2024. március 29. péntekAuguszta

Tíz évig fáradozott, míg végül lehetőséget kapott az NBA-ben

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:35 GMT +2, 2018. április 13.

Egészen különleges sztorit tartogatott a kosárlabda-rajongók számára az NBA-alapszakasz hajrája. Andre Ingram 32 évesen, nagyon hosszú várakozás után debütált az észak-amerikai topligában, és nem is akármilyen játékkal hálálta meg a Los Angeles Lakers vezetőinek, edzőinek bizalmát.


Ingram 2007 óta szórja a kosarakat az NBA előszobájában, vagyis a G League-ben, amelyet 2001-ben indítottak útjára a világ legszínvonalasabb bajnokságának fejesei. A kettes poszton, dobóhátvédet játszik, eddig a Utah Flash, illetve a Los Angeles D-Fenders (jelenlegi nevén South Bay Lakers) csapatát erősítette, s volt egy ausztráliai kitérője 2016-ban, amikor az NBL-ben érdekelt Perth Wildcats együtteséhez igazolt.

Ingram két ízben is megnyerte a korábban D League-nek nevezett bajnokság hárompontosdobó-versenyét. További érdekesség, hogy néhány éve a sorozat legsportszerűbb játékosának választották. Az elmúlt években nagyon keményen dolgozott azért, hogy lehetőséget kapjon az NBA-ben, eddig viszont nem sikerült megcsípnie egy szerződést.

A napokban aztán hatalmas fordulat következett az életében, a Lakers vezetői ugyanis úgy döntöttek, a szezon utolsó két meccsén esélyt adnak a kitartásból jelesre vizsgázó sportembernek. A nagy bejelentés után maga a legendás Magic Johnson rázott kezet az új igazolással, majd az irodában megjelent Luke Walton, a kaliforniai csapat vezetőedzője is. Nem sokkal azt követően, hogy közölték vele a szenzációs hírt, Ingram felhívta a feleségét, akivel megosztotta az örömét.

„A legtöbben, akik a kosaras álmot követik, valószínűleg feladták volna ezek alatt az évek alatt, míg ő próbálkozott. A D League-ben nem tudsz sok pénzt keresni, a meccsek menetrendje őrült, kisvárosokban játszol, s közben folyamatosan azt várod, hogy mások elismerjék a tudásod. Ez mentálisan nagyon kemény lehet” – idézi a BBC Waltont, aki azt is elmondta, nemcsak azért szerződtették Ingramet, hogy egy jó dolgot tegyenek, úgy érezték, tényleg a csapat hasznára válhat, hiszen általában kiváló a dobóteljesítménye.

Első meccsén 19 pontot dobott

A rájátszásról sorozatban az ötödik szezonja lemaradó Lakers az alapszakasz utolsóelőtti fordulójában a nyugati főcsoport egyik legerősebb csapatával, a Houston Rocketsszel mérkőzött meg hazai környezetben. Ingram – aki a kosarazás mellett úgy egészíti ki jövedelmét, hogy a matematika tudományával kínlódó diákoknak tart magánórákat – eddig párszáz fős közönség előtt űzte szeretett sportágát, most pedig egy csapásra a 20 ezer férőhelyes Staples Centerben találta magát, olyan ellenfelekkel szemben, mint Chris Paul vagy James Harden

A Lakers 32 éves rookie-ja az első negyed végén lépett először parkettra és egyáltalán nem hozta a zavarba az új környezet: első dobásából elsüllyesztett egy triplát, amit hamarosan egy újabb hárompontos követett. Ingram végig remek teljesítmény nyújtott a mérkőzésen, a mezőnyből nyolcszor kísérletezett, s ebből hat alkalommal sikerrel járt, ugyanakkor a védekezésből is igyekezett aktívan kivenni a részét.

Közel 30 percet töltött a parketten, s ez alatt 19 pontot dobott, leszedett három lepattanót, háromszor blokkolt, egyszer labdát szerzett, s csak egy labdavesztése (tournover) volt. A Lakers 112:97 arányban kikapott a Rockets csapatától, de a hazaiak mégsem szomorkodtak a vereség miatt, inkább a húszas mezben játszó kollégát ünnepelték.

Ingram időközben a második mérkőzését is lejátszotta az NBA-ben, a Lakers csütörtök hajnalban a városi rivális Clippers ellen zárta az alapszakaszt, s bár az új fiúnak a második meccs nem sikerült olyan látványosra, mint a bemutatkozás, a Lakers vezetői fontolóra vehetik: vajon nem lenne érdemes következő szezonra is szerződtetni a játékost?

 

kosárlabdaLos Angeles LakersNBA
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális