2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Elnökké választhatják az UEFA-nál edződött Császárt

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 13:28 GMT +2, 2018. április 18.

Négy éve Răzvan Burleanu a közvélemény számára teljesen ismeretlenként került a Román Labdarúgó Szövetség élére. A fiatal sportvezetőt nem valószínű, hogy újraválasztják a FRF szerdai közgyűlésén, első számú riválisa, a Császárnak becézett Ioan Lupescu rendkívül magabiztos a dolgában.


Szerdán délelőtt 11 órától elnökválasztást tartanak a Román Labdarúgó Szövetségnél. A szavazásra jogosult, összesen 257 tag négy jelölt közül választhat, ők a következők: Răzvan Burleanu, Ioan Lupescu, Marcel Pușcas és Ilie Drăgan. Egy másik visszavonult futballista, Sorin Răducanu is bejelentkezett az elnöki tisztségért, de a Dinamo Bukarest volt játékosának pályázatát visszadobta a szövetség illetékes bizottsága.

Úgy tűnik, a jelöltek közül Lupescu indul a legnagyobb esélyekkel, a 74-szeres válogatott középpályás néhány nappal a közgyűlés előtt kijelentette, már az első körben el fog dőlni a szavazás. Lupescu arra számít, hogy a legrosszabb esetben is 65-70 százalékon lesz a támogatottsága. Érdekes módon a jelenlegi elnök, Răzvan Burleanu is ugyanilyen bizakodó, ő hétfőn azt mondta, körülbelül 170 voksban bízik.  

Hogy miért kevésbé valószínű mégis Burleanu újabb sikere? A választ abban az interjúban kell keresnünk, amit Liviu Dragnea adott a Gazeta Sporturilor napilapnak. A Szociáldemokrata Párt vezére azt nyilatkozta, focirajongóként nem tudja támogatni a szövetség jelenlegi vezetőségét, szerinte gyökeres változásra van szükség, és ha Lupescu kerül ki győztesen, teljes vállszélességgel támogatni fogja őt.

A román sajtóban úgy értelmezték Dragnea szavait, mint egy határozott jelzést a szavazásra jogosult tagok irányába. Mivel a romániai labdarúgóklubok nagy többségét közpénzekből finanszírozzák, a politikai támogatást élvező Lupescu egyértelmű favortinak tűnik.

Daum után Burleanu is elbukik?

Răzvan Burleanu 2014. márciusában 29 évesen a szövetség legfiatalabb vezetője lett, miután egy nappal az akkori elnökválasztás előtt a nagy esélyesnek tartott Gică Popescut letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy adócsalási perben.

Burleanu elnöksége alatt a felnőtt válogatott élére – a nemzeti csapat történetében először – külföldi szövetségi kapitányt neveztek ki. Az újítás viszont nem jött be, mivel Christoph Daum elbukta a legfőbb célkitűzést, azaz nem sikerült kijuttatnia a válogatottat az oroszországi világbajnokságra. A német edzőt váltó Cosmin Contrával már sokkal jobban muzsikáltak a „trikolórok”, de az újabb kvalifikációs kudarc sokat rontott Burleanu megítélésén.

Embed from Getty Images

A Focșani-ban született sportvezető, a bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetem (SNSPA) volt hallgatója az elmúlt években elsősorban arculatilag és kereskedelmileg reformálta meg a szövetséget. Burleanu saját honlapot működtet, a razvanburleanu.ro portálon pedig megtalálható a még aktuális FRF-elnök 72 oldalas pályázati programja, amelynek elején felsorolták, mi minden változott az elmúlt négy évben a szövetségnél.

A dokumentumban található információk szerint a FRF jövedelme az elmúlt év végén négymillió euróval volt több, mint 2013 végén. A szövetség 17 új bajnokságot szervezett és finanszírozott, szponzort talált a másodosztályú ligának, amely szerintük a Liga 3-mal egyetemben igazi branddé vált, miközben a futsal-válogatott kijutott a 2018-as Európa-bajnokságra. A szövetség többek között arra is büszke, hogy a női válogatott története legnagyobb eredményét elérve részt vett a 2017-es Eb pótselejtezőjén.

Sir Alex is kampányolt Lupescu sikeréért

Ionuț Lupescu, aki Burelanuval ellentétben jól ismert profi labdarúgó volt és rövid ideig edzősködött is, az elmúlt években az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) dolgozott, mint a szervezet technikai bizottságának igazgatója.  A 49 éves Lupescu idén februárban mondott fel az UEFA-nál, hogy elindulhasson az április választáson.

Olyan személyiségek, korábbi válogatott csapattársak támogatták, mint Gică Popescu, Gheorghe Hagi, Florin Răducoiu, vagy Ilie Dumitrescu, de a Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson is beszállt a kampányba egy rövid televíziós interjú erejéig, amelyben Lupescu kvalitásait méltatta.


Lupescu magabiztosan nyilatkozott az esélyeiről - fotó: Digi Sport
Lupescu kifejtette, azért indul az elnökválasztáson, mert úgy érzi, a román futballnak rendszerszintű problémái vannak. A bukaresti sportvezető törvénymódosítást javasol, hogy megkönnyítse azok dolgát, akik a sportba szeretnének befeketetni.

Ezen kívül szerinte a válogatottnak vissza kell nyernie az identitását, és a nézőket is vissza kell csalogatni a stadionokba, amúgy pedig a válogatott teljesítményéről azt mondta, az eredmények még középszerűnek sem nevezhetőek. Kritikusan nyilatkozott a klubok európai szerepléséről is, és aggasztónak találja, hogy nagy hagyományú egyesületek tűnnek el a román focitérképről.

A Bayer Leverkusen és a Borussia Mönchengladbach korábbi középpályása kevesebb mint 24 órával a választás előtt így látta az esélyeket: „Nem tudom, hogy nevezhetem-e optimistának magam, az egész életem során a rosszat helyeztem előre, de egy dologban biztos vagyok: megnyerem ezt a választást, ehhez kétség sem férhet.”

elnökválasztásFRFfutballIoan LupescuRăzvan Burleanu
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális