2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Brazília átlépett Mexikón és készülhet a negyeddöntőre

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 21:52 GMT +2, 2018. július 02.

Franciaország, Uruguay, Oroszország és Horvátország után ötödikként Brazília válogatottja jutott be a 2018-as labdarúgó-vb negyeddöntőjébe. Neymarék hétfőn a sorozatban hetedik vb-nyolcaddöntőjét elbukó Mexikót győzték le 2–0-ra a Szamara Arénában.


Brazil oldalon Marcelo, Douglas Costa és Danilo sérülés miatt hagyta ki a mérkőzést, a mexikóiaknál pedig a csoportkörben két sárgát begyűjtő Hector Moreno eltiltás miatt nem játszhatott. Az El Tri kezdőjében az oroszországi vébén először szerepelt a 39 éves Rafael Marquez, aki középpályásként segített be a védekezésbe, igaz a Barcánál is megfordult veterán labdarúgó csak az első félidőben volt a pályán, a szünetben lecserélte Juan Carlos Osorio.

Mexikó a legutóbbi a hat világbajnokságon, vagyis az 1994-es torna óta mindig túljutott a csoportkörön, de a legjobb 16 között egyszer sem járt sikerrel a CONCACAF-zóna legjobb válogattja. Ugyanez volt a forgatókönyv Oroszországban is, az első hétfői nyolcaddöntőben a jóval esélyesebb brazilok legyőzték a mexikói csapatot, amely korábban az F-csoportban a címvédő németek és Dél Korea ellen három pontot szerzett, de a harmadik fordulóban nem tudta megtartani csoportelsőségét Svédországgal szemben.

Brazília kissé beragadt a rajtnál, Svájc kihúzta döntetlennel a vb egyik legnagyobb favoritja ellen, majd ugyanez szinte sikerült Costa Ricának is, Coutinho és Neymar a hosszabbításban mentette meg a dél-amerikai csapatot. Ezt követően Brazília viszonylag sima sikerrel biztosította be a csoportelsőséget, a moszkvai 0–2 egyben Szerbia búcsúját jelentette.

A hétfői mérkőzésen a mexikóiak veszedelmes tempót diktáltak az első húsz percben, s bár kidolgoztak néhány ígéretes lehetőséget, kaput eltaláló lövésig nem jutottak. A játékrész második felében már a brazilok irányították a játékot, Ochoa kapusnak sokkal több védeni valója volt, mint a túloldalon Alissonnak, de a negyedik vébéjét kipipáló mexikói hálóőrt Neymar és Gabriel Jesus sem tudta átverni. Az első 45 percet igazságosnak mondható 0–0-val zárták a felek.

Szünet után hamar érkezett az első brazil gól, Coutinho tizenhatoson belüli lövését a 48. percben még védte Ochoa, a következő helyzetnél viszont egymás ölelgethették a sárga-kékek: Neymar a bal szélről középre tört be, Willianhoz sarkazta a labdát, aki ezt ballal a kapu elé továbbította, s ott ki más is érkezhetett volna nagy lendülettel, mint a brazilok tízese (1–0).

A bekapott gól után Mexikó nem igazán tudott megújulni, bár Vela a 61. percben végre megmozgatta Alissont – ez volt az “aztékok” első és utolsó kapura tartó lövése. A másik oldalon Ochoa tartotta a reményt a csapatban nagyszerű védéseivel, Paulinho és Willian löketét is kiütötte a Standard Liege kapusa. A rendes játékidő utolsó perceiben eldőlt a meccs, Neymar lógott meg a bal szélen, Ochoa ebbe a lövésbe is beleért lábbal, ám a frissen beállt Firmino bevette az üres kaput.

A brazilok pénteken a Belgium–Japán meccs nyertesével játszanak Kazanyban.

Oroszországi labdarúgó-vb, nyolcaddöntő

Szamara Aréna, Szamara, 41970 néző
vezette: Gianluca Rocchi (olasz)

Brazília–Mexikó 2–0 (0–0)
gól: Neymar Jr (51.), Firmino (88.)
sárga lap: Filipe Luis (43.), Casemiro (59.), ill. Álvarez (38.), Herrera (54.), Salcedo (77.), Guardado (90+2.)

Brazília: Alisson Becker – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis – Paulinho (Fernandinho, 80.), Casemiro – Willian (Marquinhos, 90+1.), Philippe Coutinho (Firmino 86.), Neymar Jr – Gabriel Jesus. Szövetségi kapitány: Tite.

Mexikó: Guillermo Ochoa – Edson Álvarez (Jonathan dos Santos, 55.), Hugo Ayala, Carlos Salcedo, Jesus Gallardo – Hector Herrera, Rafael Marquez (Miguel Layun, a szünetben), Andres Guardado – Carlos Vela, Javier Hernandéz (Raul Jimenez, 60.), Hirving Lozano. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio.

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális