2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Nadal besétált az Australian Open elődöntőjébe

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 20:46 GMT +2, 2019. január 22.

Rafael Nadal még mindig nem veszített szettet a 2019-es ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A spanyol topjátékos kedden az amerikai Frances Tiafoe-t győzte le nagyon magabiztosan, az elődöntőben pedig a korábban Roger Federert is kiejtő Sztefanosz Cicipasz lesz az ellenfele.


Tiafoe egyedüli nem kiemeltként jutott el a férfi egyes negyeddöntőjéig, de a 21 éves amerikainak a továbbjutáshoz még nagyobb bravúrra lett volna szüksége, mint amit Grigor Dimitrov vagy Kevin Anderson ellen bemutatott. A jó formában levő Nadal nem kegyelmezett tengerentúli ellenfelének, a spanyol klasszis könyörtelenül kihasználta a lehetőségeit, illetve Tiafoe hibáit. A mérkőzés mindössze 1 óra 47 percet tartott, Nadal 6:3, 6:4, 6:2 arányú sikerrel sétált be az elődöntőbe. A melbourne-i Grand Slam-torna egyik legnagyobb favoritja még nem veszített szettet az idei Australian Openen.

Korábban Roger Federer legyőzője, Sztefanosz Cicipasz jutott be elsőként a négy közé. A 20 éves görög játékos a nála jóval rutinosabb Roberto Bautista Agut ellen nyert négy játszmában. Mindkét teniszező először szerepelt Grand Slam-negyeddöntőben, a lépés pedig Cicipasznak jött ki jobban. Az athéni fiatalember 22 ásszal és 68 nyerővel győzte le Bautista Agutot, aki hat ásszal és 50 nyerővel zárta a mérkőzést. A valencia versenyző csak a második szettet tudta behúzni, a több mint háromórás csata tiebreakkel fejeződött be.

Nadal és Cicpasz eddig két alkalommal találkozott, mindkétszer 2018-ban és egyaránt döntőben: a 17-szeres GS-bajnok spanyol a Barcelona Openen 6:2, 6:1-re, a kanadai Rogers Kupán 6:2, 7:6 (7:4)-re verte Cicipaszt.

A nőknél Petra Kvitova a 2014-es wimbledoni bajnokság után a négy nagy torna egyikén először jutott elődöntőbe, miután kedden jobbnak bizonyult a hazai pályán játszó Ashleigh Bartynál. A cseh játékos 6:1-re söpörte be az első szettet, s bár a második már nem volt ennyire egyoldalú, az ausztrál lány nem tudta kiharcolni a döntő játszmát.

Ugyanezen az ágon Danielle Collins újabb meglepetést produkált, a világranglistán 35. amerikai teniszező az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát búcsúztatta szetthátrányból. Collins idén már megmérkőzött Kvitovával, a Brisbane International első körében nagy csatában, 7:6 (8:6), 6:7 (6:8), 3:6-ra kapott ki a cseh játékostól.

Babos: továbbjutás, majd vereség

Babos Tímea két mérkőzést is játszott az Australian Open kilencedik versenynapján. Női párosban Kristina Mladenovic-csal túljutottak a kilencedik helyen kiemelt amerikai-szlovén kettősőn, így a címvédő magyar-francia duó már az elődöntőre, Jennifer Brady és Alison Riske (amerikaiak) ellen készülhet. Az elődöntőben már csak Babosék kiemeltek, kedden többek között a papíron legnagyobb favorit Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova cseh kettős számára is befejeződött a verseny.

Vegyes párosban Baboc Fucsovics Mártonnal a második körben simán kikapott Nicole Melichartól (Egyesült Államok) és Bruno Soarestől (Brazília), a meccs csupán 47 percet tartott.

Australian Open, kilencedik nap

Férfi egyes, negyeddöntő

Roberto Bautista Agut (spanyol, 22.)–Sztefanosz Cicipasz (görög, 14.) 5:7, 6:4, 4:6, 6:7 (2:7)
Frances Tiafoe (amerikai)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 4:6, 2:6

Női egyes, negyeddöntő

Anasztaszija Pavlucsenkova (orosz)–Danielle Collins (amerikai) 6:2, 5:7, 1:6
Petra Kvitova (cseh, 8.)–Ashleigh Barty (ausztrál, 15.) 6:1, 6:4

Női páros, negyeddöntő

Raquel Atawo/Katarina Srebotnik (amerikai, szlovén, 9.)–Babos Tímea/Kristina Mladenovic (magyar-francia, 2.) 4:6, 5:7

Vegyes páros, második forduló

Babos Tímea/Fucsovics Márton (magyarok)–Nicole Melichar/Bruno Soares (amerikai-brazil, 2.) 3:6, 2:6

Az összes keddi eredmény egy helyen.

összefoglalóAustralian Opentenisz
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális