2020. november 28. szombatStefánia

Zsinórban harmadszor lehet bajnok a Sepsi-SIC

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:33 GMT +2, 2018. április 20.

Az alapján, amit a szezon eddigi részében a két csapattól láttunk, elég simának ígérkezik a női kosárlabda nemzeti liga nagydöntője. A Szatmárnémeti VSK négy nekifutásból egyszer sem tudta felborítani az igencsak stabil Sepsi-SIC-et, a piros-fehéreknek most rövid időn belül három siker kellene a boldogsághoz.


Pénteken 19 órától a Sepsi Arénában elkezdődik az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokság fináléja. A döntő addig tart, amíg az egyik fél kipipálja a harmadik győzelmét, tehát elképzelhető, hogy már jövő csütörtökön, április 26-án bajnokot avatnak. Érdekes módon a Digi Sport tévétársaság csak a harmadik meccsért jelentkezett be, az első két összecsapást a Román Kosárlabda Szövetség YouTube-csatornáján követhetik azok a rajongók, akik nem tudnak ott lenni a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban.A Sepsi-SIC játékosai 2016-ban a Gyulafehérvári Unireát, tavaly pedig a Kolozsvári U-t múlták felül az aranycsatában, a zöld-fehérek mindkét alkalommal idegenben biztosították be a bajnoki címet. Most a Sepsi-SIC mellett a Szatmárnémeti VSK jutott be a döntőbe, s bár a két csapat először mérkőzik meg a nemzeti liga ezen szakaszában, ettől függetlenül nagyon jól ismerik egymást.

Csak ebben a szezonban négyszer csaptak már össze, háromszor a bajnokságban és egyszer a Románia Kupa döntőjében, amelyet Sepsiszentgyörgyön rendeztek. Mind a négy meccset a bajnoki címvédő Sepsi-SIC nyerte, igaz a kupadöntő nem ért véget a parketten, hiszen a szatmáriak megóvták a mérkőzést. A VSK vezetői azt kifogásoltak, hogy a 62:48 arányban diadalmaskodó hazaiaknál a megengedettnél több idegenlégiós szerepelt. Ezen kívül a játékvezetéssel sem voltak kibékülve, aminek hangot is adtak, de a próbálkozásuk végül kudarcot vallott, a Sepsi-SIC maradt a kupagyőztes.


fotó: Szigyártó Szabolcs / Crow Security
A székelyföldi és a partiumi csapat is európai porondon szerepelt ebben az idényben, a Sepsi-SIC óriási bravúrt mutatott be a FIBA Európa Kupában, ahol továbbjutva a csoportkörből bekerült a sorozat legjobb 24 együttese közé. A zöld-fehéreknek a nyolcaddöntőbe már nem sikerült beverekedniük magukat, a görög bajnok Olimpiakosz állította meg őket.

A Szatmárnémeti VSK kosarasai egy nem túl rangos kontinentális bajnokságban, a Közép-Európai Ligában szerepeltek (CEWL). Itt összesen nyolc csapat képviseltette magát Romániából, Csehországból, Németországból és Ausztriából. A március eleji döntőben a VSK 69:60-ra verte a német BC Marburg együttesét, s ezzel megszerezte a kupát.

Zoran Mikes: született győztesek vannak a csapatban

Bár a szatmáriak idén még egyszer sem tudtak meglepetést okozni a Sepsi-SIC ellen, Marius Dobă vezetőedző bizakodóan nyilatkozott csapata esélyeiről a döntő előtt:

„A lányok nagyon pozitívak, jól felkészültek és kellően motiváltak. Tisztában vannak azzal, hogy a három döntő közül ez a legfontosabb. A hangulat a csapaton belül jobb, mint valaha, azt mondom, sikerül meglepetést okoznunk. Megvan a terv, amit nem árulhatok el, de reméljük, működni fog” – idézi a gazetadenord-vest.ro az edzőt, aki azt nem tudta megmondani, hogy a következő szezontól is marad-e Szatmáron.

Időközben a Sepsi-SIC-nél sajtótájékoztatót tartottak, Zoran Mikes vezetőedző és a többszörös román bajnok Ancuța Stoenescu beszélt a döntőről. A boszniai edző leszögezte a célkitűzést, de szerinte az a helyes hozzáállás, ha meccsről meccsre haladnak:

„Egészen évben ezért dolgoztunk, eljött a szezon vége, most minden gondolatunk a döntőre összpontosul. A csapatunkban rengeteg tapasztalt játékos van, született győztesek, akik a mérkőzéseken az ösztöneikre hallgatnak, itt az idő megmutatni, mit tudunk. A szezon elejétől kezdve hosszú utat tettünk meg, úgy érzem minden szempontból, mentálisan, fizikálisan és taktikailag is készen állunk. A cél az, hogy megnyerjük a három mérkőzést és úgy fejezzük be a szezont, ahogy megbeszéltük. Most viszont csak az első meccsre fókuszálunk, az egyetlen helyes megközelítés, ha a döntőben meccsről meccsre haladnak.”

Zoran Mikes hozzátette, szeretné, ha megtelne a Sepsi Aréna, mivel telt ház előtt teljesen más érzés játszani, a szurkolók pedig nagyon sokszor kisegítették a csapatot a nehéz helyzetekből.

Ancuța Stoenescu úgy véli, elsősorban a kemény munka és a komoly hozzáállás eredménye az, hogy a döntőig csak egy mérkőzést veszítettek el a bajnokságban. A 38 éves kosárlabdázót arról is kérdezték, mit jelent számára az a tény, hogy a 12. bajnoki címét szerezheti meg, amivel minden idők legsikeresebb női játékosává válna a román bajnokságban. Erre azt felelte, az egyéni sikerek most kevésbé fontosak, az a lényeg, hogy csapatként nyerjenek, majd utána ráérnek beszélni erről a teljesítményről.

A szatmáriaktól Andra Mandache is nyilatkozott a párharc előtt. A VSK csapatkapitánya tavaly a Kolozsvári U-val csak ezüstérmes lett a Sepsi-SIC mögött, most más forgatókönyvre számít: „Amióta hazatértem Romániába egy döntőt játszottam, amit el is veszítettünk. Remélem, ez most másként fog történni. A tavalyi U-hoz képest jobb csapatunk van, hosszabb a cserepadunk, sokkal rutinosabbak a lányok. Van néhány előnyünk a Sepsivel szemben, ráadásul a Szentgyörgy kerete eléggé kicserélődött. Egyenlőek az esélyek” – mondta Mandache.

Elnézve a két csapat idei egymás elleni mérlegét, illetve figyelembe véve azt, hogy a Sepsi-SIC kerete a hazai és a külföldi játékosok viszonylatában is acélosabb, ráadásul a szentgyörgyiek egy jóval rangosabb európai kupában játszottak, nehéz lenne egyetérteni a Szatmárnémeti VSK kapitányával. Nem szeretnénk elkiabálni, de ennek a döntőnek a Sepsi-SIC a nagy esélyese, óriási meglepetés lenne, ha a szatmáriak nyernék meg a bajnokságot.

A harmadik helyért a Brassói Olimpia és a Kolozsvári U csatázik, az egyik fél két győzelméig tartó párharcában előbbi csapat indul pályaelőnnyel, vagyis ha lesz harmadik meccs, akkor azt Brassóban rendezik.

A döntő programja:
Április 20., péntek: Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK (19.00, FRB Tv)
Április 21., szombat: Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK (19.00, FRB Tv)
Április 26., csütörtök: Szatmárnémeti VSK–Sepsi-SIC (18.15, Digi Sport)
(Ha szükséges): Április 27., péntek: Szatmárnémeti VSK–Sepsi-SIC
(Ha szükséges): Április 30., hétfő: Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK

Nyitókép: Szigyártó Szabolcs / Crow Security

Szatmárnémeti VSKSepsi-SICRomán Kosárlabda Szövetség (FRB)kosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális