2021. november 28. vasárnapStefánia

Mennyire fényes egy ifjúsági olimpiai bajnoki arany?

Gál László Gál László utolsó frissítés: 20:44 GMT +2, 2018. október 19.

Mind a románoknak, mind a magyaroknak elég jól sikerült a Buenos Aires-i ifjúsági ötkarikás viadal.


Csütörtökről péntekre virradóra lejárt a harmadik alkalommal megszervezett ifjúsági olimpiai játékok, amelyet idén Buenos Airesben tartottak. A román csapat 8, míg a magyar összesen 24 éremmel zárt, ami szuper eredmény. Különösen a magyaroké, soha nem nyertek még ennyi érmet ifjúsági olimpián.

Az elmúlt évek olimpiai statisztikáit nézve egyértelműen kiemelkedő eredménynek tűnhetnek a 14-18. év közötti korosztály helyezései, de azért érdemes néhány dolgot tisztázni, mielőtt nagy elvárásokat táplálnánk a mostani bajnokok iránt. Bár az ifjúsági olimpián érmeket osztanak

a hangsúly inkább a sport és az olimpiai mozgalom népszerűsítésén van.

Kemény munka nélkül ifjúsági olimpiai bajnoki címet sem lehet nyerni, de azért észrevehetően úgy szervezik a versenyszámokat, hogy minél több sportolót elkötelezzen az olimpiai mozgalom mellett, és minél több embert ösztönözzön arra, hogy sportoljon, élsportoljon.

Egyrészt, nem olyan látványos a versengés, például a hivatalos honalapon nincs is éremtábla. Másrészt, több csapatversenyt is nemzetközi vegyítésben szerveznek meg, ahol az egyéni versenyszámokban egymás ellen küzdő országok képviselői immár egymásért küzdenek. A nemzetközi vegyes csapatok versengései közül a tornászok (ritmikus sportgimnasztikások, szertornászok, trambulinosok és akrobatikus tornászok egyaránt részt vettek benne) versenye volt talán a legmeghökkentőbb. De az ilyen csapatversennyel egyben arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az egyébként az éremszerzésre kevésbé esélyeseknek is új lendületet adjanak. Például díjugratásban a magyarok nyertek érmet Jármy Vince révén, aki az Európai csapattal lett ezüstérmes. 

Ugyanakkor a programot is sokkal inkább fiatalosabbra formálták. Olyan sportágak szerepeltek benne, mint a breaktánc, a sportmászás, a strandkézilabda vagy a 3x3-as kosárlabda. Igaz, ezek közül néhány már a 2020-as tokiói olimpia programjában is ott lesz: így a 3x3-as kosárlabda, a BMX versenyek, illetve az Agenda 2020 engedményeinek, illetve a szervező japánok választása alapján egyszeri alkalommal biztosan ott lesz a szörf, a sportmászás, a karate is.

Ehhez jön hozzá, hogy nem is mindenki veszi komolyan a versenyeket, legalábbis azt nem lehet komolynak nevezni, ha az USA úszócsapat egy bronzérmet nyer. De a britek sem a legerősebb csapatukkal vettek részt, sőt még japánok sem. Az éremtáblát az oroszok fölénnyel nyerték 59 éremmel, nekik valószínűleg presztízskérdés is volt, hogy egy "eltiltott" téli olimpia után megmutassák. Utánuk következtek a japánok 39 éremmel, ami tudva, hogy két év múlva náluk lesz a nyári olimpia, egyáltalán nem meglepő, míg csak utánuk következett Kína 36 éremmel.

Mégis mire lehet elég egy ifi bajnoki cím a felnőtt mezőnyben?

Románia esetében egyértelműen látszik, hogy az egykori sikersportágban, a tornában, teljesen eltűntek a versenyzők. Nem véletlenül igazolt korábban Magyarországra a legsikeresebb román tornászlány. Már egyetlen érmet sem szereztek a versenyzők, pedig a 2010-es játékokon nyertek érmet a tornacsarnokban. Az evezés, vagyis a másik hagyományosan román sikersportág, még valamennyire tartja magát, összejött 2 érem ifjúsági szinten, de ez felnőttek között egy erős brit csapattal (most egyetlen érmet sem nyertek evezésben) szemben valószínűleg már sokkal kisebb az esélye az éremszerzésnek.

Súlyemelésben nyert egy aranyat Sabina Baltag, de a 177 kilós összteljesítménye azért korosztályos mértékkel sem kiemelkedő, 53 kilogrammos kategóriájában a juniorok és az ifjúságiak között is jöbb teljesítménnyel nyertek legutóbb versenyt (2017-es ifjúsági vébén 189 kg kellett az összetett győzelemhez, míg a 2018-as junior vébén 197 kg ért összetett aranyat. A korosztályos világcsúcsok bőven 220 kiló felett vannak).

A román csapat másik aranyát a kolozsvári Adrian Şulcă cselgáncsozó nyerte egy nagyon emlékezetes ipponnal. A történethez itt annyit lehet hozzátenni, hogy a sportág egyik legmeghatározóbb országa, Japán testületileg nem vett részt a versenyeken.

Ha megnézzük, hogy a gazdag magyar éremtermés hátterében mi van, akkor igen egyszerű lesz a képlet. Volt két kiemelkedően jó úszó, akik az aranyérmek felét szállították: Késely Ajna és Milák Kristóf. A magyar csapat egyébként abban volt jó, amiben klasszikusan erős: az úszók mellett a vívók, a kajakosok és a cselgáncsozók nyertek aranyat. Az érmekből jutott még az atlétáknak, a tornászoknak, az öttusázóknak, illetve a női strandkézilabdázóknak, illetve a kerékpáros lányoknak is. Meglepetés nincs.

Ahhoz, hogy lássuk mit érhetnek ezek az érmek, nézzük meg, hogy a korábbi érmesek, hogyan teljesítettek a világbajnokságokon. A 2010-es szingapúri viadal magyar sztárja szintén egy úszó, Kapás Bolgárka volt. Neki azóta már felnőtt olimpiáról is van egy bronzérme, de az amerikaiak korszakos gyorsúszója, Katie Ledecky túl nagy falat jelenleg neki. Akkor nyert még aranyat Biczó Bence, aki a felnőttek között nem nagyon tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, Eb ezüst a legjobb éremben is mérhető teljesítménye, illetve Bernek Péter is ifi olimpiai bajnok lett 2010-ben, neki felnőttként rövidpályás Európa-bajnoki cím a legjobbja.

A 2014-es bajnokok közül eddig Kenderesi Tamás jutott a legtovább, két évre rá ugye már az olimpián is összejött neki egy bronzérem, míg az akkori érmesek közül Péni István sportlövő nevét szokták gyakrabban emlegetni, ő két olimpiai számban is vezette a világranglistát, világbajnokságról ezüst érme is van az idei évből, szóval úgymond most kezd beérni a felnőttek között is. De ott van például Szilágyi Liliána, akinél még a kiugró felnőtt teljesítményre várni kell. Bár még a 2010-es és 2014-es korosztálynak is van lehetősége felnőtt világversenyen érmet szerezni, azért az egyértelműen látszik, hogy egy ifjúsági olimpiai bajnoki cím még nem garancia felnőtt éremre.

A korábbi román bajnokoknál még rosszabb az arány, a 2010-ben gyűrűn és korláton érmes Andrei Munteanunak egy riói olimpiai 6. hely a legjobbja, az idei Eb-n az egyetlen tornász volt, aki bejutott a szerenkénti döntőkbe gyűrűn, de egy nagyobb rontás miatt az utolsó lett. A 2014-ben evezésben bajnok Denisa Tîlvescu, Cristina Georgiana Popescu, illetve Gheorghe Robert Dedu, Ciprian Tudosa azóta szépen gyűjtögettek érmeket a világversenyeken. Denisa Tîlvescu például 2017-ben a nyolcas tagjaként világbajnok is lett, míg 2018-ban Európai bajnoki címet is szerzett.

Kikre érdemes figyelni?

Azt nem kell nagyon magyarázni, hogy a román és a magyar csapatból Késely és Milák magaslik ki nagyon. Sőt, mindkettőjük szerepeltetése egy kicsit olyan volt, mintha csak még jobban fel akarnák díszíteni a már amúgy is elég fényes ifjúsági karriert. Késely az ifjúsági mezőnyben már halomra nyerte magát, sőt, az idei felnőtt Európa-bajnokságról is van két ezüstérme. Milák esetében hasonló a helyzet, világbajnoki ezüst az eddigi legjobbja tavalyról a felnőttek között, de volt Európa-bajnok is idén.

A felnőttek között Késelynek lehet nehezebb dolga, épp a már említett Ledecky miatt, aki 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszásban is szinte legyőzhetetlen. Az olimpián 200 méteres gyorsúszásban elért ideje a 34. legjobb az idei felnőtt világranglistán, a 400 méteres ideje a 16. lenne (az idei Eb-n úszott ideje a 6. legjobb különben). A 800 méteres távon a 7. legjobb időt úszta idén. Tehát azért az egyértelműen látszik, hogy két távon is a felnőtt világelithez tartozik.

Milák fölényéhez 200 méter pillangón kétség sem férhet egyelőre. Úgy utazott az ifi olimpiára, hogy bő egy másodperccel vezette a felnőtt világranglistát is. Bár esetében is lehetnek meglepetések, ahogyan a mostani játékokon is történt, ahol 100 méteres pillangón meglepetésre az orosz Andrej Minakov legyőzte. Igaz, az 50:62-es egyéni csúcsától bőven, közel egy másodperccel elmaradva csapott a célba (ezzel az idővel nyerte volna az ifi olimpiát is), de az egyértelműen látszik, hogy nem érinthetetlen.

A vívók közül Pusztai Lizában is benne van már most a lehetőség, Európa-bajnokságon már szerzett is egy bronzérmet, de azért még bőven kell fejlődnie. A fiú kardvívást megnyerő Rabb Krisztánban is benne van a lehetőség, de neki a csapatba is nehéz lesz bekerülni, hiszen egy kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és egy világbajnok Szatmári András is előtte van még.

olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális