2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Jól kezdett az orosz fociválogatott a hazai rendezésű vb-n

MTI utolsó frissítés: 10:55 GMT +2, 2018. június 15.

A házigazda orosz válogatott a szaúdiak felett aratott sima, ötgólos győzelmével rajtolt el a XXI. labdarúgó-világbajnokság csütörtökön.


A hazai csapat sikere azt jelenti, hogy a rendező ország nemzeti együttesei továbbra is veretlenek a nyitómérkőzéseken, eddig három győzelmük mellett háromszor döntetlen született. Az oroszok hét mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatukat szakították meg.

Az első perctől kezdve az oroszok futballoztak mezőnyfölényben, de ők is pontatlanul játszottak. Az első gólra viszont így sem kellett sokat várni, mert egy beadást követően Gazinszkij fejelt a hálóba.

A szaúdiak ezt követően sem tudtak újítani, a hazaiak 16-osa előtt rendre elfogyott a tudományuk. Az orosz csapat gyorsasági fölényét kihasználva próbált az ázsiai együttes védelme mögé kerülni, ami többször sikerült is, de a végén rendre belehibáztak az akcióba.

A félidő vége előtt viszont egy hasonló gyors ellenakció végén, mégis sikerült megdupláznia az előnyt a Dzagojev sérülése miatt csereként beállt Cserisev szép megmozdulása révén.

A folytatásban sem változott a játék képe: az oroszok irányítottak, a szaúdiak pedig semmiféle veszélyt nem jelentettek. Többnyire így eseménytelen mezőnyjátékkal telt az idő a szaúdiak térfelén, mígnem beállása után egy perccel gólt fejelt Dzjuba, aki ezzel végérvényesen eldöntötte a három pont sorsát.

A hátralévő időben a szaúdi gárda hitehagyottan, az orosz pedig kényelmesen játszott, utóbbi a hosszabbításban így is megadta a kegyelemdöfést, ráadásul duplán: előbb Cserisev lőtt külsővel gyönyörű gólt, majd Golovin csavart szabadrúgásból a hálóba.

Oroszországi labdarúgó-vb, csoportkör

A-csoport, 1. forduló
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző,
v.: Nestor Pitana (argentin)

Oroszország–Szaúd-Arábia 5–0 (2–0)
gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.) sárga lap: Golovin (88.), illetve al-Dzsasszim (93.)

Oroszország: Igor Akinfejev - Mario Fernandes, Szergej Ignasevics, Ilja Kutepov, Jurij Zsirkov - Roman Zobnyin, Jurij Gazinszkij, Alekszandr Golovin, Alan Dzagojev (Gyenyisz Cserisev, 24.), Alekszandr Szamedov (Daler Kuzjajev, 64.) - Fjodor Szmolov (Artyom Dzjuba, 70.)

Szaúd-Arábia: Abdullah al-Majuf - Mohammed al-Brejk, Oszama Havszavi, Omar Othman, Jasszer al-Sahrani - Szalem al-Davszari, Abdullah Otajf (Fahad al-Muvallad, 64.), Szalman al-Faradzs, Taiszir al-Dzsasszim, Jahja al-Sehri (Hattan Bahebri, 72.) - Mohammad al-Szahlavi (Muhannad Assziri, 84.)

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális