2021. szeptember 20. hétfõFriderika

Idén nyáron Kirgizisztánban teker a sepsiszentgyörgyi Bagoly Levente

Lelátó / Agerpres utolsó frissítés: 09:48 GMT +2, 2018. május 16.

Erdélyi résztvevője is lesz az augusztusi Selyemút Hegyi Verseny (Silk Road Mountain Race) elnevezésű kerékpáros megmérettetésnek, a sepsiszentgyörgyi Bagoly Levente egyike annak a száz indulónak, aki rajthoz áll a Kirgizisztánt átszelő, nagyjából 1700 kilométeres viadalon.


Bagoly Levente tavaly a 18. helyen zárt a Transcontinental Race 285 fős mezőnyében. Az amatőr kerékpárosok Belgiumból indultak és Görögországban értek célba, a sepsiszentgyörgyi fiatalember 12 nap 14 óra és 15 perc alatt teljesítette két keréken a 3998 kilométeres távot.

Bagoly – aki végzettsége szerint designer és jelenleg Bukarestben él – az elmúlt években több nem akármilyen túrának vágott neki: 2013-ban Bukarestből egészen Barcelonáig tekert, hogy megcsodálja Antoni Gaudí katalán építész alkotásait. Ezt követően olyan európai nagyvárosokban pedálozott, mint Párizs, London, Brüsszel, Amszterdam, Koppenhága, Berlin, Prága, Bécs és Budapest.


fotó: Bagoly Levente / Facebook

2014-ben Törökországot vette célba és eltekert egészen az iráni, iraki határátkelőig, innen Grúziába biciklizett, majd áthajózott Ukrajnába és az odesszai kikötőből kerékpárral tért haza, mintegy 4500 kilométert teljesítve az út során. A harmadik „kiszállásán” Európa legészakibb pontja, a norvégiai Északi-fok volt a célpont, körülbelül 5000 kilométert tett meg kerékpározva és vonattal.

Az augusztus 18-án kezdődő kirgizisztáni teljesítménytúráról azt mondta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a verseny a szabályokat tekintve hasonló, mint az európai Transcontinental Race, a terep viszont sokkal keményebb, mivel most nem aszfalton fognak tekerni. A versenyzők nem használhatnak külső segítséget, csomagjukat saját maguknak kell szállítani, és a rajt előtt nem engedélyezett a szállásfoglalás.     

Bagoly Levente azt nyilatkozta, tíz nap alatt szeretné teljesíteni a távot, ami napi 170 kilométer tekerést jelent. „Ez az első ilyen jellegű verseny a világon, eddig nem rendeztek ehhez hasonlót. Csak százan állunk rajthoz, előzőleg 80 helyet hirdettek meg a szervezők, de mivel sokan érdeklődtek, megnövelték a létszámot” – mondta a háromszéki világjáró.

A sepsiszentgyörgyi desginer eddig saját maga fedezte a hosszú túrák költségeit, idén azonban gyűjtést szervezett a barátai, ismerősi körében.

Bagoly Leventekerékpározás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális