2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Korai döntőt játszik Svédországgal a Mannschaft

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 15:50 GMT +2, 2018. június 23.

Sok mindenki döntőbe várta a négy éve aranyérmes németeket az oroszországi labdarúgó-vb-n. Joachim Löw csapata bizonyos értelemben már szombat este döntőt játszik, hiszen a Mexikótól elszenvedett vereség után a svédek ellen csak a győzelem jöhet szóba a csoportkör második fordulójában.


A világbajnokság előtt kevés futballrajongó gondolta volna, hogy éppen a címvédő német válogatott lesz az első európai csapat az oroszországi vébén, amely vereséget szenved a csoportkörben. A döntőnek is otthont adó moszkvai Luzsnyiki Stadionban a mexikóiak a nézőtéren leszurkolták, a pályán pedig leküzdötték a világbajnokokat.

A világversenyeken nem újdonság a négy évvel korábbi bajnok gyenge rajtja: 2002-ben a franciák egy góllal kikaptak Szenegáltól, 2010-ben az olaszok Paraguayjal játszottak 1–1-es döntetlent, míg 2014-ben Louis van Gaal hollandjai megalázó vereséget mértek a spanyolokra. A legutóbbi két FIFA-világbajnokságon és a közös rendezésű ázsiai tornán a címvédő még a csoportjából sem tudott továbbjutni, ugyanez várhat a németekre, ha nem rendezik nagyon gyorsan a sorokat.

A mexikóiak nem csak futballtudásukkal vitték véghez az idei világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését, sokkal inkább harcos mentalitásuk, küzdőszellemük vezette őket győzelemre. Pedig Löwéknek bőven volt idejük felkészülni erre a neccesnek ígérkező bemutatkozó meccsre, tudhatták, mennyire ütős focit tudnak produkálni az aztékok, főleg, ha felszívják magukat.

Juan Carlos Osorio játékosai óriási erőbedobással játszottak, az első félidőben a párharcok javát megnyerték, majd a második játékrészben is keményen odatették a csontot. Más kérdés az, hogyan fordulhat elő egy ennyire szervezett csapattal, mint a német, hogy éppen Mesut Özilnek kell visszafutnia a jobbhátvéd helyére tüzet oltani? A mexikói gólnál jól látszott, a fineszes megoldásairól híres arsenalos játékmesternek egyáltalán nem kenyere a védekezés, Hirving Lozano lazán becsapta a németek tízesét és megszerezte a három pontot jelentő gólt.

Német oldalon pozitívumként könyvelhetjük el, hogy a bekapott gól után azonnal ritmus tudtak váltani, Kroos szabadrúgásánál Ochoa-kapus hatalmasat mentett a keresztléc segítségével. A szünet után a Nationalelf jóval veszélyesebben focizott, de hiába a sokemberes letámadás és az ebből fakadó óriási nyomás, nem született meg az egyenlítő gól.

A németek a vereséggel bajban vannak pillanatnyilag, ráadásul a meccsbeosztás sem kedvez nekik, mivel az igencsak sebezhető Dél-Korea helyett egy jóval masszívabban védekező svéd csapattal találkoznak szombat este 21 órától Szocsiban, a 2014-es téli olimpia megnyitó- és záró ünnepségének is helyszínéül szolgáló Fist-stadionban. Most viszont megmutathatják a rivális olaszoknak, hogyan kell lenyomni a sárga-kék skandinávokat. Az olaszoknak ez 180 plusz jó néhány perc alatt sem sikerült a pótselejtezőben, de svédek most még nagyobb kihívás előtt állnak.

A Natonalelf erejéből bőven futja egy „comebackre”, sőt az elhibázott kezdés ellenére a németeket nem húznánk ki a négy nagy favorit közül, a brazilok, spanyolok, franciák alkotta fogatból.

„Ennek a hétnek az első pár napja nem volt egyszerű számunkra, mivel meg kellett emésztenünk a Mexikó elleni vereséget. Ez nyilvánvalóan fájdalmas volt” – mondta a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw, majd hozzátette: „A hibákat, amit azon a meccsen elkövettünk – és azért volt jó néhány –, rendesen kielemeztük, és helyre tudjuk őket rakni. Úgy érzem, pillanatnyilag pozitív feszültség uralkodik a csapaton belül, és ha képesek leszünk megmutatni a tudásunkat, az megfelelő reakció lesz a csapattól.” Löw a sajtóbeszélgetésen megerősítette, hogy kérdéses Mats Hummels játéka a svédek ellen, a védőt bayernes csapattársa, Niklas Süle válthatja a kezdőben.

A svédeknél is van egy kisebb sérüléssel bajlódó játékos Victor Lindelöf személyében, rajta kívül mindenki harcra kész. A skandinávok az első körben nehezen, a videóbíró segítségével megítélt büntetőgóllal jutottak túl Dél-Koreán, ha Szocsiban pontot szereznének, nagyon közel kerülnének a továbbjutáshoz. Janne Andersson, az északiak edzője így vezette fel a tizedik játéknap utolsó mérkőzését:

„Ezekért a pillanatokért érdemes élni, ezért dolgozol egy teljes pályafutás során. Reméljük, hogy jó eredményt sikerül elérni, fantasztikus lehetőség előtt állunk, már a második csoportmeccsünkön továbbjuthatunk. Készen állunk egy ilyen mérkőzésre, egyénileg és csapatként is a legjobbat kell nyújtanunk, ezt a szintet korábban is hoztuk. Többet lesz a németeknél a labda, ez egyértelmű” – mondta Andersson.  

Várható kezdőcsapatok a fifa.com szerint:

Németország: Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Niklas Süle, Jonas Hector İlkay Gündoğan, Toni Kroos – Thomas Müller, Mesut Özil, Marco Reus – Mario Gomez.

Svédország: Robin Olsen – Mikael Lustig, Viktor Lindelof, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson –Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

A csoport másik meccsen 18 órától Dél-Korea és Mexikó találkozik a Rosztov Arénában.

válogatottakoroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális