2024. március 29. péntekAuguszta

Djokovic ollógólja nem ért továbbjutást a CFR-nek

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:26 GMT +2, 2018. augusztus 02.

A lehető legrövidebbre sikerült a Kolozsvári CFR kalandja az UEFA Bajnokok Ligája 18/19-es kiírásában. A hazai vereség után a Liga 1 címvédője 1–1-es döntetlent játszott Malmöben, így kiesett a második selejtezőkörben. Deac lesérült, Djokovic nagy gólt lőtt, de hiába, Culiót kiállították.


A román futball zászlóshajója elsüllyedt a malmöi kikötőben, bár ha jobban belegondolunk a továbbjutás talán már az első mérkőzésen elúszott. Edi Iordănescunak bő hónap állt rendelkezésére, hogy felkészítse a csapatot a Malmö elleni kettős ütközetre, az odavágón viszont a nyáron kinevezett edző 4–1–4–1-es játékrendszere csődöt mondott a sokkal szervezettebb svédek igen kellemetlen 4–4–2-jével szemben.

Ezzel együtt nem szeretnénk az időközben menesztett edző nyakába varrni a kiesést, a Kolozsvári CFR vezetőségének azon döntése, hogy mindössze három hivatalos meccs után megválnak Dan Petrescu utódjától, eléggé megkérdőjelezhető.

fotó: Malmö FF/Twitter

A portugál beugró, Antonio Conceicao visszatért a 4–3–3-as felálláshoz, a CFR játékosai pedig elhitték: nincs lefutva a párharc, igenis meg lehet fordítani azt. Igaz a malmöi Stadionban (a létesítmény 2007 és 2017 között a Swedbank Stadion nevet viselte, de most csak egyszerűen Stadionként ismert) a hazaiak hagyták ki az első nagy lehetőséget. A CFR védelmét már a második percben megbontották a Malmö támadói egy-két okos passzal, az első meccsen betaláló Strandberg szerencsére késett egy ütemet a csiki-csuki végén, a korai gólt megúszták tehát a bordó mezesek.

A vendégcsapat aztán kezdett magára találni, Țucudean jelentkezett egy lövéssel, amit szögletre ütött az égszínkékek kapusa. Ezt követően a mezőnyjáték vette át a szerepet, sokat kellett várni a harmadik gólszerzési lehetőségre. A 34. percben Nielsen lépett oda keményen Deacnak, akinek megsérült a térde. A szélső megpróbálta folytatni a játékot, de a szünet előtt végül csak le kellett cserélni, Mailat érkezett a helyére.

De még a csere előtt megszerezte a vezetést az erdélyi csapat: az elmúlt szezon legvégén a Viitorul kapujába „aranygólt” fejelő Djokovic megint villant, egy szabadrúgás után visszafejelt labdát ollómozdulattal varázsolt góllá a kapufa segítségével.

Az első félidő hosszabbításában itt is, ott is kimaradt egy-egy komoly helyzet, előbb Rosenberg lőtt óriási kapufát, majd a másik oldalon Mailat átadásából Țucudean tekert külsővel kapura, Dahlin viszont résen volt. Itt megjegyeznénk, hogy a keménykötésű aradi csatár legutóbb május 13-án, az Astra Giurgiu elleni rájátszásbeli bajnokin szerzett gólt a CFR-nél.

Djokovic szenzációs góljával a kolozsvári csapat nem állt továbbjutásra, de összesítésben sikerült egyenlíteni, így a félidőben a 2x15 perces hosszabbítás is szóba jöhetett az öltözőkben. Az 55. percben viszont eldőlt, félórás ráadás egészen biztosan nem lesz, ugyanis az izlandi válogatott Traustason nagyon eltalált egy lövést a tizenhatoson kívülről, Arlauskis hiába vetődött, a labda a jobb felsőben landolt.

Az egyenlítő gól megtörte a vendégek lendületét, s bár a portugál edző De Luca személyében behozott még egy csatárt Țucudean mellé, a „vasutasok” nem igazán tudtak megújulni.

Ráadásul Culio a 76. percben cserben hagyta a társakat, az argentin középpályás elkövetett egy teljesen fölösleges szabálytalanságot az oldalvonalnál, megkapta második sárga lapját, ami a fociban kiállítást jelent. Kilenc mezőnyjátékossal kevés esély maradt a második gól megszerzésére, a svédek a végén megmutatták, ők is értenek az időhúzáshoz, lefújás után ők örülhettek.

A Kolozsvári CFR számára az Európa Liga selejtezője maradt, a harmadik körben az FK Sutjeska Niksic (montenegrói)–Alashkert FC (örmény) párharc győztesével játszanak Djokovicék. Az első meccsen az idegenben szereplő örmény bajnok nyert 1–0-ra, a visszavágót csütörtökön (augusztus 2-án) rendezik. A Malmö FF ellenfele a MOL Vidi FC lesz a BL-selejtező harmadik körében, a fehérváriak óriási meglepetésre kiejtették a bolgár Ludogorect.

UEFA Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör, visszavágó

Malmö, Stadion, 18153 néző
játékvezető: Andrew Dallas (skót)

Malmö FF–Kolozsvári CFR 1–1 (0–1)
gól: Traustason (55.), ill. Djokovic (36.)
sárga lap: Christiansen (50.), Antonsson g(90+5.), ill. Djokovic (28.), Culio (62.), Omrani (82.), Mureșan (90.)
piros lap: Culio (77.)
Továbbjutott a Malmö 2–1-es összesítéssel

CFR (4–3–3): Giedrius Arlauskis – Cristian Manea, Paulo Vinícius, Andrei Mureșan, Mario Camora (kapitány) – Emmanuel Culio, Ovidiu Hoban (Giuseppe De Luca 64.), Damjan Djokovic (Mihai Bordeianu 58.) – Ciprian Deac (Sebastian Mailat 43.), George Țucudean, Billel Omrani.
Vezetőedző: Antonio Conceicao.

Malmö (4–4–2): Johan Dahlin – Eric Larsson (Andreas Vindheim 81.), Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari – Arnór Ingvi Traustason (Oscar Lewicki 73.), Fouad Bachirou, Anders Christiansen, Sören Rieks – Markus Rosenberg (kapitány), Carlos Strandberg (Marcus Antonsson 61.).
Vezetőedző: Uwe Rösler.

A többi szerdai mérkőzésen

HJK Helsinki (finn)–BATE Boriszov (fehérorosz) 1–2
Továbbjutott a BATE Boriszov 2–1-es összesítéssel

Qarabag FK (azeri)–FK Kukësi (albán) 3–0
Továbbjutott a Qarabag FK (3–0)

FC Midtjylland (dán)–Asztana FK (kazah) 0–0
Továbbjutott az Asztana FK (2–1)

FK Sūduva (litván)–Crvena zvezda (szerb) 0–2
Továbbjutott a Crvena zvezda (5–0)

FC Basel (svájci)–PAOK (görög) 0–3
Továbbjutott a PAOK (5–1)

MOL Vidi FC (magyar)–Ludogorec Razgrad (bolgár) 1–0
Továbbjutott a MOL Vidi FC (1–0)

Sturm Graz (osztrák)–Ajax (holland) 1–3
Továbbjutott az Ajax (5–1)

Rosenborg BK (norvég)–Celtic FC (skót) 0–0
Továbbjutott a Celtic (3–1)

Korábban:

Sheriff Tiraszpol (moldáv)–KF Shkëndija (macedón) 0–0
Továbbjutott a Shkendija (1–0)

Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Dinamo Zagreb (horvát) 2–2
Továbbjutott a Dinamo Zagreb (7–2)

Spartak Trnava (szlovák)–Legia Warszawa (lengyel) 0–1
Továbbjutott a Spartak Trnava (2–1)

A harmadik selejtezőkör párosítása:

Bajnokok ága
Celtic FC (skót)–AEK Athén (görög)
RB Salzburg (osztrák)–KF Shkëndija (macedón)
Crvena zvezda (szerb)–Spartak Trnava (szlovák)
Qarabag FK (azeri)–BATE Boriszov (fehérorosz)
Asztana FK (kazah)–Dinamo Zagreb (horvát)
Malmö FF (svéd)–MOL Vidi FC (magyar)

Liga ága
Standard Liège (belga)–Ajax (holland)
SL Benfica (portugál)–Fenerbahçe (török)
Slavia Praha (cseh)–Dinamo Kijev (ukrán)
PAOK (görög)–Szpartak Moszkva (orosz)

Kolozsvári CFRMalmö FFfutballUEFAUEFA Bajnokok Ligájaselejtező
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális