2021. szeptember 26. vasárnapJusztina

Megvannak a 2020-as foci-Eb selejtezőjének csoportjai

Lelátó utolsó frissítés: 17:09 GMT +2, 2018. december 02.

Dublinban vasárnap délután kisorsolták a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjait. A magyar válogatottnak a vb-ezüstérmes Horvátországgal, a románnak Spanyolországgal is meg kell mérkőznie a márciusban rajtoló kvalifikáció során.


A sorsolás végeredménye:

A-csoport: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

B-csoport: Portugália (címvédő), Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

C-csoport: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

D-csoport: Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár

E-csoport: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán


F-csoport: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer, Málta


G-csoport: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország

H-csoport: Franciaország (világbajnok), Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra

I-csoport: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino

J-csoport: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein

Az Európai Labdarúgó Szövetség az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsora alapján készítette el a kiemelést. A C-osztályban egyaránt csoportmásodikként végző magyarok és románok a negyedik kalapba kerültek, akárcsak Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia és Grúzia válogatottja.  

A sorsolásnak több megkötése is volt, a politikai feszültségek miatt Koszovó és Szerbia; Koszovó és Bosznia-Hercegovina; Gibraltár és Spanyolország; Oroszország és Ukrajna; Örményország és Azerbajdzsán nem kerülhetett azonos csoportba, bár utóbbi két párosítás amúgy sem jöhetett volna össze, hiszen a csapatokat ugyanabból a kalapból sorsolták ki. Ezen kívül a nagy földrajzi távolságok miatt alapból kizárhattunk például egy azeri-portugál, kazah-spanyol, vagy akár izlandi-izraeli csoportot.ű

Az UEFA adott egy kis segítséget a torna házigazdáinak, a rendező országokból legfeljebb kettőt sorsoltak ugyanabba a csoportba.

Egy Eb, 12 helyszín

A 2020-as Eb különleges lesz abból a szempontból, hogy Európa-szerte 12 országban rendeznek mérkőzéseket. A román és a magyar szövetség is sikeresen pályázott, Bukarestben és Budapesten három-három csoportmeccset és egy-egy nyolcaddöntőt fognak lebonyolítani. Ugyanez érvényes Koppenhágára, Amszterdamra, Dublinra, Bilbaóra és Glasgow-ra. München, Róma, Szentpétervár és Baku szintén az alapcsomagot kapta meg, ezek a városok a csoportmeccsek mellett a negyedöntőnek adnak majd otthont. Az elődöntő és a döntő helyszíne a londoni Wembley Stadion.

Gomes elsőként Angliát húzta ki - fotó: uefa.com

A dublini sorsoláson a házigazdákat Robbie Keane és Ronnie Whelan, az Eb-címvédő portugálokat Nuno Gomes, valamint Vítor Baía képviselte – ők segítettek kialakítani a csoportokat a ceremóniamester Giorgio Marchettinek, az UEFA helyettes főtitkárának.

Rossi: a horvátok kiemelkednek

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az mlsz.hu-nak nyilatkozott a csoportellenfelekről.

„Horvátország kiemelkedik a csoportunkból, a többi csapat ellen leginkább rajtunk múlik, hogy milyen eredményt érünk el. A horvátokat nem kell bemutatni senkinek, a vb-ezüstérmes csapat teljesen más szintet képvisel, mint a csoport többi együttese. Wales esetében nagy szerencsénk, hogy Ryan Giggs nem fog játszani, hiszen már szövetségi kapitány. De a viccet félretéve azt gondolom, hogy a csoport második helyéért velük és Szlovákiával leszünk majd harcban. A szlovákokkal ráadásul egészen biztos nagyon izgalmas, igazi derbit fogunk játszani otthon és idegenben is. Emellett Azerbajdzsánt sem szabad alábecsülnünk, bár az is igaz, hogy ha felkészülten, fejben is tisztán lépünk pályára ellenük, akkor könnyebb dolgunk lehet ellenük, mint a többiek ellen” – mondta az olasz edző.

Embed from Getty Images

Contra: fontos a beosztás  

Cosmin Contra mélyreható elemzésbe nem bocsátkozott a sorsolás után, a román válogatott trénere a következőket nyilatkozta a Román Labdarúgó Szövetség honlapjának: „Ez nem is a legnehezebb és nem is a legkönnyebb csoport. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy kiharcoljuk a kijutást. Úgy gondolom, nagyon sokat fog számítani a beosztás, a meccsek sorrendje és az is, hogy az év melyik időszakban találkozunk az ellenfelekkel.”

Alexandru Chipciu, a Sparta Prága középpályása már az ellenfelekre is kitért: „Úgy érzem kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, bár Spanyolország az egyértelmű favorit. Az első kalapból Franciaország és Belgium mellett a spanyolok a legerősebbek. Svédország szintén kemény ellenfél, ellenük azonban lesz esélyünk, akárcsak Norvégiával szemben. Végül is, ahhoz, hogy az Eb-n szerepelhess, a legjobb csapatokkal kell megmérkőznöd, nem tudsz úgy kijutni, hogy csak Málta és Feröer az ellenfeled.”

Így lehet kijutni

Az Európa-bajnokságra a tíz csoport első és második helyezettjei kvalifikálnak. A selejtező 2019. március 21-én kezdődik és november 19-én zárul. A maradék négy helyért 2020. márciusában 16 csapat – négy ágra bontva – pótselejtezőt játszik. Itt azok a válogatottak élveznek elsőbbséget, amelyek a Nemzetek Ligájában jó helyezést értek el a saját divíziójukban, de a selejtezőn nem tudtak kijutó pozícióban végezni.           

futballsorsolásválogatottak
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális