2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Varane-fejes, Muslera-potya, négy között a franciák

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:32 GMT +2, 2018. július 07.

Elsőként az Eb-döntős francia labdarúgó-válogatott jutott be az oroszországi világbajnokság elődöntőjébe. Didier Deschamps csapata pénteken 2–0-ra nyert az Edinson Cavanit nélkülöző Uruguay ellen Nyizsnyij Novgorodban.


Cavani két gólt vágott a portugálok elleni nyolcaddöntőben, de a meccs közben megsérült és nem tudta vállalni a játékot péntek délután. A Paris Saint-Germain gólzsákja helyett Christian Stuani kezdett a csatársorban Luis Suarez mellett. Érdekesség, hogy a túloldalon a franciák kezdőjében csak egy olyan játékos szerepelt, aki jelenleg a Ligue 1-ben futballozik, a párizsi Kylian Mbapperől van szó. A fiatal csatár duplájával és egy kiharcolt büntetővel oroszlánrészt vállalt az argentinok kiejtéséből.

Mbappé a negyeddöntőben is gyarapíthatta volna góljai számát, de a 15. percben elpuskázott egy nagy helyzetet, bár senki sem zavarta a tizenhatosban, labdaátvétel helyett rosszul ütemezett fejest mutatott be és a játékszer a hálón landolt. Ahogy az várható volt, a franciáknál volt többet a Telstar 18, ők vezettek több támadást, s bár érkezett jó néhány veszélyes beadás, az uruguayi védelem egy ideig állta a rohamokat.


fotó: fifa.com

Uruguay a fairplay-tabella éléről kezdte az összecsapást, korábban csak Bentancur szedett össze egy sárga lapot az égszínkékektől. Bentancur a 38. percben az uruk és saját maga második sárgát gyűjtötte be, majd a szabadrúgásból betaláltak a franciák: Griezmann második nekifutásból lágyan középre emelt és a lendületből érkező Varane “lefejelte” a védőket (0–1).

Az első félidő végén Lloris mutatott be óriási bravúrt Caceres fejesénél, a Tottenham kapusa hihetetlen reflexszel ért oda a sarokra, a dél-amerikaiak így hátránnyal vonultak a szünetre.

A 71 éves Oscar Tabarez a félidőben nem változtatott a csapat összetételén, de az 59. percben kettős cserére szánta el magát. Stuanit Maximiliano Gomez váltotta, Bentancurt pedig Cristian Rodriguez. A friss emberek alig jöttek be, újabb gólt szereztek a franciák. Ebben alaposan benne volt a Galatasarayból ismert Muslera, aki gyakorlatilag bevédte Griezmann távoli lövését. Az Atlético Madrid jolly jokere húsz méterről húzta meg a ravaszt ballal, a középre tartó labda veszélytelennek tűnt, Muslera viszont bepotyázta (0–2.)

Ennél a pontnál sokan érezhették azt, eldőlt a meccs, és valóban így történt. Az uruguayi játékosok egyre idegesebbé váltak, a 70. perc környékén egy kis kakaskodást is láthattunk, miután Mbappét felrángatta a gyepről Godín. A franciák ennél az esetnél nem igazán, de később megőrizték nyugalmukat, jól járatták a labdát, Edinson Cavani hiányában Uruguay nem tudott veszélyes helyzetet kialakítani.

Az ágrajz szerint Franciaország a Brazília–Belgium párharc győztesével találkozik a július 10-i elődöntőben, ezt a mérkőzést Szentpéterváron rendezik.

Oroszországi labdarúgó-vb, negyeddöntő

Nyizsnyij Novgorod, 43 319 néző
vezette: Nestor Pitana (argentin)

Uruguay–Franciaország 0–2 (0–1)
gól: Varane (40.), Griezmann (64.)
sárga lap: Lucas (33.), Mbappe (69.), ill. Bentancur (38.), Rodirguez (69.)

Uruguay (4–4–2): Fernando Muslera – Martin Caceres, Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Diego Laxalt – Nahitan Nandez (Jonathan Urretaviscaya 73.), Lucas Torreira, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur (Cristian Rodriguez 59.) – Luis Suarez, Cristhian Stuani (Maximiliano Gomez 59.). Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez.

Franciaország (4–2–3–1): Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez – N’Golo Kante, Paul Pogba – Kylian Mbappe (Ousmane Dembele 88.), Antoine Griezmann (Nabil Fekir 90+3.), Corentin Tolisso (Steven Nzonzi 80.) – Olivier Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

futballoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális