2021. április 14. szerdaTibor

A mezem az ismertető jegyem – ezek a vb legjobb szerelései 

Kovács Ágnes Kovács Ágnes utolsó frissítés: 12:53 GMT +2, 2018. június 19.

Ha világoskék, akkor Uruguay, ha világoskék fehér csíkokkal, akkor meg Argentína. A sárga sötétebb árnyalata a braziloké, a világosabb pedig a spanyoloké. A németek fekete-fehérben nyomják, a franciák pedig egyértelműen a királykékre esküsznek. De milyen színben pompázik Marokkó, Japán vagy éppen Nigéria nemzeti tizenegye? És mit keres egy oroszlán a szenegáliak mellén? Ez itt a 2018-as oroszországi futball világbajnokság nagy mezmustrája, szubjektív, top tizenötös rangsorral. 


Mert egy világbajnokságon nem csak az a fontos, hogy melyik csapat hány gólt rúg, hanem az is, hogy azt milyen színben teszi. Az idei fociünnepen pedig az unalmasabb összeállításokat leszámítva a csapatok – a különböző gyártókkal együttműködve – próbáltak  újdonságot vinni az öltözetükbe, miközben országuk, múltjuk vagy éppen a korábbi válogatottak előtt tisztelegnek. Van, aki a hagyományosra, más az egyedire és aprólékos kidolgozásra figyelt, de akad olyan is, aki az élénk, vibráló színekre szavazott. 

Az összeállításnál figyelembe vettük a mezek kreativitását, egyediségét, merészségét és azt is, hogy mennyire maradandó vagy ikonikus az adott szerelés. Ellenben, tekintve, hogy mindegyik csapat két kollekcióban, egy hazaiban és egy idegenbeliben léphet pályára, a listában elsősorban csak az egyiket, értelemszerűen a jobbat tüntettük fel. De nézzük a ranglistát. 

15. Oroszország

Ezt a meccset nálunk a házigazda oroszok most elvesztették. Az 1980-as éveket és ezzel együtt a Szovjetuniót idéző piros hazai mez, bal mellén az orosz két fejű sassal és v-alakú nyakával nem mondható túl bevállalósnak, de különösebben egyedinek vagy emlékezetesnek sem. A listára a másodszámú, idegenbeli szerelése miatt került fel, ami absztraktságával már némileg egyénibb küllemet kapott: fehér alapon kisebb-nagyobb kék kockák, amivel a játékosok az orosz építészet előtt tisztelegnek.

14. Szaúd-Arábia

A szaúdi Zöld Sólymok nevükhöz méltóan teljesen zöldbe borultak. Az ország zászlajából, ihletődött öltözék egyszerűséget és letisztultságot hivatott képviselni. Az viszont kérdéses, hogy vajon az ellenfél csapata is észre fogja majd venni őket ebben a kissé túlságosan is környezetbe olvadó színben? 

13. Mexikó

A mexikói El Tri öltözete jó példája annak, hogyan lehet előnyösen játszani a nemzeti lobogó színeivel úgy, hogy az ne legyen túl elcsépelt. A retro hangulatú idegenbeli mez a mell alatt vastagon átfutó trikolórral bár nem számít forradalmi újításnak, mégis izgalmasabb az előbbi Szaúd-Arábia egyszínűségénél. 

12. Japán

A japán csapat sötétkék, hazai meze az apró fehér csíkokkal talán nem a vb legérdekesebb dressze, mégis méltó módon képviseli a japán kultúrát. A hagyományos szamuráj páncélzatra emlékeztető szereléssel a szigetországiak egyértelműen azt az üzenetet közvetítik ellenfeleik számára, hogy magabiztosan lépnek pályára és kőkeményen fognak védekezni is. 

11. Marokkó

Marokkó szereléséről első pillantásra azonnal a magyar nemzeti tizenegy 2016-os meze jutott eszünkbe: a piros szinte azonos árnyalata, v-alakú nyak, három fehér csík a vállon, sőt még a betűformátum is hasonló, csak a címer különbözik. Úgy tűnik, még az Adidas is hiányolja Dzsudzsákékat az idei világbajnokságról.

10. Izland

Történelmük során a vb-re első ízben kijutó izlandiak felszerelését mi más inspirálhatta volna, ha nem a jég, a víz, a tűz és a gejzír? A hazai, sötétkék, testre feszülős fazonú póló a vállrésznél vörös és fehér mintázatával ezeket a természeti jelenségeket egyesíti és harmonizálja. Az így kialakuló összkép, a harmadik, vörös kapusmezzel kiegészülve a top tízre is érdemessé teszi a Vikingek öltözetét.

Ice, water, fire and geysers: once again, the kit of the Iceland Football Team has been inspired by nature. Make it yours link in bio #FyrirIsland

A post shared by Erreà Sport (@erreasport) on

9. Svájc

Első ránézésre a svájci csak egy újabb piros mez a sok közül, ám közelebbről megnézve látható, hogy a trikó elején egy, az ország hegyes vidékeit idéző, aprólékosan kidolgozott minta bontakozik ki. A Puma tehát kitett magáért, és egy igazán művészi darabot alkotott, amit nem csak a válogatott tagjai, de szurkolóik is büszkén viselhetnek. 

8. Peru

A perui labdarúgócsapat szerelése ugyancsak az ország zászlajának piros és fehér színeiből ihletődött. Első ránézésre a mezen átlósan húzódó vörös csík arra a szalagra elékeztetett, amit a szépségkirálynők kapnak a megválasztásukat követően. Valójában viszont a játékosok arról az egykori válogatottról emlékeznek meg, amely ugyanezzel a mintázattal utoljára képviselte Perut az 1982-es labdarúgótornán. Szerintünk máris ikonikus. 

7. Argentína

Az argentinok válogatottja lehet a világbajnokság sötét lova. Legalább is, ha az idegenbeli mezt nézzük, akkor biztosan. Messiéket ugyanis az Adidas tetőtől talpig feketébe öltöztette, és bár a meznek van egy kis edzőpóló beütése az anyag lengesége miatt, ennek ellenére az mindig egyedülállónak és különlegesnek számít, ha egy csapat megjelenésében ennyire hangsúlyozza a fekete színt. A hazai meznél viszont természetesen ezúttal is a jól megszokott kék-fehér csíkos mintára esküdtek az argentinok. 

6. Spanyolország

A spanyol válogatott hazai öltözetét az 1994-es világbajnokságon hordott mez mintázata ihlette. Annyi különbséggel, hogy a modern változatról lekerült a gallér és a kék szín is világosabb lett. Olyannyira, hogy sokan lila árnyalatát vélték felfedezni benne, ami okozott is némi problémát. A piros-sárga-lila kombinációjú zászlót ugyanis a Második Spanyol Köztársaság és az 1931-es forradalom és polgárháború idején használták a köztársaság pártiak. Ez pedig nem ébreszt túl kellemes emlékeket a szurkolók körében. A spanyol futball szövetség később igyekezett tisztázni a mez körül kialakult félreértéseket, és tagadta, hogy bármilyen politikai indíttatás lenne a színválasztás mögött. Ettől függetlenül a dizájn, ami csak kevéssel maradt le a legjobb öt mögött, valóban kiemelkedő, izgalmas és egyedien merész. 

Embed from Getty Images

5. Ausztrália

Az ausztrálok harsány színválasztásukkal egyértelműen kivívták maguknak az első ötbe jutást. Végre egy csapat, aki bevállalt valami mást is, ami nem piros, fehér vagy kék vagy a három kombinációja! Ebben a feltűnő aranysárgában a kenguruk földjéről érkező válogatott biztosan felhívja magára az ellenfél és a közönség figyelmét, ahelyett hogy unalmasan beleolvadna a környezetbe. A szerelést, amivel egyébként azelőtt a 2006-os válogatott előtt tisztelegnek, akik 32 év után ismét visszahelyezték Ausztráliát a foci térképre, még különlegesebbé teszik a vállon indaként húzódó zöld csíkok. 

4. Németország 

A címvédő alakulat felszereléséből idén hiányoznak a jól megszokott nemzeti színek. Ehelyett a Nationalelf a címerükben is látható zöld-fehér kombinációt választotta második számú mezének alapjául, arról a német válogatottról megemlékezve, amely az 1990-es olaszországi vb-n aratoytt elsöprő sikert.  A sajátos zöld alapot megbolondító mintázat, a ’90-es évek trikójához képest modernebb beütést kapott, még inkább javítva az amúgy sem rossz összbenyomáson. A különleges mintával, az egyedi színnel, a testre álló formával és a mögötte húzódó üzenettel pedig az egyik legjobb meznek kiáltható ki szerte e világbajnokságon. Az viszont sokat elárul az első háromról, hogy a németeknek ezzel sem jött össze a dobogó.

3. Szenegál

Teranga oroszlánjai nagy csatát vívtak a harmadik helyért a német válogatottal, de végül az afrikai csapatnak sikerült lenyomni a Mannschaftot. A szenegáli együttes utoljára 2002-ben vett részt a nagy megmérettetésen, akkor is egészen a negyeddöntőig menetelt. Lehet, hogy idén is ők lesznek a torna nagy meglepetései? Mindenesetre a szerelésük alapján nálunk egyértelműen elődöntősek. A mez elején aprólékos finomsággal kidolgozott, visszafogott, mégis támadásra kész oroszlán kétségtelenül azt jelzi, a csapat figyel a részletekre és ad a megjelenésre, hiszen nem csak a zöld idegenbeli, hanem a fehér hazai mez is egyaránt nagyon jól fest a játékosokon.

2. Kolumbia

A Los Cafeteros meze bár első nekifutásra nem került be még a legjobb öt közé sem, a szolidságot, egyszerűséget, mégis fiatalosságot, gyorsaságot és erőt sugárzó sárga dressznek végül mégis sikerült meggyőznie minket. A kolumbiai csapat első és másodszámú szerelése ugyanis egyaránt hordoz újdonságot és hagyományt, miközben maradandó, kreatív, és ha a 2014-es világbajnoksághoz hasonló teljesítménnyel rukkolnak elő (akkor negyeddöntőt játszottak és végül ötödik helyen végeztek), biztosan hamar bekerül az ikonikus darabok közé is. Nálunk egyértelműen a dél-amerikaiak kapják az ezüstérmet.

1. Nigéria

A nigériai válogatott meze annyira ronda, hogy az már szép! Ezt a mintát, szerelést és vizuális élményt feltehetően soha nem töröljük majd ki az emlékezetünkből, örökre beégett a retinánkba és már ahhoz is túl késő úgy tenni, mintha soha nem láttuk volna. Ha a legbevállalósabb csapatnak járó díjat is ki kellene most osztani, akkor kétség sem férne hozzá, hogy azt is Nigéria vinné el.

A nem mindennapi mez viszont máris történelmet írt és óriási népszerűségnek örvend a szurkolók körében. A Nike beszámolói szerint ugyanis a piacra dobást követően két perc alatt adták el az összes raktáron lévő darabot, közel hárommillió előrendelést vettek fel, ezzel pedig nagyjából 255 millió dollárt kaszáltak úgy, hogy a torna még el sem kezdődött.

A Szuper Sasok tehát a mezverseny egyértelmű győzteseiként bebizonyították, egy foci vb-n nem csak gólarány és labdabirtoklás, hanem az egyediség és bevállalóság is számít.

futballvb-mezekoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális