2024. március 29. péntekAuguszta

A „lengyel” Li Qian állította meg Szőcs Bernit az alicantei Eb-n

Lelátó utolsó frissítés: 16:30 GMT +2, 2018. szeptember 23.

Három sikerrel megvívott mérkőzés után Szőcs Bernadett vereséget szenvedett a spanyolországi Alicante városában zajló asztalitenisz-Európa-bajnokság női egyes versenyszámában. Szombaton este a lengyelek honosított kínai játékosa, Li Qian győzte le az erdélyi lányt, aki így nem tudott bejutni az elődöntőbe. Női és vegyes párosban szintén a negyeddöntőig menetelt.


Berni az első fordulóban parádés játékkal lépte le a svéd színeket képviselő Li Fent, a Kínában született ellenfelét úgy búcsúztatta, hogy a négy játszmából egyet sem veszített el. A legjobb 32 között már egy jóval szorosabb meccset játszott a francia Laura Gasnier-vel, de végül a hétszettes csatából is nyertesen jött ki, 3–3 után a döntő felvonást 11:3 arányban hozta.  Berni a harmadik körben esélyt sem adott a német Nina Mittelhamnak, nagyon meggyőző, 4–0-s diadallal jutott be a negyeddöntőbe, ahol a „lengyel” Li Qian következett.

Újabb siker esetén garantált lett volna az éremszerzés, mivel az elődöntő mindkét vesztesét bronzzal díjazzák az Európa-bajnokságon. A védekező stílusú ázsiai játékos azonban kifogott a román asztalitenisz legnagyobb reménységén, Berni a tőle megszokott módon végig offenzívan játszott, de sajnos többet hibázott, mint Li Qian – utóbbi egyébként remekül variálta a játékát, egy-egy labdamenetnél kiválóan váltott át védekezésből támadásba.

Az első két szettet Li Qian nyerte, igaz, ekkor még semmi sem volt veszve és ezt a marosvásárhelyi sportoló is nagyon jól tudta. A hosszúra nyúlt harmadik játszmában Berni óriásit küzdve jött vissza a meccsbe, ám az egyenlítés már nem jött össze a folytatásban, Li Qiané lett a negyedik szett, majd a kínai egy 11:7-es utolsó szettel lezárta a negyeddöntőt.

Női egyesben a romániai versenyzők közül Berni jutott a legtovább, Daniela Dodean Monteiro a harmadik, Irina Ciobanu a második, míg a 2015-ös jekatyerinburgi kontinensviadalon aranyérmet nyert Elizabeta Samara nagy meglepetésre már az első körben kiesett. Adina Diaconu nem került fel a főtáblára, miután két vereséggel és egy győzelemmel a harmadik lett selejtezőcsoportjában.

Női párosban a Samara-Szőcs, illetve a Ciobanu-Diaconu duó is bejutott a negyeddöntőbe két-két győzelemmel, de a nyolc között előbbiek a Nina Mittelham/Kristin Lang német, utóbbiak a Sofia Polcanova/Jana Noskova osztrák-orosz kettőstől kaptak ki 4:3, valamint 4:2 arányban.  

Vegyes párosban Szőcs Bernadett Ovidiu Ionescuval indult, és itt is a negyeddöntő jelentette a végállomást Berniék számára, a későbbi győztes Ruwen Filus/Ying Han német páros állította meg őket. Ugyanebben a versenyszám Berni bátyja, Szőcs Hunor Daniela Dodean Monteiróval nem tudott túljutni az első körön, a szlovák Lubomir Pistej/Barbora Balazova páros 3:2-re nyerte meg ezt a mérkőzést. Szőcs Hunor egyéniben három magabiztos győzelemmel lett első selejtezőcsoportjában, de a főtáblán Ginois Panagiotis már kemény diónak bizonyult, a görög 4–1-es győzelemmel jutott tovább a második fordulóba.

Férfi egyesben továbbra is versenyben van Ovidiu Ionescu, aki Ewout Oostwouder (Hollandia), Emmanuel Lebesson (Franciaország) és Jonathan Grouth (Dánia) után a korábbi világelső Vladimir Samsonov (Fehéroroszország) ellen borított a papírformát. Ionescu 4–3-ra diadalmaskodott és a vasárnapi elődöntőben a Kristian Karlssonnal (Svédország) játszik a döntőbe kerülésért.

Ionescu biztosan érmet szerez Alicanteban  

Korábban a budapesti Póta Georgina a svéd Matilda Ekholmmal az elődöntőig mentetelt női párosban, az első helyen kiemelt magyar-svéd duó a fináléért a Polcanova/Noskova kettőssel mérkőzött meg és utóbbiak nyertek 4–3-ra. A bronzérmes Póta Georgina a magyar küldöttség egyetlen érmét szerezte a spanyolországi Eb-n.    

Frissítés: Ovidiu Ionescu az aranyérmért játszik vasárnap este 19.30-tól, a román játékos ellenfele a német Timo Boll lesz a fináléban. Ionescu az elődöntőben 4–1-re nyert Kristian Karlsson ellen, míg Boll honfitársát, Patrick Franziskát múlta felül 4–3-ra. További részletek ITT.       

fotók: ITTF / Flickr

Szőcs Bernadetteasztalitenisz
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális