2022. január 24. hétfõTimót

Kovács Istvánt minden idők legnagyszerűbb futballedzői közé sorolták

Lelátó utolsó frissítés: 15:00 GMT +2, 2019. március 20.

A nívós France Football magazin összeállította minden idők legjobb edzőinek rangsorát, amelyre felkerült egy erdélyi magyar szakember, a pályafutása során 11 trófeát, köztük az Ajax-szal két BEK-serleget is elhódító Kovács István. Guttmann Béla és Mircea Lucescu szintén tagja az ötvenfős elit társaságnak.


Különleges összeállítással készült legfrissebb számában a France Football magazin, a párizsi székhelyű szaklap a labdarúgás történetének ötven legnagyszerűbb edzőjét gyűjtötte össze. A szerkesztők három szempontot vettek figyelembe a válogatásnál: a szakemberek kluboknál elért sikereit, azt, hogy az adott tréner milyen nyomot hagyott a játékon, ugyanakkor a szakvezetők személyisége is mérvadó volt.

A rangsor élén a totális futball megalkotóját, a holland Rinus Michels-t találjuk. Az amsterdami edző újszerű szemléletével a hatvanas-hetvenes években megreformálta a sportágat, Michels az Ajax, az FC Barcelona élén, valamint a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként érte el legnagyobb sikereit, az Oranjet előbb világbajnoki ezüstéremig, később Európa-bajnoki elsőségig vezette.

Második az ötvenes listán a Manchester United korábbi sikerkovácsa, Sir Alex Ferguson. A skót menedzser 27 éven át irányította a Vörös Örödögöket, illusztris pályafutása során a Uniteddal nem kevesebb mint 38 kupát sikerült elhódítania.

A harmadikként rangsorolt Arrigo Sacchi a trófeák számában elmarad ugyan Fergusontól, ám az olasz szaktekintély a nyolcvanas évek végén kiváló eredményeket ért el az AC Milánnal, az 1994-es amerikai világbajnokságon pedig ezüstéremig vezette az olasz válogatottat. Sacchinak egy sor taktikai újítást köszönhet a modern foci: eltörölte a söprögetőt, 4–4–2-es játékrendszerével megújította a területvédekezést és erőteljes letámadást alkalmazott, több mostani toptréner követi filozófiáját.

A jelenleg is tevékenykedő edzők közül a France Football összeállításában mindössze Josep Guardiola és Carlo Ancelotti került be az első tíz közé, ahol még olyan neveket találunk, mint a játékosként és edzőként is kivételes pályafutást befutó Johan Cruyff, a Dinamo Kijev legendás mestere, Valerij Lobanovszkij, vagy a catenaccio meghonosodásában jelentős szerepet vállaló Helenio Herrera – az argentin edző az ötvenes-hatvanas években a Barcelona és az Internazionale kispadján volt a legsikeresebb.

Tagja továbbá a top tíznek az osztrák Ernst Happel, aki négy különböző országban lett bajnok csapataival, ráadásul a Feyenoord és a Hamburg élén a BEK-ben is diadalmaskodott, illetve a Liverpool történetének legnagyobb edzője, Bill Shankly is. Az Anfield előtt 1997-ben szobrot emeltek a skót menedzser tiszteltére, nem véletlenül, hiszen Shankly vezetésével a `Pool az 1961-62-es idényben feljutott az élvonalba, ahol három bajnoki címet szerzett két FA- és és egy UEFA-kupa-diadal mellett.

Az erdélyi edző, aki meghódította Európát

A France Football minden idők legnagyszerűbb edzői közé sorolta Kovács Istvánt, az erdélyi magyar szakvezető a 43. helyre került a listán.

Kovács István méltatlanul elfeledett alakja a romániai labdarúgásnak, pedig az Ajax-szal kétszer is elhódította az európai klubfutball legértékesebb trófeáját, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában 1972-ben és egy évvel később is diadalmaskodtak. Kovács a totális futball követője volt az amsterdamiaknál, ahol a vasszigoráról ismert Rinus Michels-t váltotta, új felfogásban, illetve edzési módszerekkel sikerült kihoznia a maximumot Cruyffékból. Kováccsal a kispadon az Ajax két szezon alatt összesen hét serleggel gazdagította a klub gyűjteményét.

Embed from Getty Images

Ezt követően a Francia Labdarúgó Szövetség szerződtette szakmai igazgatóként, és ő rakta le az 1984-ben Eb-t nyert, a Michel Platini által vezényelt válogatott alapjait. Európai kalandjai után visszatért Romániába, a szövetségnél az ifjúsági, az utánpótlás és a felnőtt válogatott szakmai munkájáért is felelt, nem hivatalos szövetségi kapitányként tevékenykedett, de akárcsak a korábbi együttműködés (1962 és 1967 között is a román válogatottnál dolgozott segédedzőként), ez sem bizonyult sikeresnek.

A nemzetközi szinten rendkívüli elismertségnek örvendő szakember utolsó trófeáját a Panathiainkosszal nyerte 1982-ben, az athéniakkal a görög kupában győzedelmeskedtek. Edzői pályafutását a Monacónál fejezte be, érdekesség, hogy a hercegségbelieknél Arsene Wenger váltotta, az Arsenalt később 22 éven át menedzselő Wengert szintén ott találjuk a France Football listáján.   

Kovács István edzőként a Steauával érte el első sikereit, a bukarestieknél kupaspecialistának számított. Egyébként edzette a Kolozsvári CFR, az Universitatea, a Dermata és a CSM csapatát is, bár Temesváron született, a Szamos-parti város lett az otthona, miután 1942-ben a Kolozsvári Athletikai Club (KAC)-hoz igazolt. Fedezetet, azaz középpályás-poszton játszott, megfordult külföldön is, az Olympique Charleroi-nál rúgta a bőrt, de a második világháború kitörése véget vetett belgiumi vendégjátékának. Kovács István a Házsongárdi temetőben nyugszik, 1995-ben, 75 éves korában hunyt el.  

Embed from Getty Images

A France Football ötvenes listáján Kovács István mellett Mircea Lucescu a másik romániai edző, a csapatait több mint száz Bajnokok Ligája-mérkőzésen vezető bukaresti szakember legnagyobb nemzetközi sikere, hogy a Sahtar Doneckkel 2009-ben megnyerte az UEFA-kupát. Lucescu az ukrán egyesülettel a különböző versenysorozatokban 22 alkalommal örülhetett végső sikernek.

Természetesen nem hiányozhat a legjobb ötven edző közül Guttmann Béla sem, a világhódító útjára Budapestről indult edző nevét legtöbbször egy átok kapcsán emlegetik. Állítólag 1962-ben, amikor egymás után másodszor lett BEK-győztes a Benficával, extraprémiumot követelt a klubelnöktől. Antonio Mundrunga ebbe nem ment bele, a dühös Guttmann pedig azt mondta, a Benfica a következő száz évben nem fog nyerni európai kupát. Azóta a lisszaboni csapat ahányszor bejutott a BL/BEK, vagy az UEFA/Európa Liga döntőjébe, mindannyiszor vereséget szenvedett. Guttmann több mint húsz klubnál edzősködött szerte a világon, de sehol nem maradt két idénynél tovább, azt vallotta, a harmadik szezon végzetes.

A legjobb 50 edző a France Football szerint:

futballKovács István - edzőlegendaelismerésFrance Football
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális