2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

A Sepsi OSK még nem érkezett meg a rájátszásba

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 15:20 GMT +2, 2019. március 16.

Elvitte a pontokat Sepsiszentgyörgyről az U Craiova, a látottak alapján megérdemelten. A Sepsi OSK immár öt meccse nyeretlen és a péntek esti volt a negyedik vereség zsinórban.


A Sepsi OSK labdarúgóinak önbizalmát az elmúlt hetekben alaposan megdolgozta a Kolozsvári CFR, Alin Minteuan csapata mindhárom erdélyi rangadót behúzta: a kupanegyeddöntőben, a bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában, majd a felsőházi rájátszás első körében is a vasutasok hagyták el győztesen a pályát.

fotók: Pál Árpád

Biztató előjelnek számított viszont, hogy a háromszéki csapatnak fekszik a Craiova játékstílusa, a szezon elején a piros-fehérek három nagy pontot szereztek hazai pályán a kék-fehérekkel szemben, majd novemberben közel álltak e teljesítmény megismétléshez a Ion Oblemenco Stadionban. A sokáig vezető, illetve emberelőnyben játszó Neagoe-alakulat nem tudta kihasználni az időközben az MLS-be igazolt Alexandru Mitriță kiállítását, sőt, kilenc mezőnyjátékossal a házigazdák egyenlítettek. Aztán a hosszabbításban a Sepsi szerzett egy teljesen szabályos gólt, amelyet Radu Petrescu érvénytelenített, és nem ez volt a bukaresti játékvezető egyedüli hibája az Universitatea javára…

Devis Mangia együttese rövid időn belül másodjára látogatott Székelyföldre, a Románia Kupa címvédője február végén az FK Csíkszereda pályáján aratott háromgólos győzelemmel jutott be a másodrangú hazai sorozat elődöntőjébe. Az olasz edző egyébként azon kevés szakvezetők egyike a Liga 1-ben, aki variálja a játékrendszereket és előszeretettel használja a háromvédős alakzatokat is. Csíkszeredában a román futballra leginkább jellemző 4–2–3–1-es felállásban játszott a Craiova, a mostani bajnokira viszont egy 3–4–3-at húzott elő a tarsolyból az itáliai mester. Eugen Neagoe a tőle megszokott hadrendben küldte pályára az övéit, egyedül Bryan Nouvier számított újdonságnak a kezdőtizenegyben, a francia szélső felépült vállsérüléséből, amelyet még a törökországi edzőtáborban szenvedett el.

Március 15-e lévén a háromszéki csapat szurkolói egy Széchenyi Istvántól származó idézettel üzentek a magyarságnak: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” – állt az ünnepi molinón.

A mérkőzés elején az U Craiova igyekezett beköltözni a Sepsi OSK térfelére, de az első nagy lehetőség a hazaiak előtt adódott: a hetedik percben Nouvier indította nagyszerűen Florin Ștefant, aki a ziccerben elgurította Pigliacelli mellett a labdát, a kapufa azonban nem segített az ifiválogatottnak – kevéssel, mellé.

A visszatérő Nouvier egyébként nagy játékkedvet mutatott, még most sem értjük, miért engedte el ezt a jó képességű légióst a CFR, még ha csak kölcsönben is...

A Sepsi OSK kijött az ellenfél szorításából, s amikor már-már Tandiáék irányították a játékot, a Craiova előnybe került, mégpedig egy szögletgóllal: Kelic senkitől sem zavartatva emelkedett a tizenhatosban (Viera elfelejtett ugrani), Niczuly pedig egyenesen Mateiura ütötte a labdát, megkönnyítve ezzel a brassói születésű középpályás dolgát. Tiago Ferreira szemfüles indításából – amelynél Sato csúnyán beragadt – az Eb-selejtezős keretbe behívott Bancu duplázhatta volna meg az előnyt, ám a Craiova baloldali szárnyvédője a tiszta lövőhelyzetet lepasszolta Koljicnak, Jovanovic pedig köszönte és tisztázott.

A folytatásban is a vendégek domináltak, a 37. percben egy ellentámadáson Koljic indította Bărbuț-t, Jovanovic nem kapcsolt időben, de a horvát-német hátvéd szerencséjére a Craiova támadója fölé lőtte az óriási lehetőséget. A Sepsinek nagyon akadozott a támadójátéka, a hamis kilencest játszó Tandia szenvedett a középhátvédek között, a félidő végén viszont Niczuly kirúgásából kiharcolt egy szabadrúgást, amelyet a sértett kevéssel a bal oldali kapufa mellé tekert.

A második játékrészt jól kezdte a gólhátrányban levő székely csapat, Sato cselezte be magát a tizenhatosba, majd előkészített a Poli Iașitól nemrég igazolt Dylan Floresnek, a Costa Rica-i támadó középpályás óriási luftot rúgott, Rus Adrián nagy erejű kapáslövése pedig mellé szállt. Ezt követően Jovanovicnak is volt egy hatalmas gólszerzési lehetősége, Nouvier szögletét Rus csúsztatta meg fejjel, a középen érkező hátvéd rosszul találta el a labdát. Ezzel el is fogytak a hazai helyzetek, az utolsó félórában a Craiova dönthette volna el többször is a mérkőzést.

Bancu egy erősen faultgyanús szituációnál, lebirkózta de Mourát, majd Niczullyal szemben elrontotta a befejezést, majd egy ellentámadáson Koljic tört kapura, a kézdivásárhelyi kapusnak nagyot kellett mentenie. Ennél az akciónál Jovanovic lesérült, a középső védőt Hadnagy Attila váltotta, így Rus a középpályáról visszalépett a védelembe. A sepsiszentgyörgyi születésű csatár pályára lépését üdvrivalgással fogadták a nézők, de Hadnagynak ezúttal nem volt egyenlítési lehetősége, mivel a hajrában a piros-fehérek meg sem tudták közelíteni a Craiova kapuját.

„A meccs elején elég jól játszottunk – kezdte értékelőjét Eugen Neagoe, a Sepsi OSK edzője – 0–0-nál volt egy nagy helyzetünk, amiből sajnos nem sikerült gólt szerezni. Megengedhetetlenül könnyedén kaptuk a gólt, egy szöglet után, amelyet a hibáink előztek meg. Ez után már nehéz dolgunk volt. Hajtottunk az egyenlítésért, de a Craiovát értékes játékosok alkotják, jó csapat. Nekik is volt néhány nagy helyzetük, többnyire ellentámadásokból, ezért is nem akartunk túlságosan kinyílni. A végén azért gratuláltam a fiúknak a hozzáállásért, az erőbedobásért. Sajnos nem sikerült pontot szerezni ezen az estén, most pedig kéthetes szünet következik, remélem időközben a sérültjeink is visszatértek” – nyilatkozta Neagoe.

A Sepsi OSK egyelőre nem érkezett meg a playoff-ba, a sepsiszentgyörgyi csapat ugyanannyi ponttal áll a hatodik helyen, mint amennyivel az alapszakaszt zárta, azaz tizenkilenccel. A felsőházi rájátszás harmadik fordulójában az FC Viitorul ellen lehet megszakítani az ötmeccses nyeretlen szériát, amely egyben négy sorozatos vereséget is jelent. Az OSK legközelebb is hazai pályán játszik, a konstancaiak április elsején látogatnak a kovásznai megyeszékhelyre.

Győzelmével az U Craiova egy pontra megközelítette a listavezető Kolozsvári CFR-t, a vasutasok szombat este visszaállíthatják a négypontos különbséget, ha szombat este nyerni tudnak Ovidiuban. A lefújás után Devis Mangia elégedett volt, meg nem is a játékosai teljesítményével: „Azt beszéltük a fiúkkal, hogy legyen egy nyugodt pihenőnk, ennek érdekében be kellett gyűjtenünk mindhárom pontot. Jól játszottunk, nagyon elégedett vagyok, sok helyzetet kidolgoztunk. Kissé ugyanakkor mérges vagyok, amiért nem tudtuk lezárni a meccset egy második góllal. Mindkét sorozatban, a bajnokságban és a kupában is a végső győzelemre hajtunk” – mondta az olasz szakember.

A Craiova a következő fordulóban a FCSB-vel találkozik, Bukarestben.

                   

Labdarúgó Liga 1, rájátszás – második forduló

Sepsi OSK–Universitatea Craiova 0–1 (0–1)
Sepsiszentgyörgyi stadion
játékvezető: Florin Chivulete (Bukarest)
gól: Mateiu (21.)
sárga lap: Hamed (90+3.) / Ferreira (44.), Bărbuț (71.)

Sepsi: Niczuly Roland – Gabriel de Moura, Ousmane Viera, Igor Jovanovic (Hadnagy Attila 79.), Daisuke Sato (Yasin Hamed 71.) – Rus Adrián, Stefan Velev – Bryan Nouvier, Dylan Flores (Gabriel Vașvari 60.), Florin Ștefan – Birahima Tandia. Vezetőedző: Eugen Neagoe.

Craiova: Mirko Pigliacelli – Issac Donkor, Renato Kelic, Tiago Ferreira – Radoszlav Dimitrov, Alexandru Mateiu, Alexandru Cicâldău, Nicușor Bancu – Cristian Bărbuț (Nuno Rocha 73.), Elvir Koljic (Carlos Fortes 86.), Valentin Mihăilă (Stephan Drăghici 62.). Vezetőedző: Devis Mangia.

A meccs statisztikái a lpf.ro alpján:
Labdabirtoklás: 50-50 százalék
Gólhelyzetek: 3–13
Kapura tartó lövés: 0–5
Mellé/fölé: 3–8
Szögletek: 2–5           
Szabálytalanságok: 14–19

További program

Felsőház Szombat, 20.30: FC Viitorul–Kolozsvári CFR
Vasárnap, 20.30: Astra Giurgiu–FCSB

Alsóház
Szombat, 13.00: Dunărea Călărași–Poli Iași
Vasárnap, 17.30: Medgyesi Gaz Metan–Dinamo Bukarest
Hétfő, 18.00: Concordia Chiajna–FC Hermannstadt
Hétfő, 20.30: FC Voluntari–FC Botoșani

CS U CraiovaSepsi OSKLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális