2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Görög bajnok látogat a Sepsi Arénába         

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 20:56 GMT +2, 2017. december 15.

Csütörtökön 18.30-tól újabb mérkőzéssel folytatódik a Sepsi-SIC kalandja a női kosárlabda FIBA Európa Kupában. Zoran Mikes csapata a playoff-kör első fordulójának odavágóján a görög bajnok Olympiakoszt fogadja.  


Két hete a Sepsi-SIC a szlovák Piešťanské Čajky legyőzésével jutott tovább a csoportkörből, a nemzeti liga aranyérmese most a 16 közé kerülésért játszik a nemzetközi sorozatban. A Sepsi-SIC legutóbbi Európa Kupa-meccse óta kétszer szerepelt a román bajnokságban, amelyet az alapszakasz felénél maximális pontszámmal vezet.

A Szatmárnémeti VSK ellen idegenben nyertek, míg a Kolozsvári U-t a Sepsi Arénában győzték le a zöld-fehérek. Ezúttal egy teljesen más kaliberű csapat, a görög bajnok Olympiakosz látogat Sepsiszentgyörgyre.


fotó: Szigyártó Szabolcs / Crow Security - fiba.basketball
Zoran Mikes vezetőedző a csütörtöki mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy míg a Sepsi-SIC a sorozat müncheni sorsolásán csak a negyedik kalapban kapott helyet, addig az Olympiakoszt az elsőből húzták ki. Mikes szerint ez is jelzi, milyen nagyszerű eredményt értek el az Európa Kupában.

A boszniai edző úgy véli, játékosainak és a szurkolóknak is élvezniük kell a lehetőséget, hogy ilyen nagynevű klubbal találkoznak. A 45 éves szakember nem tartja lehetetlennek a győzelem megszerzését, ehhez viszont nagyon kell koncentrálni és el kell kerülni a hullámvölgyeket – tanácsolta a lányoknak a szerb tréner.

Zoran Mikes arról is beszélt, hogy az Olympiakosz játékosai nem riadnak vissza a „ronda trükköktől”, sokszor olyan szabálytalanságokkal próbálják kizökkenteni az ellenfelet, amit a bírók nem vesznek észre.

A Sepsi-SIC edzője amúgy elismerően beszélt az ellenfélről, kiemelte, hogy az Olympiakosz játékoskeretét sok görög válogatott kosaras alkotja, ők pedig hosszú évek óta együtt játszanak a nemzeti csapatban. Az idegenlégiósok közül elsőként a négyes-ötös poszton bevethető horvát Mirna Mazic-t említette, rajta kívül két amerikai játszik a piros fehéreknél: Victoria Macaulay (erőcsatár/center) és Yvonne Anderson (irányító/dobóhátvéd).


fotó: Sztavrosz Zazanisz - fiba.basketball
Rusz István klubmenedzser felhívta a rajongók figyelmét, hogy a mérkőzés után plüssállatokat és labdákat gyűjtenek, a szurkolók adományait a Máltai Szeretet Szolgálattal együttműködve hátrányos helyzetű gyermekeknek, illetve különböző iskolás és óvodás csoportokban osztják szét.

„Egy ilyen fontos mérkőzésről lévén szó, azt szeretnénk, hogy a csarnokunk még jobban benépesedjen, s amennyiben lehetséges, rekordot döntsünk a nézőszám tekintetében. Hatalmas kihívás előtt állunk, a Sepsi-SIC először jutott tovább az Európa Kupa csoportköréből, egy olyan névvel játszani a playoff-körben, mint az Olympiakosz, hatalmas sportesemény. Szeretném felkérni a nézőket, hogy minél nagyobb számban jöjjenek ki az arénába” – mondta Rusz István, aki hozzátette, a Sepsi-SIC eddigi Európa Kupa-szereplése plusz nyolc pontot jelentett Románia európai együtthatójának, amelybe beleszámítanak a klubcsapatok és a felnőtt válogatott eredményei.       

A FIBA Európa Kupában az Olympiakosz négy győzelem és két vereség mellett tíz ponttal második lett az A-csoportban, ahol még a TTT Riga, a Gorzow és a Besiktas JK szerepelt. A görögök a letteket nem tudták megverni, de a lengyel és a török csapatot oda-vissza legyőzték.

A Sepsi-SIC a D-csoportban két győzelem és négy vereség mellett zárt a második helyen, a csoportot a török Hatay BB nyerte, a lengyel Energa Torún lett a harmadik, a szlovák Piešťanské Čajky pedig a negyedik.

A másodrangú európai sorozat két főcsoportjából összesen 24 csapat jutott tovább a kieséses szakaszba, a FIBA az eredmények alapján kialakított egy rangsort, a legjobb nyolc automatikusa bekerült a nyolcaddöntőbe, míg a többi csapatnak újabb párharcot kell játszania a 16 közé kerülésért. A rangsorsban 23. Sepsi-SIC így kapta a 10. Olympiakoszt ellenfélnek. A továbbjutás két meccsen dől el, a görögországi visszavágót december 21-én rendezik.

Sepsi-SICFIBA Európa Kupakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális