2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Tíz nemzetközi sportesemény, amire szívesen befizetnénk idén

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:20 GMT +2, 2018. január 08.

A 2018-as sportnaptárból szemezgettünk, az összeállításba bekerült a kiemelt fontosságú téli olimpia-futball-vb kombó, de néhány különleges verseny, rendezvény is.


Január elején a legtöbb sportportál lehozza, hogy milyen fontosabb nemzetközi eseményekre számíthatunk az adott esztendőben. Ezt tesszük mi is, igaz az átlagnál jóval szelektívebben. Alább tíz külföldi sporteseményt szedtünk össze, időrendi sorrendben. A the-sports.org oldal naptárát böngészve csak egy olyan jelentősebb eseményt találtunk, amelyet Romániában rendeztek volna 2018-ban. Azért csak volna, mert a barcarozsnyói női síugró-világkupát a hóhiány miatt törölni kellett.

1. Futsal-Európa-bajnokság, Szlovénia, Ljubljana (január 30–február 10.)

Szlovénia mellett Macedónia és Románia is bejelentkezett a tizenegyedik teremlabdarúgó-Eb rendezési jogáért, az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai közül végül Ljubljanára szavaztak a legtöbben. A kontinenstornára a magyarok nem jutottak ki, a lengyelek elleni selejtezőt összesítésben 7–6-ra veszítette el a korábbi román szövetségi kapitány, a spanyol Sito Rivera csapata.

Ezzel szemben a románok a selejtező utolsó körében – Szőcs Lászlóval és Csoma Alpárral a keretben – két mérkőzésen kilenc gólt rúgtak a grúzoknak, mialatt csak hatot kaptak. A román válogatott tehát ott lesz a szlovéniai Eb-n, ahol a B-csoportban szerepelhet, Portugália és Ukrajna társaságában. A címvédő az eddigi hétszeres Eb-győztes spanyol válogatott.


fotó: uefa.com / Getty 

2. Téli olimpiai játékok, Dél-Korea, Pjongcsang (február 9–25.)

Az év első kiemelt sportrendezvényére már nem kell sokat várni, a pjongcsangi téli olimpia február második hetében kezdődik. A téli játékok legnépszerűbb eseményének, a férfi jégkorongtorna látványosságából elég sokat elvesz, hogy az észak-amerikai jégkorongliga nem szünetel az olimpia alatt, az NHL-es játékosok sajnos távol maradnak Pjongcsangtól.

A magyar küldöttségből Miklós Edit szereplését várjuk leginkább. A csíki alpesi síző teljesen felépült a térdműtétje után, nagy reményekkel vág neki az olimpiának: fő számában, lesiklásban szeretne érmet szerezni, miután négy évvel ezelőtt Szocsiban hetedik lett.

3. Paris–Roubaix kerékpárverseny, Franciaország (április 8.)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában öt „Monument” elnevezésű esemény van. Ezek egynapos klasszikusok, nagy hagyományú és presztízsű versenyek. A Párizs és Roubaix közti viadalt az első újkori olimpia évében, 1896-ban rendezték meg, a legfrissebb győztes pedig a belga Greg Van Avermaet.

A kerékpározók a táv egy jelentős részét macskaköves úton teszik meg, de a hideg, esős időjárás is nehezíti a kerekesek dolgát. A legnehezebb egynapos versenyt az Észak Poklának nevezik, Roubaix észak-franciaországi város, a belga határ közelében található.

A Paris–Roubaix mellett a másik négy „Monument”-verseny a következő: Milan–San Remo (március 17), Tour de Flanders (április 1), Liège–Bastogne–Liège (április 22), Giro di Lombardia (október 13).


Ez a világ egyik legkeményebb országúti versenye - fotó: paris-roubaix.fr

4. Divizió I/A-csoportos jégkorong-világbajnokság, Budapest (április 22–28.)

A magyar jégkorong-válogatott vb-meccsein mindig fantasztikus a hangulat, nem számít, hogy a csapat épp melyik értékcsoportban szerepel. A szurkolásból általában az erdélyi rajongók is kiveszik a részüket, Székelyföldről sokan a helyszínen biztatják a hokisokat.

A magyarok 2016-ban a kazahokkal együtt kiestek az elit csoportból, aztán tavaly csak ötödikek lettek Kijevben. Most hazai pályán kísérelhetnek visszajutni a legjobb 16 együttes közé. A budapesti hoki-vb iránt nagy érdeklődést mutatnak a drukkerek, a bérletek mindössze 48 óra alatt elkeltek, de a jegyek is nagyon fogynak.

A Papp László Sportarénában áprilisban Magyarország mellett Szlovénia, Olaszország, Kazahsztán, Lengyelország és Nagy-Britannia válogatottja játszik a két feljutó helyért, a legkevesebb pontot gyűjtő csapat jövőre a harmadik értékcsoportba kerül át.

5. FIBA 3x3 világbajnokság, Fülöp-szigetek, Manila (június 8–12.)

A három-három elleni kosárlabda egy feltörekvő szakág, egyre több játékossal és rajongóval. A nemzetközi szövetség által kiválóan promovált 3x3 tavaly nyáron olimpiai státuszt kapott, ami azt jelenti, hogy része lesz a 2020-as tokiói játékok programjának.

Az idei világbajnokságot a Fülöp-szigetek fővárosában rendezik, összesen 40 ország csapatának részvételével. A férfi bajnokságon Románia is képviselteti magát, míg a nőknél Magyarország is ott van a húszas mezőnyben. Mutatjuk a vb rövid kedvcsinálóját:

6. F1-es Francia Nagydíj, Le Castellet (június 22–24.)

A Formula–1 2018-as versenynaptárának egyik újdonsága a francia Grand Prix, a futam tíz év szünet után tér vissza a száguldó cirkuszba. A Francia Nagydíj amúgy a világ legrégibb versenye, 1906-ban rendezték meg először. A helyszín a dél-franciaországi Le Castellet település mellett található Paul Ricard-versenypálya, itt 1990-ban tartották legutóbb F1-es versenyt.

7. Oroszországi futball-vb (június 14–július15.)

Van némi hiányérzetünk, amikor a foci-vb-re kijutott csapatok listáját szemléljük. Nem föltétlen a románokra vagy a magyarokra gondolunk, a „válogatottjaink” elbukott vb-selejtezőihez bőven volt idő hozzászokni, de a tornát 1958 óta először rendezik meg az olaszok nélkül. A másik nagy hiányzó a kétszeres Copa América-bajnok Chile, ugyanakkor többek között az Egyesült Államok és Elefántcsontpart legjobbjai is kihagyják az oroszországi csúcseseményt.

A csoportkörben nem is lesz túl sok igazi rangadó, persze azért egy portugál-spanyol, argentin-horvát, német-mexikói, belga-angol, vagy kolumbiai-lengyel meccsre szívesen befizetnénk.


A hivatalos plakáton Lev Jasin legendás szovjet kapus szerepel - fotó: Twitter

8. Hegyikerékpár-világbajnokság, Svájc, Lenzerheide (szeptember 4–9.)

A labdarúgás után következzen egy alternatívabb sportág, szeptember elején a svájci Alpokban óriási mountain bike-fesztivált rendeznek. Az UCI világbajnokság szervezői 30 ezer érdeklődőre számítanak, a versenyek mellett a nézők különböző partikon szórakozhatnak. Egy érdekes adat: hegyikerékpár-versenyeket az 1996-os atlantai olimpia óta tartanak az ötkarikás játékokon.

9. Darts Európa-bajnokság, Németország, Dortmund (október 25–28.)

Nemrég ért véget a PDC darts-világbajnokságon Londonban, ez volt a legendás Phil Taylor utolsó versenye a profik közt. Az emlékezetes döntőben egy vb-újonc, Rob Cross győzte le a sportág legsikeresebb alakját, Taylor 7–2-es vereség után vonult vissza.

A dartsnak egyre több rajongója van világszerte, bevalljuk, a londoni világbajnokság közvetítéseit nézve minket is megfertőzött kissé a dartsláz. Úgy sejtjük, könnyedén fel tudnánk venni a hangulatot, a helyszínén lévőknek nem kell mást tenniük, mint sört fogyasztani és a 180-as dobásoknál őrjöngeni.

Az Európa-bajnokságot novemberben tartják a dortmundi Westfalenhallen létesítményben, de addig is a dartsrajongók ki lesznek szolgálva több rangosabb eseménnyel.

10. Női kézilabda-Eb, Franciaország (november 30–december 16.)

Csapatsporttal kezdtük és azzal is zárjuk összeállítást. Az általában szegényes kínálatú decemberi hónap legfőbb sportrendezvénye a franciaországi női kézilabda-Eb. Egyelőre csak a világbajnoki címvédő házigazdák jelenléte biztos az Eb-n, a selejtező folyamatban van.

Persze ha már kézilabda, választhattuk volna a horvátországi férfi Európa-bajnokságot is, ez az esemény már jövő héten rajtol. A magyar kézisek kőkemény csoportba kerültek, Spanyolországgal, Dániával és Csehországgal szerepelnek azonos négyesben. Románia csak bírókat küld a tornára, a selejtezőcsoportban elfoglalt harmadik hely nem ért kijutást.

téli olimpiasportnaptároroszországi foci-vb2018
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális