döntetlent is sikerként könyvelnének el a selejtező nyitányán. Marco Rossi szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón azt nyilatkozta:  „Sokan kevés esélyt adnak nekünk a holnapi mérkőzésen, de a futballban éppen az a szép, hogy nem mindig a papírforma érvényesül a pályán.”

Az olasz szakvezető szerint a tavaly szeptemberben kezdett közös munka óta komoly fejlődésen mentek keresztül, s bár ezt az utat szeretnék folytatni, azzal is tisztában van, hogy a labdarúgásban fontosabbak az eredmények, ezért mindent megtesznek a sikeres szereplés érdekében. Rossi eddigi pályafutása legfontosabb mérkőzésének nevezte a mostanit, az ellenféllel kapcsolatosan pedig megjegyezte: nyolc-kilenc játékosuk a topligákban szerepel, de bízik egy pozitív eredményben.

Marco Rossi optimista a magyarok esélyeit illetően - fotó: Magyar Labdarúgó Szövetség - MLSZ

A szlovák-magyar meccs érdekessége, hogy a vendégek keretében több olyan labdarúgót találunk, aki a szlovák Fortuna Ligában szerepel, mint a házigazdáknál. Pavel Hapal cseh származású szövetségi kapitány a szlovák élvonalból mindössze a DAC középhátvédjét, Lubomir Satkát válogatta be, míg a magyaroknál az ugyancsak a dunaszerdahelyi csapatot erősítő Kalmár Zsolt, valamint Slovannál légióskodó Holman Dávid is kerettag.

A szlovákok legnagyobb nevű játékosa, egyben vezére a Napolitól nemrégiben Kínába igazolt Marek Hamsík, a 31 éves középpályás februárban szerződött a Talien Jifanghoz. Hamsíkot a napokban választották meg a 2018-as év legjobb szlovák labdarúgójának, zsinórban a hatodik évben, mindent összevetve nyolcadik alkalommal söpörte be a díjat.

Embed from Getty Images

A „sasok” legértékesebb játékosa ugyanakkor az Internazionale Milánónál futballozó Milan Skriniar, a 24 éves középhátvéd a Transfermarkt szakoldalon 60 millió euróra van becsülve. A magyar válogatottból ebben a tekintetben Willi Orbán áll az élen (15 millió euróval), az RB Leipzig védője a Nemzetek Ligájában debütált a nemzeti tizenegyben, a mai lesz az ötödik mérkőzése a magyar címeres mezben.

Marco Rossi a Kolozsvári CFR-nél játszó Lang Ádámnak is küldött meghívót, egyébként a székesfehérvári belső védőt a magyar sajtóban tévesen úgy tűntették fel, mint az FC Cluj labdarúgója…

A szlovák válogatott legutóbb nem tudott bennmaradni a Nemzetek Ligája B-osztályában, Hamsikék utolsók lettek hármasukban az ukránok és a csehek mögött, így kiestek a C-be, vagyis a 2020-21-es idényben a magyarokkal azonos osztályban fognak játszani. Mint emlékezetes, Marco Rossi alakulata Észtországot és Görögországot megelőzve, Finnország mögött második helyen zárt négyesében.

A magyarokkal és a szlovákokkal Horvátország, Wales, illetve Azerbajdzsán szerepel ugyanabban a selejtezőcsoportban. Az első játéknapon a walesiek pihennek, a világbajnoki ezüstérmes horvátok csütörtökön az azerieket fogadják Zágrábban, vasárnap pedig a budapesti Groupama Arénában vendégszerepel Zlatko Dalic gárdája.

Mindegyik csoportból az első két helyezett kvalifikál az Európa-bajnokságra, a maradék négy pozíció sorsa a jövő év márciusában esedékes pótselejtezőn dől el, a csoportokat a Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján alakítják ki.            

Labdarúgó Eb-selejtező, 1. forduló, E-csoport

Szlovákia–Magyarország, Nagyszombat (Trnava)
21.45, M4 Sport
játékvezető: Vlagyiszlav Bezborodov (orosz)

A magyarok várható kezdőcsapat az MTI szerint: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás, Willi Orbán, Vinícius Paulo, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Kleinheisler László – Dzsudzsák Balázs, Kalmár Zsolt – Szalai Ádám.

A csoport másik mérkőzésén: Horvátország–Azerbajdzsán (Zágráb, 21.45)

A szlovák és magyar válogatott kerete

Szlovákia

Kapusok: Martin Dubravka (Newcastle United), Matus Kozacik (Viktoria Plzen), Marek Rodak (Rotherham United)
Hátvédek: Peter Pekarik (Hertha BSC), Lukas Stetina (Sparta Praha), Lubomir Satka (FC DAC 1904), Milan Skriniar (Internazionale), Denis Vavro (Köbenhavn), Michal Siplak (Cracovia), David Hancko (Fiorentina)
Középpályások: Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Jan Gregus (Minnesota United), Juraj Kucka (Parma), Matus Bero (Vitesse), Marek Hamsík (Talien Jifang), Ondrej Duda (Hertha BSC), Martin Chrien (Santa Clara), Albert Rusnak (Real Salt Lake), Robert Mak (Zenit), Jaroslav Mihalik (MSK Zilina), Miroslav Stoch (Slavia Praha)
Csatárok: Michal Duria (Anorthoszisz Famaguszta), Pavol Safranko (Dundee United)
Szövetségi kapitány: Pavel Hapal

Magyarország

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC) Gulácsi Péter (RB Leipzig) Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas KC) Bese Barnabás (Le Havre) Kádár Tamás (Dinamo Kijev) Korhut Mihály (Árisz Szaloniki) Lang Ádám (Kolozsvári CFR) Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC) Willi Orbán (RB Leipzig) Paulo Vinícius (Mol Vidi FC)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd) Holman Dávid (Slovan Bratislava) Kalmár Zsolt (FC DAC 1904) Kleinheisler László (NK Osijek) Kovács István (Mol Vidi FC) Nagy Ádám (FC Bologna) Pátkai Máté (Mol Vidi FC) Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)
Támadók: Balogh Norbert (APÓ Ellínon) Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad) Holender Filip (Budapest Honvéd) Nagy Dominik (Legia Warszawa) Németh Krisztián (Sporting Kansas) Szalai Ádám (TSG Hoffenheim) Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A többi csütörtöki mérkőzés programja:
17.00 Kazahsztán–Skócia (Asztana, I-csoport)
19.00 Ciprus–San Marino (Nicosia, I-csoport)
21.45 Észak-Írország–Észtország (Belfast, C-csoport)
21.45 Hollandia–Fehéroroszország (Rotterdam, C-csoport)
21.45 Izrael–Szlovénia (Haifa, G-csoport)
21.45 Macedónia–Lettország (Szkopje, G-csoport)
21.45 Ausztria–Lengyelország (Bécs, G-csoport)
21.45 Belgium–Oroszország (Brüsszel, I-csoport)   

A csoportok beosztása az uefa honlapján.

2020-as labdarúgó-Ebselejtezőmagyar labdarúgó-válogatottválogatottakUEFAfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális