2020. október 27. keddSzabina

Megalakult a motorsport hírességeinek csarnoka

Kovács Ágnes utolsó frissítés: 16:14 GMT +2, 2017. december 05.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn este megalapította a Hírességek Csarnokát, ahova elsőként a Forma-1 harminchárom bajnokát vették föl.


Többek közt a hétszeres világbajnok Michael Schumacher, az ötszörös győztes Juan-Manuel Fangio, a négyszeres bajnok Sebastian Vettel és Lewis Hamilton sisakja és nevével ellátott tábla is fölkerült annak a párizsi könyvtárnak a falára, ahol 1940-ben lefektették a királykategória szabályait.

Jean Todt, az FIA jelenlegi elnöke beszédében elmondta, a Hírességek Csarnokát elsősorban azért hozták létre, hogy ezáltal kiemeljék a motorsportban jelenlevő értékeket és tisztelegjenek azok előtt az egykori és jelenlegi bajnokok előtt, akik mindannyian a szövetség elkötelezettségét, integritását, tiszteletét és sportszerűségét képviselik.

„A mai este az első lépése volt annak az egyedülálló projektnek, amelyet a jövőre nézve tervezünk, hiszen az FIA Hírességek Csarnokát hamarosan áthelyezzük a genfi központba, ahol még tovább szeretnénk bővíteni a többi kategória nagyjaival is. Ezáltal szeretnénk ünnepeltetni azokat a bajnokokat, akik hihetetlenül gazdaggá és inspirálóvá tették és teszik ma is a motorsportot.”

A megnyitó ünnepségen a 33 világbajnok közül többen is jelen voltak így például Sir Jackie Stewart, Alain Prost, Mario Andretti, Damon Hill, FernandoAlonso, NicoRosberg és Sebastian Vettel is.

A négy éve súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumachert menedzsere, Sabine Kehm képviselte. „Mindannyian tudjuk, hogy Michael nagyon szeretett volna itt lenni ma este és nagyon megtisztelőnek érezte volna, hiszen a jelenlévők közül mindenkit nagyra becsül. Ami őt és a többi világbajnokot is igazán különlegessé teszi az a sport iránt érzett szeretetük és szenvedélyük” – mondta a négy évvel ezelőtt súlyos síbalesetet szenvedő és azóta lábadozó hétszeres világbajnok menedzsere.

A világbajnokokon kívül a Forma-1 legjelentősebb versenyautói is helyet kapnak a Hírességek Csarnokában, így például az F1 első bajnokának, Giuseppe Farinának az Alfa Romeo 158-a, Jim Clark LotusClimax 25-se, AyrtonSenna McLaren MP4/5-se és az a Ferrari is, amellyel Schumacher 2000-ben világbajnok lett.

A Nemzetközi Automobil Szövetség létrehozta a Hírességek Csarnokának online felületet is, azon céllal, hogy elismerje a múlt bajnokait és inspirálja a jövő nemzedékét.

 

Formula–1
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális