2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Belgium először, Franciaország harmadszor juthat vb-döntőbe

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:40 GMT +2, 2018. július 10.

A Zenit FK szentpétervári otthonában kedd este eldől, melyik válogatott jut be elsőként az oroszországi labdarúgó-világbajnokság moszkvai fináléjába. A belgák még soha nem játszottak vb-döntőt, a franciák eddig kétszer, 1998-ban és nyolc évvel később.


A XXI. FIFA-világbajnokság utolsó hetében járunk, már csak négy meccs maradt hátra az oroszországi tornából. A legtöbb rendező város elköszönt, az elődöntő első összecsapását és a szombati bronzmérkőzést a szentpétervári arénában, a szerdai elődöntőt és a vasárnapi döntőt a moszkvai Luzsnyiki Stadionban rendezik.

Három nap szünet után a vb a Franciaország–Belgium meccsel folytatódik kedd este 21 órától. A két társaság nagyon jól ismeri egymást, a játékoskereteket összevetve hét olyan európai topklubot (Tottenham, Man. City, Man. United, Chelsea, Barcelona, PSG, Monaco) találtunk, amelyben francia és belga kerettag is játszik.

A belgák a negyeddöntőben a brazilokat győzték le 2–1-re egy erős első, és egy visszafogottabb második félidő után. A „vörös ördögök” továbbjutásához szerencsés öngól, remek ellentámadás, Courtois-parádék kellettek, illetve az is, hogy a braziloknak a bírók ne adjanak meg egy jogos tizenegyest. Ezzel együtt Belgium talán a legélvezhetőbb futballt játszotta eddig a mezőnyből, sok szurkolót szerezhettek maguknak, nagy lenne, ha bekerülnének a döntőbe.

A franciák az előző körben szintén dél-amerikai csapatot vertek, a nyolc között az Edinson Cavani sérülése miatt támadásban igencsak súlytalan Uruguay ellen nyertek 2–0-ra. A francia továbbjutás receptje egy pontrúgásból induló fejesgól és egy óriási potya volt. Előbb Varane szerzett előnyt, majd miután Muslera bevédte Griezmann lövését a második félidő elején, minden eldőlt. A franciák a nyolcaddöntőben Argentína ellen nyújtották az eddigi legjobb teljesítményt, azt kellene megismételniük, hogy túljussanak az északi szomszédokon, rokonokon.

Érdekes lesz megfigyelni, Roberto Martínez változtat-e az eddigiekben alkalmazott háromvédős játékrendszeren. A belgák spanyol edzője eltiltás miatt nem számíthat a brazilok ellen remekelő szárnyvédőjére, Thomas Meuniere, ugyanakkor a franciákkal szemben valószínűleg jobban működne egy négyvédős taktika, a fifa.com előzetese Nacer Chadlit és Yannick Carrascót is a kezdőcsapatba várja. A franciáknál a középhátvéd Umtiti bajlódott kisebb sérüléssel, de várhatóan ő is kezdeni fog. A továbbjutót szinte lehetetlen megtippelni, előfordulhat, hogy a kilencven perc alatt nem születik döntés.


Henry nem tűnik különösebben gondterheltnek - fotó: UEFA

A párharc érdekessége, hogy Thierry Henry, a franciák világ és Európa-bajnok labdarúgója Roberto Martínez munkáját segíti asszisztensként. A francia válogatottat irányító Didier Deschamps ezt nyilatkozta egykori csapattársa helyzetéről:

„Amikor egy külföldi klubhoz igazolsz és szembe kerülsz a saját országod valamelyik csapatával, te is egy vagy az ellenségek közül. Ez most egy nemzetközi meccs, sokkal nagyobb a feszültség. A saját nemzetével áll szemben. Attól a pillanattól kezdve, hogy Roberto Martínez segítője lett, tudta, ez előfordulhat. Nehéz és bizarr helyzet, nem lehet könnyű neki” – bölcselkedett a franciák trénere.

Oroszországi labdarúgó-vb, elődöntő

Szentpétervár, játékvezető: Andrés Cunha (uruguayi)
21.00 Franciaország–Belgium (TVR)

Kezdőcsapatok a fifa.com szerint:
FRA: Hugo Lloris – Lucas Hernández, Samuel Umtiti, Raphaël Varane, Benjamin Pavard – N'Golo Kanté, Paul Pogba – Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé – Olivier Giroud.
BEL: Thibaut Courtois – Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld – Yannick Carrasco, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli – Eden Hazard, Romelu Lukaku.

futballoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális