2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Ezért zárták ki Romániát a jövő évi rögbi-világbajnokságról

Lelátó utolsó frissítés: 16:12 GMT +2, 2018. május 18.

Románia 1987 és 2015 között mind a hét eddigi rögbi-világbajnokságon részt vett, a „tölgyeknek” becézett válogatott a 2019-es, Japánban rendezendő vb-re is kijutott, de a nemzetközi szövetség pontlevonással sújtotta a nemzeti csapatot, amely így nagy valószínűséggel lemarad a tornáról.


A román válogatott keretében találunk jó néhány honosított rögbist, köztük van a nagybányai csapat tongai származású centere, Sione Faka'osilea. Az óceániai sportoló több mérkőzésen is pályára lépett az idei Európa-bajnokságon, amely a Hat Nemzet Bajnoksága után a másodrangú nemzetközi sorozat a kontinensen.

A február 10. és március 18. között rendezett Eb selejtezőként szolgált a 2019-es világbajnokságra. Hat ország – Belgium, Grúzia, Németország, Románia, Oroszország és Spanyolország – rögbisei mérkőztek meg a kijutást jelentő első helyért, ezt a grúzok szerezték meg, de mivel ők már korábban kvalifikáltak a vb-re, a második legtöbb pontot szerzett együttes is kijutott az ázsiai világversenyre.


Sione Faka'osilea (a labdával) honosítása visszafele sült el 

Eredetileg Románia lett a második Grúzia mögött, ám a tabellát alaposan felborította a nemzetközi szövetség nemrég végzett vizsgálata, amely során kiderült, hogy több válogatottban is jogtalanul szerepeltek játékosok. A románok esetében egyedül Sione Faka'osilea játékengedélyével volt probléma, a tongai ugyanis korábban hazáját képviselte a World Rugby Sevens Series elnevezésű sorozatban, így a szabályok szerint nem szabadott volna játsszon más ország színeiben.

A nemzetközi szövetség vizsgálatát egy botrányos kimenetelű belga-spanyol meccs előzte meg. A brüsszeli találkozón a jóval esélyesebbnek tartott ibériaiak 18:10-re kikaptak, majd a vereség után azzal vádolták meg Vlad Iordăchescu játékvezetőt, hogy elcsalta a meccset. Az európai szövetség részéről mindenestre nagyon furcsa döntés volt, hogy román bírót küldött a belga fővárosba, hiszen a végeredmény sorsdöntő volt a román válogatott számára: a Tölgyek csak belga győzelem esetén juthattak ki a vb-re.

Kevéssel a meccs után a spanyol, illetve az orosz szövetség is panaszlevelet nyújtott be a sportágat irányító nemzetközi szervezetnél, amely a selejtezőben érintett összes sportoló játékjogát megvizsgálta. Mint kiderült, a románok egy, a spanyolok két, a belgák pedig öt játékost használtak jogtalanul, mindhárom válogatottat súlyos pénzbüntetéssel és pontlevonással sújtották. A balhéból az oroszok jöttek ki a legjobban, ők ugyanis előléptek a tabella második helyére, s ezzel kijutottak a jövő évi világbajnokságra.

A megbüntetett szövetségek 14 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen. A román szakszövetség (FRR) szerdán közleményben jelezte honlapján, hogy nem hajlandó elfogadni a World Rugby határozatát. A FRR szerint Sione Faka'osilea jogszerűen szerepelt a román válogatottban, és minden lehetséges eszközzel harcolni fognak az igazukért.    

rögbiRomán Rögbi Szövetség - FRRbüntetéspontlevonás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális