2024. március 29. péntekAuguszta

Jó csapatuk lehetne, ha nem vadászni járnának a jégre

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 10:25 GMT +2, 2018. szeptember 28.

Amilyen gyönyörű, legalább annyira durva sport a jégkorong, de amit a Brassói Corona néhány játékosától láttunk az utóbbi időszakban, az bőven túllépi a megengedett kemény játék határát. Az erdélyi csapat jelenleg kiemelkedően az Erste Liga legsportszerűtlenebb képviselője, és erről nemcsak az ellenfelek megsérült játékosai tudnának mesélni, állításunkat a büntetőpercek is szépen igazolják. Pedig ha a hokival törődnének, valószínűleg a jó eredmények is megérkeznének.


Nemrég a közös magyar-román és kicsit osztrák jégkorong-bajnokság új szezonját beharangozó cikkünkben a végső győzelemre is esélyes csapatok közé soroltuk a Brassói Coronát.  Bár még nagyon az idény elején járunk, meglehet, hibát követtünk el, de akkor még azt hittük, a sárga-kékek azért erősítettek a nyáron, hogy színvonalas hokit játszva megcélozzák az aranyérmeket mindkét fronton, az Erste Ligában és a nemzeti bajnokságban egyaránt.

fotó: Szabó Attila

A szép játéknak egyelőre nyoma sincs, az eredmények egyáltalán nem kielégítőek, Brassónak csak a szerényebb képességű csapatokat sikerült eddig elgázolni (mint a Vienna Capitals, a Fehérvári Titánok, a Vasas), a komolyabb tétmeccseiket (DAB, DEAC, Sportklub) sorra veszítették el, mindegyiket elég simán. Ráadásul a román bajnokságban is kikaptak a nyáron komoly erősítéseken átesett Gyergyói Hoki Klubtól. Ami viszont ennél sokkal súlyosabb, a brassói csapat egyes játékosai túlzottan agresszív, néha alattomos, és rendkívül sérülésveszélyes játékukkal szégyent hoznak klubjukra, szurkolóikra, a városukra, és a világ egyik legszebb csapatsportágára.

Ne essünk abba a hibába, hogy a teljes társaságot megbélyegezzük egy-két légiós brutalitásai miatt, de ha a Corona öltözőjében ez a mentalitás az uralkodó, akkor nagyon komoly gondok vannak a brassói jégkorongcsapatnál. Márpedig valami nincs rendben náluk, ez elég egyértelmű.

Mi történt? Vegyük a száraz és sokatmondó tényeket, nézzük meg az Erste Liga honlapján található statisztikákat. A Brassói Corona hat mérkőzést játszott le eddig a nemzetközi versenysorozat alapszakaszában, három győzelem és három vereség, mindannyi a rendes játékidőben, de most nem ezen van a hangsúly. Hat mérkőzésen a Kjell Lindqvist által vezényelt játékosok összesen 214 percnyi (!) büntetést „szorgoskodtak össze” a következő eloszlásban: 47 kisbüntetés (2 perc), három nagybüntetés (5 perc), négy fegyelmi (10 perc), két végleges fegyelmi (20 perc) és egy végleges kiállítás (25 perc).

Nem kell különösebb szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, ez megengedhetetlenül sok. Létezik erre egy "szép magyar kifejezés", ami a következőképpen hangzik: kontraproduktív. Ilyen fegyelmezetlen játékkal lehetetlen küldetés behúzni a nagy meccseket, és kíváncsiak vagyunk arra, a svéd vezetőedző miért nem akar rendet tenni a fejekben.

fotó: Szabó Attila

Büntetések tekintetében a tabellán a Dunaújvárosi Acélbikák vannak a második helyen 160 perccel, majd a DEAC következik 128-cal. A bajnokságot veretlenül vezető Csíkszeredai Sportklub 82 kiállítás-perccel a sportszerűbb csapatok közé tartozik, a kék-fehérek az első magyarországi túrájuk első meccséig kizárólag kisbüntetéseket kaptak, míg a Gyergyói Hoki Klub a maga 87 percével jelenleg ötödik a mezőnyben, szintén nagyon messze „éllovas” erdélyi riválistól. Ha a játékos-statisztikákat figyeljük, a legtöbbet büntetett első hat sportolóból négy a Brassónál játszik: Garrett Clarke, Craig Cescon, Cody Carlson és Mikael Lidhammar. Érdekesség, hogy a három kanadai és svéd társuk egyaránt idén nyáron érkezett a csapathoz, akárcsak Lindqvist, aki a Ferencvárostól tért vissza a „farkasokhoz”.

Mint a legtöbb sport, a hoki is úgy van kitalálva, hogy a kirívó, súlyos szabálytalanságok, kihágások, ne maradhassanak büntetlenül – kivéve a román bajnokságban, erre az alábbiakban még visszatérünk –, most maradjunk egyelőre az Erste Ligánál. A nemzetközi bajnokság fegyelmi bizottsága a mai napig nyolc határozatot volt kénytelen meghozni az új szezonban, ebből három esetben a brassói légiósok voltak a főszereplők.

A szeptember 17-i Dunaújvárosi Acélbikák–Brassói Corona mérkőzésen a játékvezetők 70 percnyi kiállítást osztottak ki a hazaiaknak és kettővel többet a vendégeknek, mindkét csapatból két-két hokis kapott végleges fegyelmi büntetést. A balhé az utolsó játékrészben kezdődött, miután a 49. percben 4–1-es DAB-vezetésnél Garett Clarke kegyetlenül elgáncsolta a semleges harmadban a 16-os mezt viselő Németh Pétert.

A visszajátszások alapján nem kizárható az sem, hogy Clarke szándéka a frusztráció levezetése mellett egyenesen a sérülésokozás volt, teljesen fölösleges, nagyon veszélyes mozdulatot mutatott be. Erre Hruby Gellért, az újvárosiak 198 centiméteres, 100 kilós védője azzal reagált, hogy hátulról a botjával durván meglökte Clarke-ot, a kanadai a jégre zuhant, gyorsan felpattant, majd a palánk mellett a két játékos bunyózni kezdett. A játékvezetők megszakították a keménykedést, ám Clarke a büntetőpadnál, kesztyűit ledobva újabb verekedést provokált, a három bíró alig tudta szétválasztani a feleket.

„A fegyelmi bizottság kiemelt sportszerűtlenségként értékeli, ha egy játékos bármilyen okból kifolyólag verekedést kezdeményez és nem engedelmeskedik a játékvezetői felszólításnak vagy huzamosabb ideig ellenáll az őt verekedésnél szétválasztani akaró játékvezetőknek” – olvasható az Erste Liga fegyelmi bizottságának dokumentumában.

Az eset után a játékosokat két-két mérkőzésről eltiltották, továbbá egy-egy meccs eltiltást kapott Léránt René (Dunaújváros) és Cody Carlson (Brassó) is. Ők ketten nem sokkal az előbbi incidens után akadtak össze és a bírók nagy erőfeszítésekkel tudták valahogy megállítani az újabb értelmetlen bokszmeccset.

A brassói csapatból a harmadik eltiltást Mikael Lidhammar érdemelte ki, a svéd csatár a Csíkszeredai Sportklub elleni idegenbeli rangadón követett el egy ronda szabálytalanságot. Fontos megjegyezni, ez a mérkőzés az Erste Liga mellett a román bajnokságba is beleszámított. Kevés volt még hátra az utolsó dudaszóig, a Sportklub 6–1 arányban vezetett, amikor a hazaiak kapujának előterében Vitalij Sulakov a jégre vitte Lidhammart, majd átkorcsolyázott a feje fölött. Nem vagyunk benne biztosak, hogy a kék-fehérek orosz hátvédje szabályosan járt el, kiállítást mindenestre a skandináv játékos kapott, miután a botjával felszúrt Sulakov lábai közé.

Ebben a sportágban már a szúrási kísérletet is büntetni kell, ennél az esetnél azonban Lidhammar el is találta azon a bizonyos érzékeny területen Sulakovot, így a legsúlyosabb büntetést, azaz végleges kiállítást (25 perc) szabtak ki a játékvezetők. A végleges kiállítás a szabályok szerint automatikus eltiltást von maga után, az Erste Liga fegyelmi bizottsága helybenhagyta a játékvezetők által kiszabott büntetést, de további szankciókat nem alkalmazott, így Lidhammarnak egy mérkőzést kell kihagynia.

Helyszíni beszámolók szerint a Brassói Corona csapata rendkívül sportszerűtlenül játszott a hétfő esti, Csíkszeredában rendezett összecsapáson. Ennek egyrészt az lett az eredménye, hogy a remek formában lévő Sportklub, többek között az emberelőnyöknek köszönhetően csúnyán elverte Greg Lindqvist csapatát, másrészt a kemény ütközések következtében a hazaiaktól hárman nem tudták befejezni a mérkőzést. Úgy tűnik, Vjacseszlav Belov és Rokaly Szilárd sérülése nem súlyos, ők a többiekkel tartottak a héten Magyarországra, a térdsérülést szenvedő Eduard Căsăneanu ellenben otthon maradt.

A rangadó végén Garett Clarke mutatott be egy tőle már-már megszokottnak mondható magánszámot, több sportklubos jégkorongozót is hátba támadott, természetesen újabb verekedés kiprovokálásnak céljából, pechjére senki nem válaszolt hasonló eszközzel, így végül durva játékért a kanadait két percre kiállították, a mérkőzés pedig véget ért. Példaértékű a csíki bajnokcsapat játékosainak fegyelmezettsége, nagyon jól tették, hogy nem mentek bele a kihívásba, ugyanakkor kérdéses, hogy Garett Clarke egyáltalán jogosan lépett-e jégre a két sorozatba is beleszámító meccsen.

Korábban ugyanis a Gyergyói HK elleni, szeptember 9-i román bajnokin vesztette el teljesen a fejét. Az első harmad 13. percében, 1–0-s GyHK-vezetésnél úgy leütközte Barabás Lászlót, hogy a gyergyói csatár csak segítséggel tudta elhagyni a játékteret. Majd miután megkapta a jogos 2+10 perces büntetést (a fejre, nyakra irányuló támadásért ennyi jár),  teljesen kikelt magából a büntetőpadon, többször is bevágta az ajtót, majd a plexit kezdte páholni a botjával.

Ezért a sportszerűtlen magatartásért bónuszba kapott még egy végleges fegyelmi büntetést és egy végleges kiállítást. Mielőtt elhagyta volna a jeget, kevés választotta el attól, hogy rátámadjon a játékvezetőre, a szándék megvolt, szerencséjére meggondolta magát, de így is összegyűjtött egyedül 57 percnyi büntetést: 2+10+20+25.

A fenti eset már csak azért is érdekes, mert a Brassói Corona jégkorongszakosztályának elnöke, Emilian Cernică egy személyben a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) alelnöke, s mint ilyen, bizonyára hatással van a fegyelmi bizottság tevékenységére. Úgy tudjuk, a szabályok értelmében, ha tagja is a bizottságnak, a saját csapatát, illetve játékosait érintő kérdésekben nincs szavazati joga, ennek ellenére, számunkra összeférhetetlennek tűnik, hogy egy, a nemzeti bajnokságban érdekelt klubnak a vezetője, hogyan tölthet be ilyen magas tisztséget a szövetségnél...

Megpróbáltunk utánajárni a Gyergyói HK–Brassói Corona mérkőzésen történt botrányos jelenetek következményeinek, arra voltunk kíváncsiak, a szövetség hány fordulóra tiltja el Garett Clarke-ot. Egy forduló alapból jár a végleges kiállítás miatt, de érdemes lettt volna megvizsgálni a fejre/nyakra irányuló támadást is, a további agresszivitásokról nem is beszélve.

A FRHG-től pár nap várakozás után a következő választ kaptuk levelünkre:

„Jó reggelt!

A szóban forgó játékos el van tiltva a nemzeti bajnokság következő mérkőzésén, megfelelve a 110-es szabálynak az IIHF 2018–2022 közötti időszakra vonatkozó hivatalos szabálykönyvéből.

Tisztelettel,
A Román Jégkorong Szövetség fegyelmi bizottsága.”

A választ szeptember 24-én (hétfőn), reggel 7:50 perckor küldték el, és este 18.30-tól Garrett Clarke ott szerepelt a Csíkszeredai Sportklub–Brassói Corona mérkőzés jegyzőkönyvében, végigjátszotta a találkozót. Úgy tűnik, a FRHG nemcsak, hogy tolerálja a Clarke-éhoz hasonló brutalitásokat, hanem nem képes alkalmazni a nemzetközi szövetség szabályzatát, amelyre a levélben hivatkozik. Mint említettük, a mérkőzés az Erste Ligába és a román bajnokságba is beleszámított, tehát a kanadai légiósnak nem szabadott volna játékengedélyt adni.

Írtunk egy újabb levelet a szövetségnek, amelyben afelől érdeklődtünk, hogyan léphetett mégis jégre Garett Clarke Csíkszeredában, jelezve az újabb provokatív viselkedését, rákérdeztünk továbbá, hogy a fegyelmi bizottság számításba vesz-e egy súlyosabb eltiltást, figyelembe véve, hogy az illető játékos visszaesőnek számít. A cikk megjelenésének pillanatáig nem kaptunk választ a második levelünkre, és valószínűleg már nem is fognak replikázni.

Az Erste Ligában és a román bajnokságban természetesen nem a Brassói Corona játszik egyedüliként kemény hokit, ez a sportág alapvetően nagyon fizikális és tetszik vagy sem, időnként egy-két bunyó is része a shownak, ez van. Az viszont megengedhetetlen, amit egyes légiósok és elsősorban Garrett Clarke művel a csapatból. Meggyőződésünk, a kanadai bekk ámokfutásait a csapattársai közül legtöbben elítélik, már csak az a kérdés, hogy a svéd vezetőedzőnek és a klubelnöknek mi a véleménye ebben a kérdésben.

Továbbra is bajnokesélyesnek tartjuk a brassói gárdát, amelynek keretét nagyon jó képességű, többnyire sportszerű játékosok alkotják, bőven van potenciál a csapatban. A recept pedig elég egyszerűnek tűnik, a jó eredményekhez hanyagolni kellene a fölösleges kiállításokat, szabálytanságokat, provokációt stb., kizárólag a hokival kellene foglalkozni, akkor pedig jóval nagyobb esély lenne a jó eredményekre. Ami pedig a Román Jégkorong Szövetséget illeti, példát vehetnének a magyar kollégáktól, hogyan kell működnie becsületesen egy fegyelmi bizottságnak.          

Román Jégkorong SzövetségjégkorongMagyar Jégkorong SzövetségBrassói CoronaErste Liga
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális