2021. március 1. hétfõAlbin

Nyolcpontos Sepsi-SIC-vereség a török fővárosban

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:30 GMT +2, 2018. november 07.

A Sepsi-SIC nyolc ponttal, 76:68-ra kikapott szerda délután Ankarában az Orman Genclik csapatától. A női kosárlabda nemzeti liga címvédője három mérkőzés után két vereséggel és egy győzelemmel áll a FIBA Európa Kupa D-csoportjában.


A Sepsi-SIC vasárnap hibátlan maradt a bajnokságban, miután az elmúlt idény ezüstérmesét, a Szatmárnémeti VSK-t rendkívül meggyőző különbséggel, 93:54 arányban múlta felül a Sepsi Arénában, s ezzel sorozatban ötödik győzelmét pipálta ki a hazai fronton.

A szezon elején az európai kupaszereplés jelenti az igazi kihívást Zoran Mikes lányainak, akik a másodszámú nemzetközi sorozatban előbb fejet hajtottak az orosz WBC Enisey előtt (54:73), majd a török Mersin BSB ellen javítani tudtak (87:70). Mindkét mérkőzésen a Sepsi-SIC volt a házigazda, a zöld-fehérek a harmadik fordulóban Ankarába, az Orman Genclik otthonába látogattak.

fotók: Miska Brigitta / Sepsi-SIC

A török csoportriválisok közül a Mersin tűnik valamivel erősebbnek, bár az Orman az előző körben nyolc ponttal jobbnak bizonyult hazai pályán a Eniseynél, alakul tehát a körbeverés a négyesben.

A szerdai mérkőzés furcsa időpontban, török idő szerint 16, Romániában pedig 15 órakor rajtolt. Hogy a korai kezdés miatt-e vagy sem, de a háromszéki csapat elég nehezen lendült bele a játékba, az Orman az első negyed felénél 13:3-ra vezetett. A negyed végéig azonban feljött mínusz kettőre a vendégcsapat, elsősorban Angelika Slamova vezényletével.

A második tíz percet éppen a szlovák dobóhátvéd triplája nyitotta, először volt az előny a zöldeknél (18:20), majd a törökök gyors válasza után Marina Solopova is betalált a félkör mögül. A csapatok egy ideig fej-fej mellett haladtak, de a játékrész második felében megint a Sepsi játszott jobban, a nagyszünetben ötpontos előnyt birtokoltak Annemarie Gödri-Părăuék (37:42).

Aztán a harmadik negyedben rövidzárlat következett be a Sepsi-SIC játékában, az Orman gyorsan eltüntette a minimális fórt és Miray Sahin ziccerdobásával újra átvette a vezetést (46:44). Zoran Mikes játékosai sok hárompontosba beleálltak, ám ebben a felvonásban a hét távoli kísérletből mindössze egy volt pontos. A törökök jóval kevesebbet hibáztak és szépen-lassan kezdtek meglógni az eredményjelzőn, végül 26:7-re nyerték ezt a negyedet.

Bár tíz perccel a vége előtt a különbség kétszámjegyű volt, a kosárlabdában ennyi idő alatt 14 pont ledolgozható. A sepsiszentgyörgyi alakulat mindent megtett ennek érdekében, s noha egy-egy pillanatban úgy tűnt, sikerülhet a feltámadás, az utolsó percekben nem igazán kellett izgulniuk a hazaiaknak.

A 76:68 arányban diadalmaskodó Orman Genclik a két- és hárompontos dobások, a büntetők, a lepattanók és az asszisztok tekintetében is jobb százalékokat, számokat ért el, a házigazdák megérdemelten nyertek.

A csoport másik mérkőzését csütörtök délután játssza a WBC Enisey és a Mersin BSB a szibériai Krasznojarszkban, ahol november 28-án a Sepsi-SIC fog vendégeskedni. Ezt követi a december 5-i, mersini kiszállás, majd nyolc nappal később az utolsó fordulóban az Orman érkezik a Sepsi Arénába.

A tíz csoportból az első és második helyezettek, ugyanakkor a két főcsoportból a négy legjobb csoportharmadik (2-2) jut tovább a következő szakaszba. Az eredmények alapján a 24 továbbjutót rangsorolják, az első nyolc automatikusan kvalifikál a nyolcaddöntőbe, míg a többi tizenhat együttes oda-visszavágós párharcot játszik a versenyben maradásért.

A Sepsi-SIC a FIBA Európa Kupa 2017/18-as szezonjában bravúrosan továbbjutott a négyeséből, majd a nyolcaddöntő kapujában szoros csatában alulmaradt a görög aranyérmes Olympiakosszal szemben.

FIBA Európa Kupa, csoportkör, 4. forduló

D-csoport

Orman Genclik (török)–Sepsi SIC 76–68 (18:17, 19:25, 26:7, 13:19)

Orman: Rebekah Gardner 24, Aneika Henry 20 (15 lepattanó), Kahleah Copper 12 (5 assziszt), Miray Sahin 10 (8 lepattanó, 5 assiszt), Marie Ruzickova 6, Damla Gezgin 4. Játszott még: Nilay Kartaltepe, Ozge Kavurmacioglu.
Nem játszott: Ladin Ozel, Naile Cirak, Havanur Yilmaz.
Vezetőedző: Alper Durur.

Sepsi: Angelika Slamova 18, Peyton Whitted 16, Marina Solopova 10 (6 assziszt), Annemarie Gödri-Părău 10, Kristina Higgins 7 (9 lepattanó), Ioana Ghizilă 5, Jovana Pasic 2. Játszott még: Anca Șipoș, Dominique Allen.
Nem játszott: Demeter Nóra, Kovács Renáta.
Vezetőedző: Zoran Mikes.

A mérkőzés jegyzőkönyve és részletes statisztikái itt érhetőek el.

Csütörtökön: WBC Enisey (orosz)–Mersin BSB (török) 

kosárlabdaSepsi-SICFIBA Európa Kupa
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális