2021. április 14. szerdaTibor

Csillagok hulltak a nyolcaddöntőben – vb-s visszatekintő

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 17:26 GMT +2, 2018. július 04.

Mindössze nyolc találkozó van hátra az idei labdarúgó-világbajnokságból, vészesen közeledik tehát a végjáték. Nyolc csapat áll még, egyikük csapatkapitánya szűk két hét múlva felemelheti a labdarúgás legértékesebb trófeáját. Eddigi útjuk is sok érdekességet, szenzációt, rekordokat, drámát tartogatott, ezúttal nyolcaddöntős párharcaikra tekintünk vissza.


Az első párharcba rögtön sikerült belesűrítenie, a foci minden jó tulajdonságát, a két résztvevő futballnagyhatalomnak. A francia-argentin csata máris a vb-történet legizgalmasabb találkozóit összesítő, rangsorok előkelő helyeit ostromolja. Bombagólok, drámai fordulatok, korszakos sztár születése, minden volt itt. Hét gól, európai öröm, argentin bánat. Szerencsés, aki láthatta.

Messi hazautazott, így amikor este leültünk, hogy megnézzük a portugál-uruguayi párharcot, már tudtuk, Messi–Ronaldo csata biztosan nem színesíti az idei világbajnokságot. Nem telt el sok idő és egyértelművé vált, azt sem vehetjük készpénznek, hogy a portugál csillag főszerepet kaphat még az idei tornán. Cavani ugyanis betalált, Uruguay pedig remekül játszott. Egyszer aztán kihagyott egy ütemet a félelmetes hátsó gépezet, büntetett is az európai gárda, érkezett viszont megint csak Cavani, aki egy halálpontos csavarással Cristiano Ronaldót is hazaküldte. A két földönkívüli tehát egyszerre csomagolhatott, és kulloghatott haza szégyenszemre a seregszemléről.

Az erőviszonyok alapján a vasárnap délután könnyed spanyol sziesztát kellett volna, hogy hozzon a házigazdák ellen, ehelyett történelmi jelentőségű orosz siker született. Pedig a mérkőzés elején nem sok jel mutatott erre, a hatalmas spanyol fölényt kőkemény, kettős orosz fal próbálta ellensúlyozni. Ahogy az lenni szokott, az elején sikerrel. Azonban az is közismert, hasonlóan intenzív fölényt nehéz átvészelni hiba nélkül. Az ibériai válogatott végül egy szerencsés pontrúgás után talált be, a Ramosszal birkózó és a labdát nem követő Ignasevics öngóllal keserítette a hazaiakat.

Nem hordozott sok egyenlítési esélyt magában a mérkőzés, a szerencse azonban Oroszországra is rámosolygott. Piqué egyértelmű kezezése tizenegyest ért, a büntetőt pedig Dzjuba vágta be. Persze hátra volt még egy félidő, ekkor sem gondolta még senki a hazaiakon kívül, ki lehet ezt húzni. Oroszország mégis megcsinálta, hősiesen kibekkelte a második játékrészt, majd a hosszabbítást is. A tizenegyeseknél pedig magabiztosabbak voltak a hazai lábak, na meg Akinfejev ihletett formában védett. Hiába a hatalmas labdabirtoklási fölény, a közel 1300 passz, a házigazda jutott a negyeddöntőbe. Méghozzá úgy, hogy Putyin ott sem tudott lenni a helyszínen.

Este következett a Dánia–Horvátország meccs, ahol annyira beindultak az események, hogy az ember csak a fejét kapkodta. Az északiak már az első percben vezetéshez jutottak, miután szemfüles módon használtak ki egy nagy kavarodást, viszont csak három percig örülhettek. Ekkor Perisic egyenlített, a horvátok tehát nem omlottak össze. Aki arra tippelt, az egész játékidőre ehhez hasonló adok-kapok lesz jellemző, az hatalmasat csalódott. Egészen a lefújásig ugyanis hatalmas harc folyt a pályán, ahol a fizikalitás dominált, alig-alig láthattunk villanásokat.

A hosszabbításban sem tudták dűlőre vinni a dolgot a felek, pedig két perccel a vége előtt büntetőt végezhettek el a horvátok. A Rebic buktatásáért megítélt tizenegyes mögé a legnagyobb csillag, a csapatkapitány állt oda. Kasper Schmeichel igyekezett minden eszközzel kibillenteni a Real Madrid irányítóját, ami sikerült is, a horvát rendkívül gyengén lőtt. A tomboló Kasper után egyből a legendás apát, Peter Schmeichelt mutatta a kamera, az „öreg” sem fogta vissza magát.

A Schmeichel-sztori folytatódott tehát. Azt eddig is tudtuk, fejben nagyon rendben lehet az utód, hiszen egy ilyen legenda fiaként, ilyen magas szintre eljutni bitang nehéz lehet. Talán az egész sportvilágban egyedülálló Scmeichelék története. A dán kapus ezt még két védéssel toldotta meg a tizenegyes párbaj során, ám kollégájáról, Danijel Subasicról is sokat elárul, ez sem bizonyult elégnek a dicsőséghez. A horvát hálóőr ugyanis háromszor tudott hárítani, negyeddöntőbe juttatva csapatát.

Brazília rendkívül türelmes és profi gyilkos szerepben tündököl eddig, Mexikón is hasonló módon jutott túl. Biztos védelem, kreatív középpálya, és életveszélyes villanások elől. Utóbbiból kettő érkezett, előbb Neymar, majd Firmino talált be maximálisan kidolgozott, tetszetős akció végén. A mexikóiak az első huszonöt percben kirohanták magukat, de a veszedelmes tempót nem tudták sokáig fenntartani. Érdekesség, hogy a 2026-os világbajnokság társrendezői egymás után a hetedik világbajnokságon estek ki a nyolcaddöntőben – ezt csinálja valamelyik válogatott utánuk!

Hátradőlhettek tehát a selecao tagjai, és talán úgy ültek le a tv elé este, hogy megnézik, mire is számíthatnak majd a legjobb nyolc között Belgiumtól. Lukakuék ellenfele ugyanis a fél világ ellen lesajnált Japán volt. Az első félidő alapján senkit nem hibáztathattunk, aki így gondolkodott. Habár az utolsó ázsiai fecske tartotta magát, a belgák jó pár szinttel föléje nőttek.

Úgy tűnt, csupán idő kérdése a belga vezetés, ehhez képest fordulás után Japán talált be. Hidegzuhany. Ám mit mondjunk a második góljukra, ami nem sokkal ezután született? Küszöbön állt az újabb hatalmas meglepetés, de a belgák öt perc leforgása alatt egyenlítettek, két fejesgól révén. Előbb Vertonghen, majd a finoman szólva sem túl népszerű Fellaini bólintott a hálóba. Az ismét megtalált lendület azonban nem eredményezett újabb találatot, és már mindenki az újabb túlórára készülődött, amikor Belgium leckét adott tökéletes kontratámadásból.

Másodpercekkel a vége előtt Courtois indította De Bruyne-t, aki félelmetes sebességgel nyargalt el a középpályáig, onnan remek passzal hozta játékba Meunier-t a szélen, a Paris Saint-Germain jobbhátvédje is eszeveszett sebességgel szántotta fel a pályát, majd középre adott, Lukaku átlépte a labdát, amelyre Chadli érkezett tökéletesen. Nem hibázott, így az utolsó másodpercekben fordított Belgium. Döbbenetes és csodálatos támadás, ahol minden klappolt, a lehető legjobb pillanatban. Eszméletlen dráma.

Az utolsó nyolcaddöntős napot Svájc és Svédország nyitotta, és egy felejthető mérkőzésen az északiak harcolták ki a továbbjutást. Már most emlékezetes a svéd menetelés, sokan még a csoportból való továbbjutásra sem látták alkalmasnak ezt a gárdát. Ők azonban bizonyították, az egység elengedhetetlen, és sokszor jóval eredményesebb, mint egy sztár köré építeni a válogatottat. A nagy Zlatan nem hiányzik.

Anglia végre megnyert egy vb-s büntetőpárbajt

Izgalmas csatának tűnt a Kolumbia–Anglia párharc, egyben az utolsó nyolcaddöntő. Skorpió-rúgást persze nem vártunk a moszkvai csatától, de a Falcao, Cuadrado, Quintero – Kane, Dele Alli, Streling párharc sok szépet ígért. Végül a rengeteg kakaskodás, szájkarate, lökdösődés és a nagy iram játszotta a főszerepet, ám mivel az utolsó másodpercekben sikerült egyenlítenie Kolumbiának, itt is hosszabbítás jöhetett.

A túlórázás során a dél-amerikai gárda bizonyult veszélyesebbnek, gólt azonban nem sikerült szerezniük. Jöhettek a büntetők, amely játékelem mindig is az angol futball legnagyobb gyengesége volt. Ezúttal is a háromoroszlánosok hibáztak először, Henderson kísérletét kiütötte Ospina, ekkor úgy tűnt, továbbra is a csapaton marad az átok. Azonban Uribe is hibázott, Bacca kísérletét pedig Pickford tornázta ki, így Dier vállára hatalmas nyomás nehezedett az utolsó körben. A Tottenham középpályása azonban nem ingott meg, és ha dadogósan is, de értékesítette az utolsó tizenegyest, bejuttatva ezzel csapatát a legjobb nyolc közé. Büntetőpárbaj, amely végén Anglia örülhetett. Az utóbbi évtizedek alapján ez bizony szenzáció.

Most jön egy újabb szusszanásnyi pihenő, majd következnek a negyeddöntők, igazi rangadókkal, lefutott párharcok nélkül.

összefoglalóoroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális