2021. január 22. péntekVince, Artúr

Véget értek az első UEFA Nemzetek Ligája csoportküzdelmei

Lelátó utolsó frissítés: 18:57 GMT +2, 2018. november 21.

Kedd este hét mérkőzéssel lezárult az UEFA Nemzetek Ligája első szezonjának csoportköre, a magyar és a román labdarúgó-válogatott is a negyedik kalapból várja a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.


A Cosmin Contra által irányított román együttes a csoportküzdelmek utolsó játéknapján 1–0-ra nyert Podgoricában. A győztes gólt a Kolozsvári CFR középcsatárja, George Țucudean szerezte az első félidő végén: a vizes pályán megpattant távoli lövés megviccelte Danijel Petkovicsot, a montenegrói kapus bepotyázta a labdát.

A 72. percben Ciprian Tătărușanu tizenegyest védett, Felix Zwayer német játékvezető könnyűszerrel befújta a büntetőt, de az FC Nantes bukaresti hálóőre kitalálta Marko Jankovics szándékát.

A román válogatott sokkal több gólszerzési lehetőséget (17–8) dolgozott ki a hazai pályán játszó Montenegrónál, míg a kapura tartó lövések aránya 6–1 volt, szintén a vendégek javára.

Minimális különbségű győzelmükkel a „trikolórok” megőrizték második helyüket a C-osztály négyes számú csoportjában, amelyben a szerbek végeztek a feljutást jelentő első pozícióban. Az oroszországi világbajnokságon is részt vett gárda az utolsó körben 4–1-re verte Litvániát a belgrádi Partizan-stadionban. A szerbek két ponttal gyűjtöttek többet, mint a románok, Montenegrót hét, Litvániát pedig 14 egységgel előzték meg.

A keddi játéknap másik mérkőzésein Svédország 2–0-ra legyőzte Oroszországot Solnában, ezzel feljutott az A-osztályba. A lengyelek ikszeltek Guimarasben a portugálokkal, így bár Robert Lewandowskiék búcsúztak az élvonalból, a megszerzett ponttal befértek az Eb-selejtező sorsolásának első kalapjába, miközben a németek átkerültek a másodikba. Skócia 3–2-re nyert Glasgowban Izrael ellen és feljutott a B-osztályba, ugyanakkor Koszovó is szintet lépett, miután Pristinában kiütötte Azerbajdzsánt.

Keddi eredmények:

Amint arról korábban beszámoltunk, a jövő évi, Portugáliában rendezendő négyes döntőn a házigazdák mellett, Anglia, Hollandia és Svájc válogatottja vehet részt. Az elődöntő párosítását december 3-án sorsolják ki a dublini Shelbourne Hotelben. Egy nappal korábban a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjait is kialakítják az ír fővárosban, a kalapbeosztást a Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján készítették el. Az 55-ös rangsorban Magyarország a 31., Románia pedig a 32. helyen zárt, így mindkét válogatott a negyedik kalapba került.

A kalapok:

Első: Svájc, Portugália, Hollandia, Anglia – Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország.
Második: Németország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország.
Harmadik: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael.
Negyedik: Magyarország, Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia, Grúzia.
Ötödik: Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Luxemburg, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer.
Hatodik: Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino.

A jövő márciusban kezdődő és novemberben végződő selejtezőből a csoportgyőztesek és a másodikak kvalifikálnak az Eb-re, összesen 20 ország válogatottja, míg a maradék négy hely sorsa a 2020 márciusában esedékes pótselejtezőn dől el. Utóbbin 16,  még nem kijutott csapat vehet részt, négy ágra bontva, az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsora alapján.       

A Nemzetek Ligája döntősei (sárga csíkkal), feljutói (zöld) és kiesői (piros):

forrás: uefa.com

sorsolásselejtezőmagyar labdarúgó-válogatottromán labdarúgó-válogatottNemzetek LigájaUEFAfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális