2020. október 27. keddSzabina

Videóbíró: előbb a vébén, aztán a román fociligában

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:37 GMT +2, 2017. december 12.

Ha minden a terv szerint alakul, a következő szezontól a román játékvezetők is igénybe vehetik a videóbíró segítségét az élvonalbeli bajnokság minden egyes mérkőzésén. A VAR-technológiát a jelenlegi idény rájátszásában tesztelhetik.


A Liga 1-et szervező Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) legutóbbi közgyűlésének napirendi pontjai között szerepelt a videóbíró bevezetése. A szavazásra jogosult tagok, vagyis az első osztályú bajnokságban érdekelt klubok képviselői egyetértettek abban, hogy a videóbíróra nagy szükség van. Tizenhárman támogatták a javaslatot egy tartózkodás mellett, Gino Iorgulescu LPF-elnök be is jelentette, hogy a 2018/19-es szezontól érkezik az újítás. A bajnokságban tevékenykedő bírók kezdhetnek már gyakorolni, hogy jövő nyárra minél szabályosabb téglalapot tudjanak formálni a mutatóujjukkal.

A VAR-t (video assistant referee) márciusban fogadja el hivatalosan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályalkotó testülete, a 2018-as oroszországi világbajnokságon már egészen biztosan használhatják a bírók az új rendszert, amelyet különböző tornákon 2016 óta tesztel a FIFA.

A videóbíró pillanatnyilag két topligában, a német és az olasz pontvadászatban segíti a sípmesterek a jó döntések meghozatalában, a spanyol La Ligában a következő szezontól vezetik be, ugyanakkor a spanyol királykupa mellett az FA-kupában is kipróbálják hamarosan.  

Hogyan működik a VAR?

A mérkőzést egy külön stúdióban követő videóbíróstáb két játékvezetőből áll, ők folyamatosan kommunikálnak az elsőszámú bíróval. A VAR lényege, hogy a szakszemek azonnal kiszűrjék a legnagyobb hibákat. A videóbíró jelzése után a bírónak két lehetősége van: automatikusan elfogadja a kollégák tanácsát és hiba esetén felülbírálja a korábbi döntését, vagy a kétes esetet visszanézni a pálya mellett előkészített képernyőn, s csak ezt követően dönt.  

Fontos megjegyezni, a videóbíró négy típusú játékhelyzetnél léphet közbe: góloknál, megítélt büntetőknél, piros lapoknál, illetve abban az esetben is, ha a játékvezető véletlenül nem a szabálytalankodó játékosnak adott sárga, vagy piros lapot.

A román labdarúgóklubok vezetői több esetben is sürgették a videóbíró bevezetést, Gigi Becali, a FCSB tulajdonosa egy televíziós műsorban még azt is felajánlotta, hogy egymaga állja a VAR költségeit. Iuliu Mureșan, a Kolozsvári CFR elnöke nemrég szintén arról beszélt, hogy hajlandóak pénzügyileg támogatni a fejlesztést, erről azonban Gino Iorgulescu hallani sem akar.

A LPF-elnök szerint „nem normális” ez a kezdeményezés, a liga első embere nem szeretné a klubokat terhelni a költségekkel, így jelenleg a támogatókat keresik a projekt kivitelezéséhez. Arra az újságírói kérdésre, hogy körülbelül mennyi lehet a videóbíró bevezetésének összköltsége, Iorgulescu 700 ezer–1,5 millió euró közötti összeget saccolt egy szezonra. A VAR-t a jelenlegi idény rájátszásában tesztelik majd a Liga 1-ben, ha minden jól megy, a 2018/19-es idénytől már minden élvonalbeli bajnokin lesz videóbíró.

A román klubtulajdonok egyébként azt remélik, a videóbíró egy csapásra megoldja a Liga 1 bírói tévedéseit, erre azonban semmiféle garancia nincs…

Hibázni a VAR-ral is lehet

A FIFA elsőként egy olyan mérkőzésen próbálta ki élesben a VAR-t, amelyen Kassai Viktor bíráskodott.  A magyar játékvezető egy évvel ezelőtt a klub-világbajnokság elődöntőjében a visszajátszás megnézése után ítélt büntetőt a Kasima Antlers javára, a japánok ennek a tizenegyesnek is köszönhették a kolumbiai Atlético Nacional 3–0-s legyőzését.

A videóbíróra nagy szüksége volt a futballnak, nem is értjük, hogy a FIFA miért adott ennyire későn zöld utat a technológiának, amelyhez hasonlót más sportágakban (jégkorong, tenisz, amerikaifoci, rögbi, vagy kár a krikett) már jó ideje használnak. A videóbíró segít kiszűrni a kapitális hibákat, igaz arra is volt jó néhány példa, hogy a mérkőzésvezetők a VAR ellenére egészen különös döntéseket hoztak. Mutatunk két példát:

Az idei Konföderációs Kupa döntőjében a Németország–Chile találkozón Gonzalo Jara, a chileiek hátvédje szándékosan lekönyökölte Timo Wernert, a Nationalelf támadóját. Milorad Mazics, a döntő szerb játékvezetője egy kis videóbírózás után csak sárga lapot mutatott fel a chileinek, aki érzésünk szerint olcsón megúszta az esetet. A védőnek piros járt volna ezért a brutális mozdulatért.

A fentinél jóval súlyosabb, ami a dél-koreai U-20-as világbajnokság negyeddöntőjében, az olasz-zambiai meccsen történt. Nehezen lehet összerakni, hogy a kolumbiai bíró, Roddy Zambrano miért is állította ki Giuseppe Pezzellát, az olaszok hátvédjét, a bírók itt valamit nagyon elnéztek, pedig a VAR ezen a tornán is tesztelés alatt állt.

A videóbíró azonban az esetek nagy többségében a jó döntéseket segíti, végszóként itt egy rövid összeállítás arról, hogy a Serie A-ba milyen tévedéseket sikerült kiküszöbölni az új rendszernek köszönhetően.

   

oroszországi foci-vbFIFALiga 1videobírófutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális