2024. március 29. péntekAuguszta

Döntetlen Athénban, az Európa Ligában folytatja a Vidi

MTI / Lelátó utolsó frissítés: 12:35 GMT +2, 2018. augusztus 29.

A Vidi FC 1–1-es döntetlent ért el a görög AEK Athén vendégeként, és 3–2-es összesítéssel elveszítette a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező utolsó párharcát, így ősszel az Európa Liga csoportkörében folytathatja nemzetközi szereplését.


A Vidi FC nem várhatta kedvező helyzetből az athéni találkozót, hiszen a párharc budapesti első meccsén az AEK Athén 2–1-re győzni tudott. A visszavágó előtt mindkét együttes szakvezetője képesnek tartotta a győzelemre és a továbbjutásra a csapatát, jóllehet utóbbihoz Marko Nikolics alakulatának minimum két góllal jobbnak kellett lennie a görög bajnoknál.

fotók: AEK FC / Facebook

Az Athénba még begipszelt kézzel érkező jobbhátvéd, Fiola Attila is vállalta a játékot, karján már csak egy kisebb rögzítőkötés volt. Vele ellentétben nem játszhatott az első mérkőzésen kiállított Huszti Szabolcs, mint ahogy a görögök második gólját szerző – szintén piros lapot kapott – Taszosz Bakaszetasz sem.

Az első negyedórában a fehérváriak maximálisan betartották edzőjük azon utasítását, hogy nem kell fejetlenül támadni a továbbjutást jelentő sikerhez, hiszen többnyire a görögök vezettek támadásokat és alakítottak ki helyzeteket Kovácsik Ádám kapuja előtt. Az eleredő esőben kiegyenlítettebbé vált a játék, egy sarokrúgást követően Anel Hadzics fejese jelentett veszélyt a hazai kapu előtt, majd Danko Lazovics kiválóan elvégzett szabadrúgását tolta ki ujjheggyel Vaszilisz Barkasz.

Félóra elteltével a Vidi FC kapusának kellett egymás után több nagy védést bemutatnia, miközben a fehérváriak nagy erőket mozgósítottak a gólért. A szünet előtt Marko Livaja húsz méterről eleresztett bombája centiméterekkel elkerülte a vendégkaput.

A második félidő elején az AEK került közelebb a Bajnokok Ligája főtáblájához, miután a Fiola Attila szabálytalanságáért megítélt büntetőt Petrosz Mantalosz magabiztosan értékesítette.

A Vidi FC nem esett kétségbe és egy Kosztasz Galanopuloszról saját kapuja felé vágódó beadással akár egyenlíthetett volna. Ami nem sikerült akkor, néhány perc múlva, az 57. percben összejött: Danko Lazovics remek szöktetésével Loic Nego lépett ki és higgadtan emelt a görög kapuba.

A székesfehérváriak nem álltak le, továbbra is támadásban maradtak. A fehérvári gólszerző, majd Marko Scsepovics távoli próbálkozása is góllal kecsegtetett. A Vidi FC előtt felcsillant a remény a győzelemre, mivel a lengyel játékvezető Hélder Lopest kiállította. A magyar bajnok az utolsó másodpercekig elkeseredetten küzdött a hosszabbításért, de nem sikerült újabb gólt elérnie.

A lefújást követően dulakodás alakult ki a játékosok között, ezért a játékvezető a horvát Marko Livaját kiállította, míg Niklas Hultnak, Juhász Rolandnak és Danko Lazovicnak sárga lapot adott.

Az AEK Athén legutóbb a 2006/07-es idényben szerepelt a BL csoportkörében.

A Vidi edzője, Marko Nikolics a találkozót követően hangsúlyozta: két érzés kavarog benne, mert egyrészt büszke a csapatára és ahogy játszott Athénban, ugyanakkor szomorú is, mert nem tudtak bejutni a BL-be. A játékosok mindent megtettek a továbbjutásért, mindent kiadtak magukból, de hiányzott egy kis szerencse a párharc során és az AEK kapusa is kiválóan védett – tette hozzá.

Nikolics kiemelte, hogy jobbak talán nem, de rosszabbak sem voltak, mint a görög együttes. Megemlítette, hogy vasárnap az FTC ellen fontos bajnoki rangadó vár rájuk és aztán ősszel az Európa Liga, ahol pontot, pontokat szeretnének szerezni. Kérdésre elmondta: egészen kis dolgok döntöttek, de emelt fővel jöhettek le a Vidi futballistái a pályáról.

Az AEK trénere, Marinosz Uzunidisz szerint vezető góljuk után idegesen játszottak, mert sok pénz és a továbbjutás forgott kockán. Mint mondta, összességében jobbak voltak a Vidinél, ezért büszke a csapatára.

Bajnokok Ligája-selejtező, 4. forduló, visszavágó

AEK Athén (görög)–Vidi FC 1–1 (0–0)
Athén, Szpirosz Luisz Olimpiai Stadion, 42 ezer néző
játékvezető.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Mantalosz (48., tizenegyesből), illetve Nego (57.)
sárga lap: André Simoes (81.), Hult (90+8.), illetve Nikolov (7.), Nego (38.), Hadzic (42.), Fiola (47.), Lazovic (90+8.), Juhász R. (90+8.)
piros lap: Hélder Lopes (81.), Livaja (90+8.)
Továbbjutott: az AEK Athén, 3–2-es összesítéssel.

AEK Athén: Barkasz – Bakakisz, Oikonomu, Lampropulosz, Hult – André Simoes, Galanopulosz – Hélder Lopes, Klonaridis (Ponce, 62.), Mantalosz (Cosic, 90.) – Livaja (Alef, 84.). Vezetőedző: Marinosz Uzunidisz.

Vidi: Kovácsik - Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira - Nego, Hadzic, Kovács I., Nikolov (Pátkai, a szünetben) - Lazovic, M. Scepovic. Vezetőedző: Marko Nikolics.

További eredmények

Dinamo Kijev (ukrán)–Ajax (holland) 0–0
Továbbjutott az Ajax 3–1-es összesítéssel

Dinamo Zagreb (horvát)–Young Boys (svájci) 1–2
Továbbjutott a Young Boys 3–2-es összesítéssel

Szerdai program

22.00 PAOK (görög)–Benfica (portugál)
A párharc állása: 1–1

22.00 PSV (holland)–BATE Boriszov (fehérorosz)
A párharc állása: 3–2 a PSV javára

22.00 RB Salzburg (osztrák)–Crvena zvezda (szerb)
A párharc állása: 0–0
A BL-főtábla aktuális mezőnye: Real Madrid (címvédő), Atlético Madrid, Bayern München, FC Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester City, Lokomotív Moszkva, Borussia Dortmund, FC Porto, Manchester United, Sahtar Doneck, SSC Napoli, Tottenham Hotspur, AS Roma, Liverpool FC, Schalke 04, Olimpique Lyonnais, AS Monaco, CSZKA Moszkva, Valencia, Viktoria Plzen, Club Brugge, Galatasaray, Internazionale Milano, TSG 1899 Hoffenheim, AEK Athén, Ajax, Young Boys.

VideotonselejtezőUEFA Bajnokok Ligájafutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális