2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Cavani ellopta a show-t, Uruguay kiejtette az Eb-győztest

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:15 GMT +2, 2018. július 01.

Edinson Cavani gyönyörű góljaival Uruguay csapata a portugál labdarúgó-válogatott fölé kerekedett az oroszországi világbajnokság második nyolcaddöntőjében. Az Európa-bajnok alakulat találatát Pepe fejelte, de ez kevésnek bizonyult a luzitánok sikeréhez.


Thomas Tuchel, a Paris Saint-Germain májusban kinevezett új edzője maximálisan elégedett lehet az oroszországi vb szombati nyolcaddöntői után. A PSG támadói nagyszerű napot zártak, a francia-argentin mérkőzésen Kylian Mbappé brillírozott, a fiatal párizsi csatár két gólt és egy kiharcolt büntetőt tett le az asztalra (amúgy klubtársától, Ángel di Maríától is láthattunk egy csodálatos megoldást), majd este Edinson Cavani szintén főszerepet játszott az Európa-bajnok búcsúztatásában. A robusztus uruguayi gólember azt tette, amihez a legjobban ért, az olasz állampolgársággal is rendelkező dél-amerikai középcsatár duplázott a portugálok ellen.


fotó: fifa.com

Ez az este kivételes módon nem Cristiano Ronaldóról szólt, a portugálok világsztár csapatkapitánya könnyen lehet, hogy utolsó vb-mérkőzésén lépett pályára, hiszen a 2022-es katari tornán CR7 már 37 éves lesz, ami a labdarúgásban, meg úgy általában a csapatsportok többségében veteránkornak minősül. Ronaldónak mindössze egy említésre méltó lövése volt a Szocsiban rendezett kieséses meccsen, az uruguayi védelem ügyesen hatástalanította az Európa-bajnok válogatott legveszélyesebb játékosát.

Az uruk tökéletesen kezdték az összecsapást, hiszen már a hetedik percben nyerésre álltak: Cavani keresztlabdáját Suarez vette át és egy gyors csel után a Barca hírhedt támadója Cavani elé ívelt – utóbbi tökéletes ütemben gyorsított, fejese pedig a hálóban landolt. A portugál védelmet és Rui Patríciot teljesen váratlanul érte az uruguayiak akciója, elképesztő, mennyire összhangban van Cavani és Suarez…

Az égszínkékek az első félidő nagy részében átengedték a területet Fernando Santos legényeinek, akik nem tudtak mit kezdeni az ölükbe hullott fölénnyel. Az elején José Fonte-nak volt egy veszélyes fejese, de ezt leszámítva Muslerának nem akadt sok izgulni valója az uruguayi kapuban.

Uruguay amúgy nem sűrűn szokott gólt vagy gólokat kapni, Godinék az első három csoportmeccset lehozták gól nélkül Oroszországban, s a vb előtt legutóbb az osztrákok vették be a La Celeste kapuját, egy felkészülési mérkőzésen még tavaly novemberben. Most Pepenek sikerült ugyanez a teljesítmény, a második félidő elején a portugálok fenegyereke jó ütemben emelkedett középen egy röviden elvégezett szögletrúgás után, az 55. percben egyenlítettek a luzitánok.

Ronaldóék játéka jelentősen feljavult a második felvonásra, de amikor már úgy tűnt, megfordíthatják a meccset, jött Cavani és újra varázsolt: Muslera felívelését szerencsétlenül találta el Pepe, Bentancur lövés helyett a 21-eshez passzolt, aki kapásból mesterien belsőzte a labdát a bal alsóba. Cavani nem sokkal ez után megsérült, így az utolsó húsz percben a cserékkel együtt szurkolt társainak. Akik leparkolták a buszt a tizenhatosuk elé és megvédték a minimális előnyt. Bár Fernando Santos pályára küldte Quaresmát, az orosz bajnokságban játszó Manuel Fernandest, illetve a milános André Silvát is, 2–1 maradt a vége.

A világbajnokság két aranylabdása, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egyazon napon esett ki csapatával a XXI. labdarúgó-vb-n, ahol megvan az első negyeddöntő párosítása: a július 6-i Uruguay–Franciaország összecsapás Nyizsnyij Novgorodban rendkívül érdekes meccsnek ígérkezik.  

Oroszországi labdarúgó-vb, nyolcaddöntő

Szocsi, Fist Stadion, 44 873 néző
vezette: César Ramos (mexikói)

Uruguay–Portugália 2–1 (1–0)
gól: Cavani (7., 62.), ill. Pepe (55.)
sárga lap: Ronaldo (90+3.)

Uruguay: Muslera – Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt – Nandez (Sanchez, 81.), Torreira, Vecino, Bentancur (Rodriguez, 63.) – Suarez, Cavani (Stuani, 74.). Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez.

Portugália: Rui Patricio – Ricardo, Pepe, Fonte, Raphael Guerreiro – Bernardo Silva, William Carvalho, Adrien Silva (Quaresma 65.), Joao Mario (Fernandes 84.) – Guedes (André Silva 74.), Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

futballoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális