2024. március 29. péntekAuguszta

Lejátszottuk a foci-vb csoportkörét – első rész (A–D)

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 16:10 GMT +2, 2018. június 13.

Nem fogadási tippek garmada, nem Szentírás, csupán egy lehetséges forgatókönyv.


A Lelátó csapata nem kisebb dologra vállalkozott, mint megtippelni a csoportküzdelmek alakulását, a továbbjutók kilétét. Hogyan szerepelnek a nagyágyúk? Mely válogatottak izzadhatnak meg? Kik okozhatnak meglepetést? Mindezekre jelen összeállításunkban próbálunk válaszokat adni. Leszögeznénk azonban, felelősséget nem vállalunk tippjeinkért, azokat fogadási segédanyag gyanánt a legkevésbé sem ajánljuk. A csoportkör zárásával számot vetünk, kiértékeljük az általunk valószínűsíthető forgatókönyvek és a valóság közti kapcsolatot. Ha nem bőgünk le teljesen, bevállaljuk a torna további szakaszát is! Első cikkünkben az A, B, C, D csoporttal foglalkozunk, de hamarosan jön a mezőny második fele is.

Mekkora segítséget kap a szbornaja? (A-csoport)

Nevek alapján mindenképp ez tűnik a legkevésbé izgalmas csoportnak az idei tornán, habár Uruguay a legutóbbi két világbajnokság alkalmával kezdte a vb-k hőskorának futballnagyhatalmát idézni. Az égszínkékek toronymagasan kiemelkednek a csoportból, elől és hátul világklasszisok alkotják a csapatot (Godín, Gimenez, Cavani, Suarez), a kapuban a megbízható bravúrkapus Fernando Muslera, míg a középpályán az interes Vecino mellett fiatal tehetségek (Bentancur, Nandez, Torreira). Szinte elképzelhetetlen az olyan forgatókönyv, ahol nem ők végeznek az első helyen.

A másik biztosnak tűnő dolog a csoportban Szaúd-Arábia búcsúja, amely az egész torna egyik leggyengébb gárdája. Javában otthonjátszók alkotják a csapatot, esélyeiket pedig az sem javítja jelentősen, hogy a szövetség, az állam hathatós segítségével három tehetséges fiatalt valósággal bevásárolt a spanyol első osztályba. Az arab ország célja nem lehet más, mint a tisztes helytállás.

Embed from Getty Images

A második helyért a házigazda oroszok és Egyiptom fog csatázni, a Fáraók, a lassan fáraói magasságokba emelkedő Mohammed Salahban bíznak. És szerencsére bízhatnak is, mert minden jel arra mutat, sikerül összedrótozni a BL-döntőben megsérült világsztárt a torna kezdetéig. Az ezredforduló Diego Simeonéja, Hector Cuper garancia a szívós, kemény védekezésre, a középpályán pedig az arsenalos El Neny adhat stabilitást a csapatnak. 

Így a házigazdáknak egyáltalán nem lesz könnyű dolga a támadóharmadban. Kokorin kiválása ellenére sem elől lesznek a gondok vélhetően, az igazi aggodalomra a védelem adhat okot. Sérülések sora nehezíti a Szbornaja dolgát, sokat elárul a lassan harminckilenc esztendős Ignasevics reaktiválása is. A kapitány nehéz természetű ember hírében áll, ráadásul játékosai körében sem a legnépszerűbb. Mario Fernandes, Dzagoev és Golovin a hazaiak legnagyobb reménye és Akinfejev is klasszis oldalát kell, hogy mutassa a kapuban.

A két utóbbi válogatott között hajszálnyi különbség lesz a csoportküzdelmek végén, mi Egyiptom mellett tesszük le a garast, reménykedve abban, a házigazdákat garantáltan érő hátszél nem lesz pofátlanul nagy.

Kapitányváltás egy nappal a vb előtt (B-csoport)

Első blikkre legyinthetnénk is, hiszen a két ibériai nagyágyú, Spanyolország és Portugália kiemelkedik a csoportból és vélhetően csak a csoportelsőség kérdéses. Ugyanakkor nem zárható ki az sem, hogy Marokkó meglepetést okoz.

A spanyolok azért így is kiemelkednek, a klubszinten nem túl meggyőző, de a spanyol utánpótlás válogatottaknál sikert sikerre halmozó Julen Lopetegui jól vezényelte le a fiatalítást. A baszk edzővel még nem kapott ki egyetlen mérkőzést sem a La Roja, kérdéses viszont, hogy Lopetegui menesztése, mennyire zavarja össze a csapatot. Lopetegui a spanyol szövetség tudta nélkül a Real Madriddal folytatott sikeres tárgyalásokat, a BL-címvédő gyorsan be is jelentette, hogy megtalálták Zinedine Zidane utódját, amire a szövetség egy nappal a vb-rajt előtt azonnali hatállyal kirúgta a szövetségi kapitányt.  

Embed from Getty Images

A kapuban immár David De Gea brillírozhat, de beépült Koke, Isco és Thiago is a csapatba, ráadásul Saúl vagy Asensio is bármikor bevetésre kész. Persze megmaradtak a rutinos vezérek is, mint Ramos, Pique, Iniesta vagy Busquets.

Portugália ismét Cristiano Ronaldóban bízhat, aki ha meg tudja mutatni az Európa-bajnokságon mutatott vezéralak énjét, hazáját simán továbbjuttathatja. Várhatóan némi színt csak az ő játéka visz majd a csapatéba, Santos mester ugyanis ezúttal is az eredménycentrikusságot helyezi előtérbe, ami két éve ugyan trófeát ért, idén viszont már a nyolcaddöntőben komoly kétségek merülhetnek fel, ahol Uruguay várhat majd az együttesre.

Már, ha bejutnak oda a portugálok, Marokkó ugyanis könnyen megtréfálhatja őket. A legösszeszedettebb afrikai csapatban mindenképpen ott rejtőzik a meglepetésfaktor. Az Afrikában igazi nagymenőnek számító, a kontinenstornát két különböző ország élén is elhódító Hervé Renard nem az a buszleparkolós fajta, aki csapataival beásná magát a kapu előterébe. Filozófiájában a látványos letámadás kapja a legfőbb szerepet, és ezt várhatjuk Marokkótól is. Unatkozni tehát nem fogunk meccseiken, és minden jel arra mutat, szimpatikus futballt láthatunk majd az Atlasz oroszlánjaitól. Benatia európai mércével mérve is a legjobbak között van, az Ajax középpályása Zijeh klubja egyik legjobbja, Amrabat értékes Premier League és La Liga tapasztalatokkal felvértezve érkezik a tornára. Érdemes lesz a Real üdvöskéjére, Hakimira, valamint a Schalkéba berobbanó Haritra is figyelni.

A csoport negyedik tagja az az Irán, amelyben nincsenek klasszisok, de jó játékosok is elvétve, a perzsák az Oroszországban légióskodó Azmountól várják a megváltást. A válogatott élén még mindig Carlos Queirozt találjuk, eszköztárában pedig a legunalmasabb bekkelős célfutball.

Ami azonban kevés lesz bármire is. Úgy érezzük, váratlan kapitányváltás ide vagy oda, Spanyolország csoportelsőként nyeri a kvartettet, a második helyre pedig Marokkó is odaérhet, ha a szívünkre hallgatunk. Ha pedig az eszünkre, akkor Renardék szépen fognak meghalni, hősies küzdelemben, Portugália pedig rutinból megoldja.

Ki jut tovább a franciák mellett? (C-csoport)

Újabb nagyágyú, újabb vb-címre is esélyes gárda. Szoros a verseny a keretek erőssége között, de merítési lehetőségek terén, talán a franciák állnak a legjobban, a mezőnyben. Nevek alapján ugyanis az otthonmaradókból is olyan csapatot lehetne összeválogatni, amely minimum a tisztes helytállást elérné. Ugyanakkor a legnagyobb kérdést Deschamps kvalitásai jelentik. A már 2012 óta a gall kakasok kispadján ülő szakvezetőt tartja minden szakértő a leggyengébb láncszemnek, egyes elemzések odáig merészkednek, hogy egyenesen rossz edzőnek titulálják az egykori kiválóságot. Bárhogy legyen is, a csoportküzdelmek során még nem fognak előjönni hiányosságai, a kékek elsőként mennek tovább.

Embed from Getty Images

A második helyért zajló küzdelem kimenetele azonban szinte megjósolhatatlan. Habár az ausztrálok kissé lefele lógnak ki – amit nem a magyar válogatott ellen mutatott játékra alapozunk – Dánia és Peru továbbjutása sem jelentene meglepetést. Az északiak hagyományos fizikai futballt játszanak, amelyet igazi világsztár, Cristian Eriksen színesíthet. A Premier League egyik legjobbja gyorsaságával, félelmetes lövőtechnikájával, hatékony passzjátékával és életveszélyes pontrúgásaival igazi nehézbombázónak számít. A fenegyerek Bendtner megsérült, ám ez utat nyithat az Ajax reménysége, Kasper Dolberg előtt.

Peru üde színfolt lehet, gyors középpályásaik és tapasztalt veteránjaik elöl, mint Farfan és Guerrero sokra predesztinálják ezt a gárdát. Szórakoztató, hamisítatlan dél-amerikai stílusra számíthatunk tőlük, mely kőkemény védekezéssel párosul. 2011-ben és 2015-ben egyaránt elődöntőig jutottak a Copa Americán, a tornára pedig többek között Chile kárára kvalifikáltak.

Az ausztrálok kijutása finoman szólva sem nevezhető simának, a Szíria elleni sorsdöntő meccsen a veterán Cahill mentette meg a Kengurukat. A felkészülés sem zajlott simán, nincs valódi meccsdöntő ember a keretben, így a csapategységben bízhatnak. A továbbjutás kérdésébe nem fognak beleszólni, a franciák mellett Peru lép majd tovább másodikkén.

Izland újból meglepheti a horvátokat (D-csoport)

A halálcsoport, mely a végső győzelemre is esélyes Argentína mellett a nagyágyúkkal teletűzdelt horvátokat, a kőkemény izlandiakat és a jó nevekből álló Nigériát vonultatja fel.

Az argentinok ismét Messiben bíznak leginkább, aki ha végre megnyeri a világbajnokságot is, végleg és visszavonhatatlanul is maradonai magasságokba emelkedik. A világ egyik legjobbja, mint ismert, eddig nem tudta azt a szintet hozni, amit klubjában. Ahhoz, hogy elégedetten távozzon, fel kell nőnie a feladathoz, igazi vezérré kell válnia végre a nemzeti csapatban. Akkor pedig csapata a végsőkig is eljuthat. A csoportból ők mennek tovább első helyen, ám feladatuk egyik meccsen sem lesz könnyű.

Horvátországban a világ legjobb klubjainak alapemberei próbálják minél tovább vezetni a nemzeti csapatot, Modric és Rakitic helye bombabiztos a középpályán. A szélen az egyaránt gyors és gólerős Perisic valamint Kramaric próbálkozhat az ellenfél védelmének megbolygatásában, vélhetően nem kevés sikerrel. Elöl Mandzukic igazi harcos módjára dolgozhat, hátul Lovren, Corluka, Vida küzd a helyekért, míg Kovacic csupán csereként lesz jelen. Irigylésre méltó gondok…

Embed from Getty Images

Izland régi ismerős lesz, nemcsak számunkra, hanem a horvátok számára is. A selejtezőcsoportban már összecsaptak, azon találkozók mérlege egy győzelem, egy vereség. A szigetországot nem kell bemutatni, amit akár megúszós csapatbemutatásnak is lehetne titulálni, azonban a két évvel ezelőtti Eb meglepetéscsapat nagyja alkotja még mindig a keretet. Az izlandiak szereplése keltette a legnagyobb csodálattal vegyes döbbenetet a franciaországi tornán, és Sigurdssonék azóta sem adták lejjebb. Ugyanaz a kőkemény játék jellemzi őket még mindig.

Ha Nigériát elkerülik a balhék, és meglesz az összhang a csapaton belül, akár a továbbjutás kérdésébe is beleszólhat. Az eddigi tornák alkalmával majdnem mindig előfordult egy-egy afrikai csapattal, hogy belső viszályok, széthúzás, balhé tette tönkre a csapatmorált, ezzel pedig az esélyeket is. A Szuper sasok előtt ott vannak tehát az elrettentő példák, reméljük tanulnak belőlük, és rácáfolhatnak a rosszmájúakra, akik szerint afrikai csapatnak sosem lesz igazi esélye a fegyelmezetlenség miatt.

Mindazonáltal a sorsolás szeszélyéből adódóan az ő továbbjutásukra látjuk a legkevesebb esélyt, legyen akár vasfegyelem a csapaton belül. A horvát-izlandi összecsapás lesz a legfontosabb, amelyik gárda jobban kijön a találkozóból, az tovább léphet Argentína mögött. Nevek alapján talán adná magát Horvátország, de az aktuális forma, és a selejtezőbeli szereplések alapján Izland képes lehet meglepni Modricékat. Ha ez egyáltalán meglepetésnek számítana.

 

futballoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális