2024. március 29. péntekAuguszta

Icardi pontot mentett a csoportrangadón, a Barca pedig továbbjutott

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 11:58 GMT +2, 2018. november 07.

Két egetrengető meglepetéssel indult a Bajnokok Ligája negyedik körének keddi játéknapja. A Liverpool botlását azonban nem tudták kihasználni a csoportellenfelek, a Napoli és a PSG döntetlennel zárt. Nem született döntés az Internazionale–FC Barcelona összecsapáson sem. Az Atlético Madrid sikeresen visszavágott a Dortmundnak, míg a Porto hajszálnyira került a továbbjutástól.


Visszavágott az Atlético

A Monaco katasztrofális szezonjának újabb fejezetét már röviden megírtuk, a hercegségbeliek ráadásul tulajdonosukért is aggódhatnak, akit pénzmosás vádjával tartóztattak le. A piros-fehérek így hamar kiszálltak a továbbjutásért zajló versenyből, melyért az Atlético Madrid és a Borussia Dortmund folytat ádáz küzdelmet.

Az előző körben a németek simán verték a spanyol ellenfelet, volt tehát miért visszavágniuk a „matracosoknak”. Diego Simeone vezetésével még sosem szenvedett négygólos vereséget a csapat, éppen ezért már a meccs legelejétől hatalmas rohamokba kezdett. Az egyik ilyen végén Saul be is lőtte a hőn áhított vezető gólt. A második félidőben visszább vett a hazai alakulat, a Dortmund azonban nem tudta megmutatni idén rá jellemző, sziporkázó énjét. Griezmann ezzel szemben hozta kíméletlen formáját, és okos lövésével kettőre növelte az előnyt, egyben el is döntötte a meccset.

fotók: UEFA Champions League / Facebook

Már nyolcaddöntős a Barca

Az egyik halálcsoportban már meg is van az első továbbjutó: az FC Barcelona milánói pontszerzésének köszönhetően már a tavaszi folytatásra koncentrálhat. Pedig az első percek alapján nem vettünk volna mérget rá, hogy akár pontot is szerezhetnek a katalánok. Az Inter játékosai ugyanis ritkán látható agresszióval támadtak le a csoportrangadó visszavágóján, és az elején sikerült is zavarba hozniuk az ellenfelet. Szépen-lassan viszont megváltoztak a szerepek, a kezdeti sokk után a Barcelona fokozatosan átvette a játék irányítását, a félidő derekára pedig már a szokásos mezőnyfölényben futballoztak a katalánok. Eközben sorra alakították ki a nagyobb helyzeteket, Handanovic pedig sorra mutatta be a bravúrokat.

A második félidőben már a szlovén kapus is tehetetlennek bizonyult, ám hiába kanalazott Suarez a kapuba, Rakitic már kintről tette vissza neki a labdát. Nem kerülhette el azonban a sorsát a házigazda, a 83. percben a pillanatokkal előbb beállt Malcom lőtt ütemtelenül Handanovic hálójába, egy finom testcselt követően. Nem sokkal később aztán megvillant Icardi a túloldalon, és az addig támadásban nem sokat mutató olaszok számára egy pontot legalább otthon tudott tartani.

A csoport másik mérkőzésén két nagy visszatérőt – Dele Allit és Cristian Eriksent – köszönthetett a Wembley közönsége, a Tottenham pedig joggal reménykedhetett a javításban. Az eddigi teljesítmény tudniillik jócskán elmaradt a várttól, az észak-londoniak mindössze egy pontot gyűjtöttek az idei kiírásban. A PSV elleni meccs legelején pedig úgy tűnt, az idei BL-menetelésnek ideje végleg búcsút inteni. A második percben ugyanis Luuk de Jong révén vezetéshez jutott a holland gárda, ám ami az Internek Mauro Icardi, az a Tottenham számára Harry Kane. Az angol csúcscsatár nem először húzta ki a csávából együttesét, ezúttal a hajrában tudta megfordítani a találkozót.

Akár a Zvezda is továbbjuthat

Az igazi szenzációt a Liverpool belgrádi veresége jelentette ebben a csoportban, amely kvartett így az első számú halálcsoporttá avanzsált. A négyes rangadóján a győztes nagy lépést tehetett volna a továbbjutás felé, ám a Napoli–PSG csata ismét döntetlennel zárult.

Rangadóhoz méltóan indult a párharc, mindkét fél előtt adódtak ígéretes lehetőségek, ám gólt csak a vendég párizsiak értek el, a félidő hosszabbításában. A lélektanilag rendkívül érzékeny pillanatban esett gól azonban nem törte meg a házigazdát, amely a fordulást követően zseniális húsz percet produkált. Az olaszok ki is egyenlítettek, és az, hogy nem lőttek több gólt, csak Buffon és Thiago Silva hősies mentéseinek köszönhető. Több gól nem esett, nem kerültünk közelebb a „Ki jut tovább?” kérdés megválaszolásához, a négy csapat egy-egy pont távolságra áll egymástól a csoportban.

Menetel a Porto és a Schalke

Ha bizonyos csapatokat a fekete ló jelzővel illetünk a különböző versenysorozatban, akkor az idei BL D csoportját nyugodt szívvel jellemezhettük ugyanezzel a jelzővel a sorsolást követően. Mára azonban már elég egyértelműen kialakultak az erőviszonyok, az FC Porto például magabiztosan menetel a legjobb tizenhat felé. A portugálok ezúttal a Lokomotiv Moszkvának osztottak ki egy 4–1-es pofont, és csoportelsőként várhatják a folytatást, ahol már egy pont megszerzése is továbbjutással jár.

A Schalke is igyekszik lépést tartani a kék-fehérekkel, és nem szeretne lemaradni a tavaszi folytatásról. A királykékek a Galatasaray-t látták vendégül és már a negyedik percben bevették a török kaput Burgstaller révén. Az osztrák csatár a második játékrészben az előkészítésben jeleskedett, Mark Uth-ot kihagyhatatlan ziccerhez juttatva. A magabiztos siker után a németek joggal bízhatnak a csoportkör sikeres zárásában.

UEFA Bajnokok Ligája, csoportkör, negyedik forduló

Keddi eredmények

A-csoport

AS Monaco–Club Brugge 0–4 (0–3)
gól: Hans Vanaken (12., 17., tizenegyesből), Wesley (24.), Ruud Vormer (85.)

Atlético Madrid–Borussia Dortmund 2–0 (1–0)
gól: Saúl Niguez (33.), Antoine Griezmann (80.)

1. Dortmund 9 pont (8:2), 2. Atlético 9 p. (7:6), 3. Club Brugge 4 p. (6:5), 4. Monaco 1 p. (2:10)

B-csoport

Internazionale Milano–FC Barcelona 1–1 (0–0)
gól: Mauro Icardi (87.) / Malcom (83.)

Tottenham Hotspur–PSV Eindhoven 2–1 (0–1)
gól: Harry Kane (78., 89.) / Luuk de Jong (2.)

1. Barca (továbbjutott) 10 pont (11:3), 2. Inter 7 p. (5:5), 3. Tottenham 4 p. (7:9), 4. PSV 1 p. (4:10)

C-csoport

FK Crvena zvezda–Liverpool FC 2–0 (2–0)
gól: Milan Pavkov (22., 29.)

SSC Napoli–Paris Saint-Germain 1–1 (0–1)
gól: Lorenzo Insigne (63., tizenegyesből) / Juan Bernat (45+2.)

1. Liverpool 6 pont (7:5), 2. Napoli 6 p. (4:3), 3. PSG 5 p. (11:7), 4. Zvezda 4 p. (3:10)

D-csoport

Schalke 04–Galtasaray AS 2–0 (1–0)
gól: Guido Burgstaller (4.), Mark Uth (57.)

FC Porto–Lokomotiv Moszkva 4–1 (1–0)
gól: Héctor Herrera (2.), Moussa Marega (42.), Jesús Corona (67.), Otávio (90+3.) / Jefferson Farfán (59.)

1. Porto 10 pont (9:3), 2. Schalke 8 p. (4:1), 3. Galatasaray 4 p. (3:3), 4. Lokomotiv 0 p. (2:11)

futballösszefoglalóUEFA Bajnokok Ligája
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális