2024. március 29. péntekAuguszta

Svédország nyerte a 82. jégkorong-világbajnokságot

Lelátó utolsó frissítés: 13:37 GMT +2, 2018. május 21.

Megvédte világbajnoki címét a svéd jégkorong-válogatott, a skandinávok a koppenhágai Royal Arénában rendezett vasárnapi döntőben 3–2-re, szétlövéssel győzték le a torna meglepetéscsapatát, azaz a svájci együttest.


Azt követően, hogy az A-csoport negyedik helyén végeztek, a svájciak a negyeddöntőben Finnország ellen borították a papírformát, majd a következő körben Kanadán jutottak túl egy újabb 3–2 arányú szenzációs sikerrel.

A 2017-es francia-német közös rendezésű világbajnokságon aranyérmes svédek veretlenül, hét győzelemmel zárták a csoportkört. A nyolc között megszenvedtek ugyan Lettország ellen, de az elődöntőben 6–0-ra kiütötték az Egyesült Államokat.

Svédország és Svájc jégkorong-válogatottja a 2013-as vb döntőjében is találkozott egymással, akkor a hazai pályán játszó háromkoronások fölényes győzelemmel lettek elsők. A stockholmi fináléban Svájc 5:1-re kapott ki a házigazdától.

Koppenhágában már közel sem volt ennyire egyoldalú a döntő, a svájciaknak kevés hiányzott ahhoz, hogy a jégkorong-vb történetében először megszerezzék az aranyérmeket.


fotó: iihf.com

Az első harmadból 3:22 volt hátra, amikor Nino Niederreiter lövése átjutott a svéd kapuson, a címvédő viszont nagyon gyorsan, még az első szünet előtt egyenlített, Gustav Nyquist révén.

A második harmadban megint a svájciak kerültek előnybe Timo Meier emberelőnyös találatával. Erre a 35. percben Mika Zibanejad válaszolt kihasználva egy öt a négy elleni szituációt. A harmadik húsz percben nem esett újabb gól, ahogy a húszperces hosszabbításban sem, így büntetőkkel ért véget a vb.

A szétlövést kiválóan kezdték a svájciak, Sven Andrighetto elfektette a kapust és a hálóba emelte a korongot. A sárga-kékek a harmadik sorozatban egyenlítettek, Oliver Ekman-Larrson járt sikerrel, majd Filip Forsberg követte példáját. Az utolsó körben Niederreiter próbálkozását hárította Anders Nilsson, így a svédek 2017 után újból megnyerték a vb-döntőt, megint szétlövéssel. Tavaly a kölni Lanxess Arénában a kanadaiakat múlták felül a büntetőpárbajban.

Kanada a 2018-as világbajnokságon érem nélkül marad, miután a bronzmérkőzésen 4–1-re kikapott az Egyesült Államoktól.  A kanadai táblázat élén – amelyben a gólokat és a gólpasszokat összesítik – az amerikai Patrick Kane végzett 20 egységgel (8 gól + 12 assziszt), a média képviselőit őt választották meg a dániai esemény legértékesebb játékosának is.

Egyéni díjak
Legjobb kapus: Frederik Andersen (Dánia)
Legjobb hátvéd: John Klingberg (Svédország)
Legjobb csatár: Sebastian Aho (Finnország)

A média All Star-csapata
MVP: Patrick Kane (Egyesült Államok)
Kapus: Anders Nilsson (Svédország)
Hátvédek: Adam Larsson (Svédország), Oliver Ekman-Larsson (Svédország)
Csatárok: Rickard Rakell (Svédország), Patrick Kane (Egyesült Államok), Sebastian Aho (Finnország)

Végső rangsor
Aranyérmes: Svédország
Ezüstérmes: Svájc
Bronzérmes: Egyesült Államok
4. Kanada
------------------------------------------------------------------
5. Finnország
6. Oroszország
7. Csehország
8. Lettország
------------------------------------------------------------------
9. Szlovákia
10. Dánia
11. Németország
12. Franciaország
13. Norvégia
14. Ausztria
------------------------------------------------------------------
15. és kiesett az elit csoportból: Fehéroroszország
16. és kiesett az elit csoportból: Dél-Korea

IIHFjégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális