2021. március 1. hétfõAlbin

Óriási: továbbjutott az Európa Kupában a Sepsi-SIC

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 18:51 GMT +2, 2017. december 01.

A Sepsi-SIC csütörtökön beküzdötte magát a FIBA Európa Kupa legjobb 24 csapata közé. A zöld-fehérek a csoportkör utolsó fordulójában legyőzték hazai pályán a szlovák Pieštanské Cajky-t, miközben az Energa Torun nem tudott nyerni Törökországban.


Romániából női kosárcsapat nagyon rég ért el olyan nemzetközi sikert, mint amit Zoran Mikes lányai csütörtök este véghezvittek a Sepsi Arénában. A Sepsi-SIC egy rendívül izgalmas mérkőzésen jutott be a FIBA Európa Kupa következő körébe. A versenysorozat az Euroliga után a másodszámú kontinentális kupának felel meg, ősszel a 16. kiírás kezdődött el, negyven csapattal a fedélzeten.

A D-jelű csoportban a nemzeti liga címvédője egymás után háromszor kapott ki az októberi hónap során, de a lányok nem adták fel és megoldották a rendkívül nehéznek tűnő feladatot. A hatodik forduló előtt még utolsó volt négyesében a székelyföldi csapat, a szentgyörgyiek helyzete mégsem volt reménytelen.


Fotók: Szigyártó Szabolcs / FIBA
A csoportból egyedül a Hatay BB továbbjutása volt biztos, a törökök más szintet képviselnek, egyértelműen kiemelkedtek a kvartettből, miközben a második továbbjutást érő helyért még a lengyel Energa Torun és a szlovák Pieštanské Cajky is versenyben volt. A Sepsi SIC-nek a boldogsághoz három ponttal kellett verni a szlovák csapatot, remélve, hogy a párhuzamosan zajló mérkőzésen a lengyelek nem okoznak meglepetést Hatayban.

A Sepsi-SIC a harmadik játéknapon 54:52 arányban veszített Szlovákiában, a pöstényi együttes foghatónak tűnt, a lányok ráadásul ezúttal a „hatodik játékosra” is számíthattak: a Sepsi Arénában közel telt ház és szenzációs hangulat fogadta a csapatokat.A sorsdöntő meccs nagy részében a hazaiak álltak jobban, ugyanakkor a szlovákok a második félidőben ráijesztettek a Sepsire. A folyamatosan hátrányban játszó Cajky először az utolsó negyed elején vette át a vezetést, a házigazdák pedig percekig nem tudtak betalálni a gyűrűbe. A rövidzárlat szerencsére nem tartott sokáig, a végjátékban – ahogy a meccs első perceiben is – remekelt a Sepsi-SIC.

Marshallék 11–0-s rohanással nyitottak, majd az utolsó öt percben 45–49-ről fordítva végül hét ponttal nyertek. A győzelemhez nagyon kellettek Adrienne Webb triplái, az amerikai légiós négyszer volt eredményes a félkör mögül, s végül csapata legjobbjaként 17 pontot szerzett. Tyaunna Marshall is dobott két hárompontost, ugyanakkor a fehérorosz centernek, Marina Kress-nek is volt egy sikeres, távoli próbálkozása. A hazaiak közül négy dobtak legalább tíz pontot, Webb, Nathalie Fontaine, Marshall, és Annemarie Gödri-Părău.A Hatay BB–Energa Torun találkozón a Sepsi-SIC-nek kedvező eredmény született. A lengyelek időnként veszélyesen megközelítették a törököket, de a Hatay kosarasai igazi profik módjára hozták le utolsó mérkőzésüket a D-csoportban. A 66–58-as végeredmény azt jelenti, hogy a Hatay veretlenül lett első, míg a Sepsi-SIC, az Energa Torun és a Piestanke Cajky egyaránt nyolc ponttal végzett.

A körbeverésből amúgy azért jött ki jobban a szentgyörgyi csapat, mert az egymás elleni összecsapásokon mindkét riválisát több ponttal győzte le hazai pályán, mint amennyivel kikapott idegenben.

FIBA Európa Kupa, csoportkör, utolsó forduló

D-csoport

Sepsi SIC– Piestanke Cajky 64:57 (15:10, 20:13, 9:14, 20:20)
pontszerzők: Webb 17, Marshall 12, Gödri-Părău 12 (8 assziszt), Fontaine 10, Kress 7 (9 lepattanó), Hamilton-Carter 4, ill. Palenikova 14, Podrug 12, Zohnova 11, Bartakova 9, Mikulasikova 6, Smith 3, Slamova 2. (Részletes statisztika ITT)

Hatay BB–Energa Torun 66:58

Végső állás: 1. Hatay BB 12 pont (6 győzelem/0 vereség), 2. Sepsi-SIC 8 pont (2/4), 3. Energa Torun 8 pont (2/4), 3. Piestanke Cajky 8 pont (2/4).

Frissítés: A Sepsi-SIC következő mérkőzését december 14-en játssza az Európa Kupában, az ellenfél pedig nem más, mint a görög bajnok Olympiakosz. Részletek ITT.

FIBA Európa KupaSepsi-SICkosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális