2021. április 14. szerdaTibor

Schmeichel kivédett három tizenegyest, de a végén a horvátok örülhettek

MTI utolsó frissítés: 10:44 GMT +2, 2018. július 02.

Horvátország 1–1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3–2-re legyőzte Dániát Nyizsnyij Novgorodban, így bejutott a legjobb nyolc közé az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Kasper Schmeichel három büntetőt hárított a mérkőzés során, akárcsak horvát kapus kollégája Danijel Subasic.


A vasárnap esti mérkőzés gyors gólváltással indult, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet, így még négy perc sem telt el, amikor már 1–1-et mutatott az eredményjelző.

A dánoktól Mathias Jörgensen volt eredményes Kndusen hatalmas bedobása után, a túloldalon pedig Mandzukic egyenlített, a Juventus támadója kihasználta a dán védelem komikus hibáját, Dalsgraad felszabadítása telibe találta Christensent, akiről a labda visszapattant az ellenfél csatárjához.

fotók: fifa.com

Azután lassacskán kialakult az első félidőt alapjában meghatározó játékkép: a horvátok futballoztak fölényben, többet támadtak és lőttek kapura, a szívósan védekező dánok pedig egy-egy ellenakcióval igyekeztek veszélyt teremteni.

A szünet után is hasonló volt a felállás, de a nagyon fegyelmezetten játszó dánok ekkor már többször indultak meg előre, miközben a horvátoknak nem nagyon volt elképzelésük arról, hogyan kerüljenek a dán védők mögé és távolról is csak elvétve tudtak kapura lőni. Viszonylag eseménytelen játékkal telt el a második félidő, így hosszabbítás következett.

Ebben a dánok kezdtek aktívabban, miközben továbbra is hatékonyan szűrték meg az ellenfél támadásait. A horvátok – ahogy a második félidő nagy részében – a ráadásban sem játszottak lendületesen, ha eljutottak a dán kapuig, a védők mindig létszámfölényben voltak. Mindkét szövetségi kapitány élt az új szabály adta lehetőséggel, a hosszabbításban negyedik cserével frissített.

A 114. percben Modric jó ütemű kiugratásával Rebic indult meg, kicselezte a kapust, de a hátulról érkező Mathias Jörgensen buktatta. A megítélt büntetőt Modric lőtte, a balra vetődő Schmeichel azonban védett, jöhetett a büntetőpárbaj.

Tizenegyesek:

Eriksen lövésébe Subasic beleért, a labda a jobb kapufán csattant.

Badelj a jobb oldalt vette célba, az elvetődő Schmeichel lábbal hárított.

Kjaer a bal felsőbe bombázott (0–1).

Kramaric a jobb alsó sarokba passzolt, majd Krohn-Dehli is (1–2).

Modric középre gurított, a labda éppen elfért az elvetődő Schmeichel lába mellett (2–2).

Schöne jobbra tartó félmagas lövését Subasic megfogta Pivaric a jobb alsó sarok felé lőtt, de Schmeichel védett.

N. Jörgensen középre célzott, Subasic lábbal védett Rakitic a jobb alsó saroba gurította a labdát, Schmeichel a másik oldalra vetődött (3–2.)

A horvátok az elődöntőbe kerülésért a spanyolokat ugyancsak büntetőpárbajban legyűrő oroszokkal játszanak szombaton.

Oroszországi labdarúgó-vb, nyolcaddöntő

Nyizsnyij Novgorod, 43 000 néző, v.: Néstor Pitana (argentin)

Horvátország–Dánia 1–1 (1–1, 0–0, 0–0) – tizenegyesekkel: 3–2
gólszerzők: Mandzukic (4.), illetve M. Jörgensen (1.)
sárga lap: M. Jörgenssen (115.)

Horvátország: Danijel Subasic – Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 81.) – Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic (Mateo Kovacic, 71.) – Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic (Andrej Kramaric, 97.) – Mario Mandzukic (Milan Badelj, 108.)

Dánia: Kasper Schmeichel – Jonas Knudsen, Simon Kjaer, Mathias Jörgensen, Henrik Dalsgaard – Andreas Christensen (Lasse Schöne, a szünetben), Thomas Delaney (Michael Krohn-Dehli, 98.), Christian Eriksen – Yussuf Yurary Poulsen, Andreas Cornelius (Nicolai Jörgensen, 66.), Martin Braithwaite (Pione Sisto, a hosszabbítás szünetében)

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális