2024. március 29. péntekAuguszta

Magyar vereség a budapesti hoki-vb nyitónapján

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 13:02 GMT +2, 2018. április 23.

A magyar válogatott számára vereséggel kezdődött el vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában zajló jégkorong-világbajnokság. Jarmo Tolvanen csapatát a kazahok győzték le 3:0-ra. Ugyanilyen arányban maradt alul a harmadik értékcsoportban szereplő román csapat Litvániában az ukránokkal szemben.


Vasárnap Budapesten és Litvánia második legnagyobb városában, Kaunasban is elkezdődött a jégkorong-világbajnokság egy-egy tornája. A Papp László Sportarénában az a tét, hogy jövőre melyik két válogatott lesz tagja a 16-os elitcsoportnak, miközben az utolsó helyezett visszacsúszik a divízió 1/B-be, vagyis a harmadik vonalba. Ezalatt a kaunasi esemény nyertese a hokipiramis második szintjére tornázza fel magát, míg a leggyengébb csapat a negyedik értékcsoportba kerül át.

A magyarok az első háromban szeretnének végezni hazai jégen, ezzel szemben a főként székely játékosokból álló román válogatott célja nem lehet más Litvániában, mint az, hogy megmeneküljön a kieséstől.

A budapesti vb óriási meglepetéssel indult, a britek ugyanis 3–1-re legyőzték azokat a szlovénokat, akik az elmúlt években szép eredményeket értek el. A finn Kari Savolainen által felkészített csapat a phjongcshangi olimpiára is kijutott, ott pedig Svájcot, Szlovákiát és a házigazda Dél-Koreát megelőzve a kilencedik lett. Ezzel szemben a britek tavaly még a divízió 1/B-ben játszottak, igaz, az Észak-Írországban rendezett tornán hibátlan mérleggel, öt győzelemmel harcolták ki a feljutást.


MTI Fotó: Kovács Tamás

A Magyarország–Kazahsztán mérkőzésen már elmaradt a meglepetés, sajnos. Jarmo Tolvanen csapata a gólnélküli első két harmadban felvette a versenyt a Kontinentális Jégkorong Ligában (KHL) edződött kazahokkal, de a kék-fehér szerelésben játszó keletiek az utolsó húsz percben háromszor is eredményesek voltak, a magyarok pedig egyszer sem.

Sofron Istvánék hétfőn este a lengyeleket 1–0-s hátrányból 3–1-re legyőző olaszok ellen javíthatnak, majd a keddi pihenő után a szlovének következnek szerdán.

Ahogy az várható volt, Románia válogatottja szintén vereséggel debütált Litvániában. A szlovák Julius Penzes irányította csapat a feljutásért küzdő ukránokkal mérkőzött meg az első napon. Bár Fodor Csanádéknak 39 kapura lövésük volt, gólt nem tudtak szerezni, az északi szomszédok viszont 32 lövésből hármat is, így ők zsebelték be a pontokat.

A litvánok szintén simán, a rendes játékidőben jutottak túl a horvátokon, a japánok hosszabbítás után győzték le az észteket, akiknek így egy pont járt.

Jégkorong-világbajnokság

Második értékcsoport (divízió 1/A, Budapest) – az első nap eredményei

Nagy-Britannia–Szlovénia 3–1
Magyarország–Kazahsztán 0–3
Lengyelország–Olaszország 1–3

Harmadik értékcsoport (divízió 1/B, Kaunas, Litvánia) – 1. forduló

Észtország–Japán 1–2, hosszabbítás után
Románia–Ukrajna 0–3
Horvátország–Litvánia 0–3

Nyitókép: iihf.com

 

jégkorongIIHFbudapesti hoki-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális