2024. március 29. péntekAuguszta

Csoda a jégen: Románia megmenekült a kieséstől

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 16:20 GMT +2, 2018. május 29.

Románia jégkorong-válogatottja 2019-ben is a divízió I/B világbajnokságon játszhat, a litvániai torna utolsó fordulójában Julius Pénzes csapata a papírformát borítva 7–3-ra győzött Horvátország ellen. A sportvilágban ezt nevezik formaidőzítésnek.


A romániai hokisok szombatig egy mérkőzést sem tudtak megnyerni Kaunasban, s bár a vb második felében már voltak biztató jelek – szoros vereség az észtekkel szemben, pontszerzés a japánok ellen – a válogatott az utolsó helyről várta a szombati zárónapot. Másrészt a horvátok sem érezhették magukat teljes biztonságban, hiába győzték le korábban Ukrajnát, a többi mérkőzést elbukták, mindannyit a rendes játékidőben.

Most egy hosszabbításos vereség is belefért volna a horvát válogatottnak, amelynek magját az osztrák bázisú bajnokságban (EBEL) szereplő Medvescsak Zagreb adja. Ezen a meccsen viszont semmi nem akart összejönni a piros-fehér-kékeknek, miközben a nagyrészt székely játékosokból álló román válogatott majdnem minden bejött támadásban.

A román válogatott a 12. percben már kettővel vezetett, előbb Molnár Zsombor avatta fel Mate Tomljenovic-ot, majd Daniel Trancă növelte az előnyt. Julius Pénzes játékosai az első húsz percben két emberhátrányos szituációt is kivédekeztek.


fotók: iihf.com

A 25. percben a horvátok harmadjára kerültek emberelőnybe, de megint nem tudtak betalálni, s miután kiegészült a csapat, Fodor Csanád módosította 0–3-ra az állást. A Csíkszeredai Sportklub támadója Részegh Tamás átadásából gyönyörű kapásgólt szerzett.

A horvátok öt a három ellen próbálkozhattak, sikertelenül, aztán egy újabb ellentámadáson a csapatkapitány Roberto Gliga húzta a korongot Tomljenovic kapujába. A horvátoknak nagy nehezen meglett az első gól, Domen Vedlin révén, de ez nem törte meg a román válogatott lendületét.

Biró Gergőék a gólzáporos utolsó harmadot is megnyerték, 3–2-re, így végül 7–3-as győzelemmel maradtak benn a jégkorong-vb harmadik vonalában, Horvátország pedig kiesett a divízió II-A-ba, ami a negyedik értékcsoportnak felel meg. Patrik Polc, a román válogatott honosított szlovák kapusa 40 védéssel zárta a találkozót, ami 93 százalékos hatékonyságot jelent.

Az egyedüli feljutó helyért szombaton este a litvánok és az észtek játszanak ki-ki mérkőzést.

Divízió I/B jégkorong-világbajnokság – Kaunas, Litvánia

Utolsó forduló

Horvátország–Románia 3–7 (0–2, 1–2, 2–3)
gólszerzők: Domen Vedlin (38.), David Brine (52., 56., kettős emberelőny), ill. Molnár Zsombor (6.), Daniel Trancă (12.), Fodor Csanád (28.), Roberto Gliga (34.), Biró Gergő (43., emberelőny), Péter Zsolt (44.), Részegh Tamás (53.)
kapura lövések: 43–37
védések: 30–40
kiállítások: 6, ill. 18 perc

Horvátország: Mate Tomljenovic, Vito Nikolic – Marko Tadic (kapitány), Ivan Sijan, Tomislav Zanoski, David Brine, Luka Jarcov – Ivan Puzic, Nikola Senzel, Mislav Blagus, Ivan Jankovic, Borna Rendulic – Borna Silovic, Domen Vedlin, Marko Sakic, Matija Milcic, Dominik Kanaet – Bruno Kegalj, Josip Jazbec, Bruno Ficur, Ivan Brencun, Luka Vukoja. Szövetségi kapitány: Enio Sacilotto.

Románia: Patrik Polc, Tőke Zoltán – Gecse Hugó, Salló Alpár, Molnár Zsombor, Roberto Gliga (kapitány), Biró Gergő – Bors Huba, Biró Ottó, Fodor Csanád, Daniel Trancă, Részegh Tamás – Győrfy Tihamér, Cătălin-Adrian Berdilă, Péter Zsolt, Péter Balázs, Mircea Constantin – Ferencz-Csibi Róbert, Florin Creangă, Vasile Andrei, Robert Timaru, Biró Mátyás. Szövetségi kapitány: Julius Penzes.

jégkorongromán jégkorong-válogatottIIHF
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális