2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Australian Open: Djokovicsnak megvan a rekordot jelentő hetedik

Lelátó utolsó frissítés: 15:37 GMT +2, 2019. január 28.

Novak Djokovics parádés játékkal, Rafael Nadalnak esélyt sem adva nyerte meg vasárnap az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjét. Hetedik Melbourne-ben szerzett trófeájával a szerb világelső megelőzte az örökranglistán az Australian Openen egyaránt hat alkalommal diadalmaskodó Roy Emersont és Roger Federert.


Nadal rendkívül magabiztosan menetelt a vasárnapi döntőig, a spanyol teniszező szettet sem veszített korábbi hat mérkőzésén. Djokovicsnak voltak ugyan elbukott játszmái, de összességében a szerb is meggyőző teljesítményt nyújtott. Az elődöntőben mindketten hasítottak, a szerb Lucas Pouille-t, a spanyol pedig Sztefanosz Cicipaszt győzte le simán. A döntősök nagyon jól ismeri egymás játékát, kissé talán meglepőnek tűnhet, de ez volt az 53. egymás elleni ütközetük.

A mérleg enyhén Djokovicsnak kedvezett (27–25), ami viszont ennél sokkal relevánsabb adat: kizárólag a kemény pályán játszott meccseket nézve Nadal legutóbb a 2013-as US Open fináléjában tudta megverni riválisát, azóta pedig hét alkalommal kapott ki ezen a borításon Djokovicstól.

De még ennek ismeretében is eléggé váratlan, ami a 2019-es Australian Open döntőjében történt.    

Nem Djokovics sikere a meglepetés, hanem az az elsöprő fölény, amellyel bebiztosította a végső győzelmet. A belgrádi játékos már az első labdamenetektől kezdve uralta a mérkőzést, fokozatosan őrölve fel ellenfelét. Djokovics adogatóként és fogadóként is magas szintet képviselt, Nadal nem igazán tudott felnőni hozzá. Az ibériai mindössze egyszer jutott el bréklabdáig, ugyanez Djokovicsnak nyolcszor jött össze. A világelső a három szett alatt egyszer sem veszítette el adogatását, Nadalét viszont többször is elvette. Nole minden fontos statisztikai mutatóban jobbnak bizonyult, végül 2 óra 4 perc alatt győzedelmeskedett 6:3, 6:2, 6:3-ra.

fotó: ausopen.com

Az Australian Open férfi egyesének új bajnoka a wimbledoni teniszbajnokságon és a US Openen is címvédő, vagyis sorozatban harmadik Grand Slam-tornáját húzta be. A hétfőn frissülő világranglistán megőrzi vezetőpozícióját, a változatlanul második Nadal hátránya immáron 2635 pont.

Djokovics először 2008-ban emelhette magasba az AO serlegét, majd 2011 és 2013 között triplázott, illetve 2015-ben és egy évvel később is meghódította Ausztrália második legnagyobb városát. Mostani, hetedik sikerével férfi egyesben a torna történetének legsikeresebb játékosává vált, megelőzve a svájci Roger Federert és az ausztrál Roy Emersont – utóbbi a hatvanas években dominálta a bajnokságot.

A döntő összefoglalója: 

                                     

teniszAustralian OpenNovak DjokovicsRafael Nadal
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális