2024. március 29. péntekAuguszta

Honvéd, DAC, válogatott: Marco Rossi az új kapitány

MTI utolsó frissítés: 10:07 GMT +2, 2018. június 20.

Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján.


Az MLSZ keddi közlése szerint az olasz tréner, aki tavaly 24 év után bajnoki címre vezette a Budapest Honvédot, majd a DAC csapatával bronzérmet szerzett a szlovák bajnokságban, 2020 nyaráig szóló szerződést kötött.

„Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, a közösségteremtés szakembere, képes a fiatal, tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására” – indokolta az MLSZ az 53 éves szakember kinevezését. „Marco Rossi edzői felfogása az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez” – tették hozzá.


Először készíthet fel válogatottat az 53 éves olasz edző - fotó: mlsz.hu

Az MLSZ hangsúlyozta, továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra – amelynek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik –, emellett leszögezi, az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével.

Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, amely az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Szeptember 8-án Finnországba látogat a válogatott, három nappal később pedig – zárt kapuk mögött – a görögöket fogadja a Nemzetek Ligája C osztályában.

Rossi az egy évvel ezelőtti bajnoki siker mellett korábban 2013-ban bronzérmet szerzett a kispesti klubbal, idén pedig ezt az eredményt a DAC együttesével is megismételte, amelyet 25 év után vezetett ki az európai kupaporondra.

Az MLSZ Leekens leváltását azzal magyarázta, hogy az általa irányított válogatott a „négy felkészülési mérkőzésen nem volt eredményes, és játékban sem mutatott határozott fejlődést”.

„Összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben” – áll az MLSZ állásfoglalásában, amelyből az is kiderül, hogy a belga szakember közös megegyezéssel távozott, továbbá nem tart igényt végkielégítésre.

Leekens négy barátságos mérkőzésen irányította a nemzeti együttest, amely vezetésével nyeretlen maradt: márciusban Kazahsztántól (2–3), majd Skóciától (0–1), júniusban pedig a világbajnoki résztvevő Ausztráliától (1–2) szenvedett vereséget a Groupama Arénában, június 6-án pedig 1–1-et ért el Bresztben Fehéroroszország ellen.

magyar labdarúgó-válogatottfutballMarco RossiGeorges Leekens
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális