2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Kell egy csatár a Sepsi OSK-nak

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:22 GMT +2, 2019. január 31.

Bokor János sportigazgatót kérdeztük az átigazolásokról, arról, hogy még hány pont szükséges a felsőházi rájátszáshoz, illetve a Kolozsvári CFR elleni kupameccsről.  


Az egy évvel ezelőtti nagytakarításhoz képest a mostani átigazolási kampány jóval visszafogottabbra sikerült a Sepsi OSK-nál. Igaz, ezen a télen nem is indokolta semmi a jelentősebb keretátalakítást, ugyanis a tavaly ilyenkor még a kieséstől fenyegetett csapat úgy várja az élvonalbeli bajnokság alapszakaszának folytatását, hogy jó esélye van bekerülni a felsőházi rájátszásba, amit az előszezonban célkitűzésként fogalmazott meg a klub vezetősége.

Eddig a napig a piros-fehérektől négy labdarúgó távozott és ugyanennyi érkezett. Prosser Dániel a Puskás Akadémia FC-hez igazolt, Gabriel Dodoi visszatért a Kolozsvári CFR-hez, Veress Zsombort a harmadosztályú Kézdivásárhelyi SE-hez, míg Ionuț Ursut a második ligában feljutásért küzdő Kolozsvári U FC-nek adták kölcsön. Mindannyian több játéklehetőséghez szerettek volna jutni, ezért hagyták el véglegesen, vagy ideiglenesen az egyesületet.

Ami az új igazolásokat illeti, Dunărea Călărași-tól csatlakozó Nicolae Carnat, illetve a Temesvári ASU Politól érkező Călin Popescu az U21-es szabály miatt lehet hasznos, bár utóbbi középpályásnak még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy legyen esélye bekerülni a kezdőcsapatba. A légiós szerzemények egyaránt védők. Sebastian Rudol a Pogon Szczecin gárdájától érkezett, és a 23 éves középhátvéd pillanatnyilag az egyedüli lengyel játékos a Liga 1 mezőnyében. Ugyanez érvényes a kenyai válogatott balhátvédre, Abud Omar Khamisra is, de Rudollal ellentétben a 26 éves afrikai labdarúgó játszott már külföldön, megfordult a görög Panegialos FC-nél, a bolgár Szlavia Szófiánál és a belga Cercle Brugge-nél.

A bajnokság már a hétvégén újrakezdődik, az átigazolási időszak viszont február végéig tart. Bokor János, a háromszéki labdarúgóklub sportigazgatója a Lelátónak kifejtette, az érkezők és távozók listája nem tekinthető véglegesnek, egy csatárral is szeretnének erősíteni:

 „A futballban semmi sem kiszámítható, az edzőtáborban sajnos lesérült Bryan Nouvier, akit megműtöttek és állítólag csak keveset fog hiányozni, de ezt még nem jelenthetjük ki biztosra. Ha valaki február végéig még kidől a sorból, muszáj lesz újakat igazolnunk. A keretünk elég vékony, továbbra sem számíthatunk Fülöp Istire, aki várhatóan március végén, április elején tér vissza. Jelen pillanatban nagyon fáj a fogunk egy csatárra, nyitva állnak a kapuk és úgy is maradnak a hónap végéig. Az esetleges távozók kapcsán annyit tudok mondani, hogy minden játékosnak megvan az ára, ha kapunk egy olyan ajánlatot, amely pénzügyileg kielégítő, akkor természetesen még távozók is lehetnek a következő időszakban” – mondta Bokor János.    

Embed from Getty Images

Visszatérve a téli átigazolásokra, a kenyai hátvéddel vállalt némi rizikót a Sepsi OSK. Abud Omart sajtóhírek szerint azért rúgták ki korábban a Szlavia Szófiától, mert nem tudott normálisan viselkedni a csapattársaival szemben. Venceszlav Sztefanov klubelnök elmondta, Omar különösebb ok nélkül arrogánssá vált, megtanulta a bolgár káromkodások többségét és kivétel nélkül sértegette a csapat tagjait, ugyanakkor az országot is folyamatosan szidta, éppen ezért nem tehettek mást, felbontották a szerződését. Omar a belga bajnokságban sem maradt sokáig, a legnagyobb kenyai újság, a Daily Nation információja alapján a játékost rossz magatartása miatt nem akarta megtartani a Cercle Brugge, még annak ellenére sem, hogy fociszemmel nézve jó képességei vannak.

A Sepsi OSK-nál újabb lehetőséget kapott a balhátvéd, aki már 29 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában és minden bizonnyal az idei Afrikai Nemzetek Kupáján is szeretne részt venni. A kenyaiak kijutottak az Egyiptomban június-júliusban zajló tornára. Abud Omarról külön érdeklődtünk Bokor Jánosnál:

„Az átigazolásnál segítségünkre volt Stefan Velev is, ők ketten korábban együtt fociztak a Szlavia Szófiánál. Velev mesélt Omarról és abszolút normálisnak írta le, karakteres, jó srácnak jellemezte. Reméljük, mindez beigazolódik, garanciát viszont nem lehet vállalni senkiért. A játékost ingyen igazoltuk, és ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor lehet a nyáron továbbadjuk” – nyilatkozta a sportigazgató, aki hozzátette, Fülöp, illetve Nouvier mellet Omar sem lesz bevethető a következő mérkőzésen, a sérült kenyai egy hét múlva kezdhet el újra edzeni.   

A Sepsi OSK vasárnap (február 3-án) 17 órától a ligautolsó FC Voluntari pályáján kezdi meg a „tavaszi idényt”. Eugen Neagoe legénysége a 23. fordulóban a nagy átalakuláson átesett Dinamót fogadja, majd következik a Medgyesi Gaz Metan elleni idegenbeli mérkőzés. Ez után a Viitorul látogat Sepsiszentgyörgyre, az alapszakaszt pedig Kolozsváron, a címvédő CFR elleni rangadóval zárja a Sepsi.

Bokor János elmondta, úgy számolnak, amennyiben a hátralevő öt fordulóban a csapat begyűjt legalább hat pontot, azzal bekerülhetnek a felsőházba. Ebben az esetben a Sepsi OSK-nak 39 pontja lenne, ugyanannyi, mint a 17/18-as szezonban a playoffba éppen csak becsúszó Poli Iașinak. Az aktuális tabellát elnézve a CFR-FCSB-Craiova hármas bejutása biztosnak tűnik, míg a Sepsit, a Viitorult és az Astra Giurgiut a Hermmanstadt, a Medgyes, a Iași és talán még a Botoșani is üldözőbe veheti, azaz izgalmasnak ígérkezik az alapszakasz vége.

# Csapat M GY D V GA P Forma
1. CFR 21 13 7 1 35:12 46 GyGyDGyGy
2. FCSB 21 12 4 5 40:24 40 VGyGyVGy
3. Craiova 21 11 5 5 37:19 38 GyVGyGyGy
4. Sepsi 21 9 6 6 29:19 33 GyGyVGyD
5. Viitorul 21 10 3 8 25:23 33 VVVDGy
6. Astra 21 8 7 6 28:20 31 GyDGyGyD
7. Hermannstadt 21 8 4 9 22:22 28 GyGyDVGy
8. Medgyes 21 7 7 7 23:28 28 VVDDV
9. Iași 21 8 4 9 26:32 28 DGyGyGyD
10. Botoșani 21 6 8 7 26:30 26 GyVGyVD
11. Dinamo 21 5 7 9 22:34 22 VGyDVV
12. Călărași 21 3 8 10 13:23 17 VVVVV
13. Chiajna 21 4 5 12 16:37 17 VVVVV
14. Voluntari 21 2 7 12 21:40 13 DDVGyV

A Sepsi OSK februári programja sűrű lesz, a négy bajnoki után következik a Kolozsvári CFR elleni összecsapás a Románia Kupa negyeddöntőjében. Pár nappal később a Fellegváron is találkoznak az erdélyi alakulatok, Bokor János pedig reméli, a következő időszakban összesen négy meccsük lesz a vasutasokkal: „Ha bejutunk a felsőházba, a CFR-rel szűk négy hónap alatt négy alkalommal találkozunk. A kupameccs érdekes lesz, sok minden függhet attól, hogyan alakul a bajnokság, de úgy érzem, mindkét csapatnak fontos a kupa. A CFR-nek kemény csapata van, azért állnak olyan elöl a tabellán, mert okos focit játszanak és rengeteg tapasztalt játékos alkotja a keretüket.”

Frissítés: megvan az ötödik igazolás

„Új kapussal egészült ki a Sepsi OSK kerete! A 19 éves Zaha Daniel, aki korábban a Balmazújváros együttesét erősítette, három évre szóló szerződést írt alá a klubunkkal” – közölte csütörtökön a Sepsi OSK.

Liga 1futballátigazolásSepsi OSK
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális