2021. december 9. csütörtökNatália

Debütál a belga vándor, stadiont avatnak a románok

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 14:56 GMT +2, 2018. március 23.

Elérkeztünk a márciusi válogatott mérkőzések szünetéhez, amely a világelit számára a vb-re való felkészülés kezdete. A magyar és a román labdarúgó-válogatott azonban ezúttal is csupán a fotelből figyelheti a nyári eseményeket, így számukra az ősszel debütáló Nemzetek Ligájára való felkészülés jegyében zajlanak majd a hátralevő összecsapások.


A magyarokra a szokottnál nagyobb figyelem hárul, ugyanis a pénteki összecsapáson ül először a padon Georges Leekens. Románia legjobbjai kedden Svédországot látják vendégül az új Ion Oblemenco Stadionban.

Leekens a kemény munka nagy híve

A belga Georges Leekens-t már részletesen bemutattuk kinevezése után, az azóta eltelt öt hónapban legfeljebb nyilatkozatai alapján alakulhatott ki bennünk a róla alkotott kép. Pénteken azonban már jöhet a bizonyítás, ahol nem fér bele a mellébeszélés, a teljesítmény kell, hogy beszéljen.

Kiveséztük a kapitány fontosabb nyilatkozatait, kinevezésétől kezdve egészen a mai mérkőzésig. Ahogy az a legtöbb esetben lenni szokott, nem hallhattunk eget rengető, világmegváltó gondolatokat, ám mindegyik megnyilvánulásban felfedezhetők közös elemek. Ilyen például a munka kihangsúlyozása, ami minden nyilatkozatban visszaköszön. Természetesen nem is várható el más, nyilatkozat szintjén ez az elem még Pintér Attilánál is megjelent, meglátjuk Leekens kapitánysága alatt a pályán is észlelhetjük-e majd.

Embed from Getty Images

Az elvégzett munka alatt mindegyik játékelemben fejlődnie kell a csapatnak, de a labdavesztések elkerülése a legfontosabb tényező.  „Több párharcot kell megnyernünk, okosabban kell futballoznunk, drasztikusan csökkenteni kell a hibák számát, nem szabad olyan könnyen elveszítenünk a labdát, és így tovább...” – fogalmazott egy őszi interjú során. Ugyanekkor fokozatosságra intette potenciális játékosait, azt tanácsolva nekik, egyszer az NB1-ben alkossanak maradandót, és ezután gondolkodjanak külföldben. Példaként egykori játékosát Dries Mertens-t hozta fel.

Egervári Sándor fogalmazta meg 2010-ben, hogy szerethető válogatott szeretne építeni. Nos, ebben a belga másképp gondolkodik: „Ne szeressenek minket! Tiszteljenek bennünket, az sokkal jobb.” Ehhez elengedhetetlen hat-hét csapatkapitány típus, erős, vezéregyéniség, és olyan játékosok, akikben megvan a „gyilkos ösztön” labdaszerzések során. Egyik alapvető elvárása, hogy tanítványai harcoljanak a helyükért, akiben ez nincs meg, az hiába is számít meghívóra. Egy másik alkalommal úgy fogalmazott, „veszett győzni akarást” vár el a mérkőzéseken, illetve a hétköznapokon egyaránt.

Kijutási esélyeinkről óvatosan fogalmazott: „Semmi rossz sincs abban, ha valaki ambiciózus”

Mindig fontos kérdés a fiatalok beépítése, Sallói Dániel a Sporting Kansas ifjonca egy televíziós interjú során elárulta, a kapitány ígéretet tett a fiatalok szerepeltetésére. Az óta ismert a szakvezető első kerete, amelyben nem találhatóak utánpótláskorú játékosok.

Hullámzóan teljesítő görögök, finn erőfoci

A sorsolás utáni vélemény nyilvánításában is a diplomata énjét vette elő a kapitány, amikor az ellenfelekről kérdezték:

„Az ellenfelek mostantól ismertek, úgyhogy immáron minden lényeges információ birtokában tudjuk elkezdeni a felkészülést. Véletlenül sem szabad abba a hibába esnünk, hogy alábecsüljük az ellenfeleinket, mert nem lesz könnyű ellenük. A lehető legalaposabban ki kell elemeznünk mindhárom riválisunkat, hiszen a legapróbb részletek is döntőek lehetnek. Általánosságban azonban annyit el lehet mondani, hogy a görögök hullámzó teljesítményt nyújtanak: van, amikor nagyon jók, és előfordulnak periódusok, amikor kevésbé sikeresek. A finnek erőfutballt játszanak, fizikailag nagyon erősek. Ugyanakkor az is igaz, hogy nekünk elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Arra, hogy jól felkészüljünk, jó formában legyünk és akkor bármi megtörténhet.”

A felkészülési meccseket már az ellenfelekre való felkészülés jegyében szervezte le a szövetség, a skótok elleni találkozó pedig különösen a finnek elleni csata szempontjából fontos. Jósolásba ugyanakkor nem bocsátkozott Georges Leekens, aki a lelkesedést, elkötelezettséget és felkészülést tartja a három legfontosabb elemnek.

A mérkőzés előtti templomlátogatásról sietett leszögezni, nem kötelező, és ez a szokás még a Dárdai-érában honosodott meg. Az elvégzett munkával maximálisan elégedetten beszélt a sajtónak: „Igen keményen dolgozott mindenki a mai tréningeken, elégedett vagyok az elvégzett munkánkkal. Csütörtökön már a célegyenesbe érünk.”

Embed from Getty Images

A keretben nincsenek gyökeres változások Bernd Storck legutolsó meghívottéihoz képest, mégis fontos kiemelni Otigba Kenneth és Nikolics Nemanja jelenlétét. Az Amerikát meghódító csatár szerepe örök témát szolgáltatott az előző kapitány ténykedése alatt, a támadó le is mondta a válogatottságot mellőzöttsége miatt. Nyilatkozataiban kikötötte, hogy kispadon ücsörögni továbbra sem opció számára. A szövetségi kapitány természetesen nem garantált bérelt helyet a kezdőben a szerb származású gólzsák számára, ám becsülendőnek és követendőnek titulálta mentalitását.

Hogy ki kezd elől, és mennyi látható jele lesz a pályán a megannyi pozitív és biztató nyilatkozat után, az ma este kiderül.

Újoncok és egy veterán kapus a román keretben

Világbajnoki felkészüléssel a román válogatottnak sem kell törődnie, így Cosmin Contra fiainak is fél év áll rendelkezésére a következő tétmeccsekig. Jóllehet a román szövetségben jelenleg a közelgő elnökválasztás a fő téma, ez nem jelenti azt, hogy ne készülne gőzerővel a csapat az izraeli túrára, valamint a hazai, Svédország elleni összecsapásra. Utóbbi találkozó során egyébként a válogatott is felavatja a nemrég átadott, ultramodern krajovai stadiont.

A román szövetségi kapitány sokkal inkább bízik a fiatalokban, mint magyar kollegája, legalábbis ez derül ki a felkészülési meccsekre hirdetett keretből. Először kapott meghívót Ionuț Nedelcearu (FK Ufa – Oroszország), Dennis Man (FCSB), Paul Anton (Dinamo), valamint Alexandru Cicâldău (FC Viitorul) is. Utóbbi játékossal kapcsolatban a válogatott egyik legnagyobb erőssége, Nicușor Stanciu nyilatkozott pozitívan. Egyik kedvenc játékosának nevezte, és kiemelte, az egységet és a kellemes hangulatot, ami a válogatottnál uralkodik. Fontosnak tartja beilleszkedésük segítségét, mint ahogy például Răzvan Marin első válogatottságánál is történt. És valóban a ma már a belga Standard Liege-ben szereplő középpályás talán az egyik legjobb példa rá, lehet számítani a román fiatalokra.

Embed from Getty Images

A válogatott alapembere az elbukott selejtezőkről és a közeljövőről a következőképpen nyilatkozott: „Egy olyan időszakot hagytunk magunk mögött, ami egyáltalán nem bizonyult sikeresnek. De várjuk a Nemzetek Ligáját, pozitívan tekintünk a jövőre, jönnek majd a selejtezők is, onnan is ki tudunk jutni az Európa-bajnokságra. Azt mondom jó a jelenlegi generáció, a mentalitás az, amin változtatni kell. A következő barátságos mérkőzések nagyon fontosak lesznek” – mondta Stanciu.

Persze kérdés, hogy Izraelben ki kaphat szerepet az utánpótláskorú labdarúgók között, de már az is árulkodó, mennyire bátran mernek nyúlni a fiatalokhoz a románok. A csapat péntek reggel kel útra, és az időjárás miatt is fontos lesz az akklimatizáció, Izraelben ugyanis körülbelül harminc fokkal melegebb idő várható, mint itthon. A mostoha időjárás miatt a körülmények sem voltak a legmegfelelőbbek, elégedetlenségének a kapitány és a szövetség általános igazgatója, Adrian Mutu is hangot adott.

Ha az előbb a fiatalokról beszéltünk, egy sok csatát megért, igazi veteránt is ki kell emelnünk: Contra, a nála csupán egy évvel fiatalabb, negyven éves hálóőrt, Bogdan Lobonțot is nevezte a keretbe. A beszámolók szerint pedig a Rómában is nagy tiszteletnek örvendő kapus teljes komolysággal és nagyszerű formában dolgozott az edzéseken. Lobonț legutóbb 2013 november 15-én védte a nemzeti csapat hálóját, a Görögország elleni 3–1-es vereséggel zárult találkozón. Habár kevés rá az esély, mindenképpen érdekes lenne ismét a ketrec előtt látni a nagy öreget.

Embed from Getty Images

A keddi mérkőzésen a világbajnoki résztvevő Svédország lesz a vendég Craiován, ahol 14 év után szerepel ismét a válogatott. Jegy még bőven akad, a huszonhétezer eladásra kínált tikettből keddig csupán tizennégyezer fogyott el.

Ennyit előzetesként, jóslásba mi sem bocsátkoznánk, kedden már jóval okosabbak leszünk a két válogatottal kapcsolatban.

Program

Március 23., péntek
20.00 Magyarország–Kazahsztán (M4 Sport)

Március 24., szombat
20.00 Izrael–Románia (Pro Tv)

Március 27., kedd
21.00 Magyarország–Skócia (M4 Sport)
21.30 Románia–Svédország (Pro TV)

futballválogatottakmagyar labdarúgó-válogatottromán labdarúgó-válogatottGeorges LeekensCosmin Contra
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális