2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Erdélyi hokicsapatok is versenybe szállnak ezért a kupáért

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:24 GMT +2, 2018. szeptember 11.

Bár a két legerősebb csapat, a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék kivált a bajnokságból, a jégkorong Erste Liga új idénye nagyon érdekesnek ígérkezik. Az átalakult erőviszonyok mellett a bajnoki címre esélyes gárdák közé sorolható a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona, de érdemes lesz figyelni a nyáron megizmosodott Gyergyói HK-ra is. 


A hokidrukkereknek nem kell tovább várniuk, vasárnap két budapesti mérkőzéssel elrajtolt a magyar bázisú nemzetközi liga új idénye. Ez lesz a tizenegyedik szezon, amikor a magyarországi és romániai csapatok közös bajnokságban mérik össze tudásukat, erejüket. A 2008-ban alapított pontvadászat sokáig MOL Liga néven működött, tavaly viszont megváltozott a névadó szponzor, a magyar olajvállalat helyébe a bécsi székhelyű Erste Grouphoz tartozó bank lépett.

Új szezon, új serleg, egy igazi műalkotás - fotó: Mudra László / Magyar Jégkorong Szövetség

Az új támogatóval együtt a mezőnyhöz csatlakozott az osztrák ligában (EBEL) érdekelt Vienna Capitals farmcsapata is, amely a liga történetében a harmadik, Magyarország, illetve Románia területén kívülről érkező alakulat. Korábban az érsekújvári HC Nové Zámky két szezon erejéig szerepelt a MOL Ligában, míg a HK Beograd csak egy évadon keresztül vitézkedett a versenysorozatban. A volt tagok közé tartozik még a Budapest Stars, a Gyergyószentmiklósi Progym, a HC Csíkszereda, a Steaua Rangers, Debreceni HK, illetve a Dunărea Galați.    

A nyáron nagy változás történt az Erste Ligában, a két legerősebb csapat ugyanis kilépett a bajnokságból, a címvédő MAC Budapest (új nevén MAC Újbuda) és a 2014–2017 között zsinórban háromszor aranyérmes DVTK Jegesmedvék vezetői úgy döntöttek, az új szezontól a szlovák élvonalban, vagyis a Tipsport Ligában próbálnak szerencsét. Az „átigazolás” nem volt valami olcsó mulatság, a budapesti és a miskolci egyesületnek egyaránt 500 ezer eurós benevezési díjat kellett fizetnie. Kiválásukkal egyértelműen csökkent az Erste Liga színvonala, másrészt viszont sokkal kiegyensúlyozottabb küzdelemre van kilátás, mint az elmúlt években.

A 11 résztvevő képviselői és a liga vezetői - fotó: Mudra László / Magyar Jégkorong Szövetség

A csapatok létszáma összességében nőtt a legutóbbi szezonhoz képest, a mezőny tagja maradt Magyarországról a Ferencvárosi TC, az Újpesti TE, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Fehérvári Titánok, Erdélyből a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub, Ausztriából a Vienna Capitals, hozzájuk csatlakozott újoncként a Vasas HC, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC), a Gyergyói HK és a Kanadai Magyar Hokiklub. A 11 csapat között egyelőre nehéz felállítani egy erősorrendet, mi mégis erre vállalkozunk, de előbb vegyük sorba az erdélyi klubokat.

Meddig jutnak idén Pjotr Szcsasztlivijék?

A Csíkszeredai Sportklub remek szezont futott tavaly, Leo Gudas és Hozó Levente irányításával a kék-fehérek mindhárom sorozatban teljesítették a céljukat. A későbbi sikereket decemberben egy Románia Kupa-elsőséggel alapozták meg, a Galacon rendezett döntőben fölényes különbséggel győzték le a rivális Brassói Coronát (5–1).

A Sportklub az Erste Liga középszakaszának alsóházból jutott be a rájátszásba, a felsőházból pedig a Dunaújváros választotta ellenfélül a csíkiakat, rossz döntés volt, mivel utóbbiak 4–0-s összesítéssel söpörték ki a playoffból az Acélbikákat. Ebben a párharcban a székely csapat rutinja felülírta az újvárosiak sebességét, de az eldőntőben a DVTK Jegesmedvék már túl nagy falatnak bizonyult, a miskolciak öt meccsen döntötték el a továbbjutást.

Az Erste Ligából való kiesés után a Sportklub megnyerte a román bajnokságot, erre a pillanatra már 2013 óta vártak a hazai sikerekhez hozzászokott csíkszeredai drukkerek. A hatfelvonásos döntő Brassóban ért véget, Fodor Csanád aranygóljával, érdekesség, hogy a Sportklub bajnoki címét beteljesítő csatár korábban több szezon keresztül a brassói csapatnál hokizott.

A nyári szünetben nagy volt a játékosmozgás a román bajnokság címvédőjénél, de összességében nem mondhatni, hogy a gyengült volna a csapat. A kapus Ruczuj Gellért Gyergyószentmiklósra, Peter Fabus és Alekszander Golovin egyaránt a lengyel bajnokságba, Molnár Zoltán Brassóba, Makszim Potapov Japánba igazolt, Moldován Ervin pedig visszavonult.

Az érkezők között van a magyarországi kalandjai után visszatérő Becze Tihamér, a galaciak volt cseh hálóőre, a 39 éves Vlastimil Lakosil, a KHL-es tapasztalattal rendelkezők táborát erősíti két új légiós, Konsztantyin Panov és Vitalij Sulakov, előbbi csatár-, kollégája pedig hátvédposzton jégkorongozik.

A román bajnokságban már lejátszotta első meccseit a Sportklub a Sapientia U23 ellen - fotó: Pál Zoltán 

Radim Valchar meghosszabbította szerződését, ugyanakkor a veterán orosz klasszis, Pjotr Szcasztlivij is a Sportklubnál maradt, akárcsak honfitársai, Andrej Taratuhin és Vjacseszlav Belov. A kék-fehérek idegenlégiós állománya a ligából az egyik, ha nem a legerősebb, a szezonnyitó sajtótájékoztatón a klub képviseletében nem véletlenül nyilatkozta azt Csató Kovács Imre, hogy meg akarják nyerni a bajnokságot. A Sportklub (egy ízben HSC Csíkszereda néven) három alkalommal szerepelt eddig a MOL Liga döntőjében és egyszer hódította el a kupát, mégpedig a 2012–13-as idényben.

Brassóban jobb szezonra készülnek, mint a tavalyi

A Brassói Coronának felemásra sikeredett a 17/18-as idény, mint említettük, a kupadöntőben kudarcot vallottak a „farkasok”, majd a román bajnokságban sem tudták megvédeni címüket.

Az Erste Ligában ezzel szemben a várakozásokon felül teljesítettek a sárga-kékek, az erdélyi riválishoz hasonlóan ők is bejutottak az Erste Liga elődöntőjébe, miután a rájátszás első körében hatmeccses párharcban kerekedtek az Újpest fölé. A legjobb négy között már egyetlen mérkőzést sem tudtak behúzni a MAC-cal szemben, a későbbi bajnok 4–0-val jutott döntőbe.

Az év elején edzőváltáson esett át a Brassói Corona, a menesztett kanadai Martin Lacroix-t Julius Pénzes váltotta, de időközben a román válogatott szövetségi kapitánynak is kinevezett szlovák szakember távozott a szezon végén. A brassói jégkorongklubnál a vezetőedzői posztot a nyártól ismét Kjell G. Lindqvist tölti be. A svéd tréner a Ferencvárostól tért vissza Brassóba, ahol korábban két szezont töltött és irányításával a román bajnokságban, valamint a Románia Kupában is első lett a csapat.

Nem Lindqvist az egyedüli visszatérő, a kanadai védő, Garrett Clarke tett egy rövid kitérőt az amerikai East Coast Hockey League-ben (ECHL) játszó Indy Fuelnél, most pedig újból szerződést kötött a Brassóval. Lindqvisttel együtt érkezett az FTC-től Jereme Tendler, ugyanakkor a kanadai kontingens az egyesült királyságbeli Elite Ice Hockey League-ből (EIHL) igazolt párossal, Cody Carlsonnal és Craig Cesconnal teljes. Érkezett továbbá egy fiatal dán csatár Henrik Nielsen személyében, a 23 éves szélső először kóstol bele a légióséletbe, nem úgy a svéd Mikael Lidhammar, aki az elmúlt három idény során az EIHL-ben kergette a korongot. Rajtuk kívül a gyergyószentmiklósi csapattól csatlakozott Pavlo Boriszenko, rá hátvédként számítanak, Molnár Zoltánra és a Fehérvári Titánoktól igazolt Péter Balázs Szabolcsra pedig egyaránt csatárként.

A Brassói Coronától egy sor légiós távozott, közülük a legnagyobb veszteség egyértelműen Braden Walls. A kanadai-brit hokis hihetetlenül érezte a kaput, első erste ligás-szezonjában 33 gólt szerzett 43 mérkőzésen, miközben az előkészítésben is jeleskedett. Mindent összevetve a meccs/pontátlag simán kijött Wallsnak, akire az átigazolási időszakban a Fradi csapott le.

A három erdélyi klub közül a brassóiak menedzsmentje igyekezett leghamarabb véglegesíteni a játékoskeretet, a Corona megújult csapatának névsorát már június közepén közzétették, ami azt jelzi, Brassóban komoly célokkal vágnak neki az új szezonnak. Lindqvist-mester mindenestre visszafogottan nyilatkozott a célkitűzésekről az Erste Liga honlapjának:

„Az egyik erősségünk, hogy sok rutinos játékos alkotja a keretet. Olyan hokisaink vannak, akik sok helyen megfordultak Európában, tapasztaltak. A másik erősségünk, hogy remek személyiségek vannak a csapatban, igazi nagyágyúk. Jó elegyet alkotnak a játékosok. Még korai megmondani, hogy hol végezhetünk, akkor lesz tisztább a kép, ha már mindenki játszott mindenkivel. A mezőny első felében akarunk végezni, utána pedig bármi megtörténhet” – mondta a skandináv edző.

KHL-es játékosok erősítik a Gyergyói HK-t

A klubszínek és a logó nem változott, a játékosok egy részét is megtartották, de ezeket leszámítva Gyergyószentmiklóson egy teljesen új hokis projektbe vágtak bele a nyáron. A Progym már a múlté, az új egyesület neve Gyergyói Hoki Klub, egyszerűbben GyHK, és egy helyi vállalkozói csoport áll a háttérben, élén a Magyarországon tevékenykedő Balázs Attilával. A GyHK elnöke több alkalommal is hangsúlyozta, nem egy szezonra, hanem hosszútávra terveznek, és ehhez biztosítva van az anyagi háttér.

Az új csapatot az elmúlt évadban még jégen levő Vaclav Novák verbuválta össze, a játékosból sportigazgatóvá előléptetett cseh sportember a Csíkszeredai Sportklub mintáját követve javarészt orosz jégkorongozókkal vette fel a kapcsolatot. Nem is akármilyenekkel, az új légiósok nagy része több száz mérkőzést játszott a Kontinentális Jégkorong Ligában (KHL), sőt, az orosz-kazah Pavel Vorobjov az NHL-ben is megfordult a Chicago Blackhawks-nál. A kapuba érkezett a fehérorosz Sztyepan Gorjacsevszkih, de ne feledkezzünk meg a Csíkszeredai Sportklubot elhagyó Ruczuj Gellértről sem, aki szintén remek igazolás.  

Ígéretes csapatot raktak össze a székelyföldi városban - fotó: Gyergyói HK / Facebook

A védelembe szerződtették Alekszej Vaszilcsenkót és Gyenisz Jezsovot. Dmitrij Pesztunov, Alekszej Szimakov, Kirill Jelagin és a már említett Vorobjov a pontgyártásért felel. Az új edző is a keleti hoki-nagyhatalomból érkezik, a 41 éves Alekszandr Trofimov eddig a kazah bajnokságban és az orosz másodosztályban (VHL) vezetett egy-egy csapatot. Trofimov segítői az ukrán Vitalij Donika és Gál Csaba.

A GyHK-projekt tehetséges fiatalokat is a csapathoz vonzott, visszatért például Péter Zsolt a Brassói Coronától, illetve a legutóbb Galacon hokizó Orbán Szilárd, míg a Bukaresti Steauától érkezett Robert Timaru, illetve Mircea Constantin.

„Nem akarunk a mezőny végén végezni, ezért erősítettünk. Komolyabb üzleti kör állt a klub mögé. Bízunk abban, hogy a rájátszásba jutunk. A fő cél, hogy a helyi fiatalok a KHL-esek mellett fejlődjenek, tanuljanak és példaképeket kapjanak” – mondta a GyHK terveiről Balázs Attila klubelnök.

Ez lehet az eddigi legkiélezettebb Erste- / MOL Liga

Az erdélyi csapatok közül mindegyiknek reális esélye van bejutni a jégkorong Erste Liga döntőjébe. A Csíkszeredai Sportklub a román bajnokság címvédőjeként minden bizonnyal megcélozza az első helyet, ahol el tudjuk képzelni a Brassói Coronát is, de elnézve az idegenlégiós felhozatalt, akár a Gyergyói HK is messze juthat még a bajnokságban.

A magyarországi klubok közül a legkomolyabb erősítést a Fradinál láthattuk, a zöld-fehérek a DVTK Jegesmedvéktől és MAC-tól összesen nyolc játékost igazoltak, a légiósokat tekintve négy kanadai és két finn tagja a keretnek. Az edzők azonban nagy kihívás előtt állnak, hiszen a csapatban 16 új játékos van, idő kell, amíg megfelelően összeszoknak.

Egy másik bajnokaspiráns az Újpesti TE, Dömötör Róbert szakosztályvezető a döntőbe jutást fogalmazta meg célkitűzésként. AZ UTE egyébként a legszínesebb Erste Liga-résztvevő a nemzetiségek szerint, a lila-fehérek külföldi játékosai között szlovénokat, szlovákokat, kanadai, osztrák és sportolót is találunk. Ladislav Sikorcinékkal mindenképp számolni kell ebben a szezonban.

Ott van még a Dunaújvárosi Acélbikák csapata, a DAB a gyengére sikerült tavalyi szereplés után lecserélte idegenlégiósait, a cseheket felváltva most már finnek dominálnak a Fejér megyeieknél. A vezetőedző is „soumi”, a 42 éves Antti Karhula 2010 óta dolgozik trénerként, legutóbb hazája másodosztályban tevékenykedett a Kokkolan Hermes együttesénél. Az újonc DEAC részben a Dunaújvárosból erősített a nyáron, a hajdúságiak a gyergyói Gyilkos-tó Kupa felkészülési torna megnyerésével hangoltak az új szezonra. A DEAC üde színfoltja lehet az új idénynek.

A bajnoki címért folyó versenyből a 11 csapat közül csak négyet, a Vasast, a Fehérvári Titánokat és a Vienna Capitals II-őt húznánk ki, mivel ezen kluboknál nem az eredményesség a fő szempont, inkább az, hogy a fiatal játékosok minél többet legyenek jégen.

A kétkörös, oda-visszavágós alapszakasz mérkőzései szeptember 9-e és január 21-e között zajlanak. Két nappal később kezdődik a középszakasz, az első öt a felső-, a többi hat csapat az alsóházban folytatja. A rájátszásba nyolc csapat jut be a középszakaszból és a legjobb három ellenfelet választ magának, és minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Az új szezontól néhány szabályváltozás is életbe lép, ezeket a Magyar Jégkorong Szövetség az alább beágyazott videóban foglalta össze:

Nyitókép: Mudra László - MJSZ

jégkorongErste LigaCsíkszeredai SportklubBrassói CoronaGyergyói Hoki Klub
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális