2024. március 29. péntekAuguszta

Feléledt az olaszok paripája, de elmaradt a trónfosztás

Kovács Ágnes utolsó frissítés: 08:17 GMT +2, 2017. november 28.

A 2017-es Forma 1-es szezont talán egy kiszámíthatatlan sebességgel rohanó hullámvasúthoz lehetne leginkább hasonlítani. A Scuderia Ferrari szempontjából nézve magasról egy hirtelen irányváltással nagyon mélyre zuhanunk, a Mercedes helyére ülve viszont közepes mélységből, jóval kiegyensúlyozottabban jutunk fel a negyedik világbajnoki címet jelentő magasságokba. De ne száguldjunk ennyire előre…


Címvédő világbajnok és Mr. E. nélkül

A Forma-1 történetében huszonhárom év után először fordult elő az, hogy a mezőny regnáló bajnok nélkül vágott neki az idénynek. Nico Rosberg ugyanis nem sokkal az után, hogy megkapta első bajnoki trófeáját, bejelentette: szögre akasztja sisakját és visszavonul. Helyére a Williams finnje, Valtteri Bottas ülhetett be, így a brit csapathoz visszatérhetett az a Felipe Massa, aki 2016 végén befejezte volna pályafutását.

A legnagyobb változást mégis az hozta a száguldó cirkusz számára, hogy Bernie Ecclestone-t 39 év uralkodás után felmentették, leváltották. Az F1 „mindenható urának” jogai és részvényei az amerikai Liberty Media kezébe kerültek, ügyvezető igazgatóként pedig az ugyancsak amerikai Chase Carey mutatkozott be. Az új tulajdonosok ígéretükhöz híven egy szurkoló közelibb, modernebb és izgalmasabb szezonnal nyitottak, amelynek több látványos momentuma is volt.

Embed from Getty Images

Köztük a Brit Nagydíj hétvégéje előtt szervezett élő F1-es show, amelyen Lewis Hamiltonon kívül mindenik pilóta megtett néhány kört régi és új F1-es gépekkel, égetett gumit és örvendeztetett meg több ezer szurkolót a Trafalgar téren. Egy másik, ugyancsak rendhagyó eseményre az Amerikai Nagydíjon került sor, amikor a pilótákat a közismert amerikai sportbemondó és bokszkommentátor, Michael Buffer szólította a vörös szőnyegre.

A Liberty emellett a közösségi médiára is nagyobb hangsúlyt feketetett, így a sportág már nem csak a versenyekre kilátogatókhoz, hanem a képernyők előtt ülőkhöz is közelebb került többek közt a youtube-os élő közvetítéseken és a különböző online platformok érdekességein keresztül. 

Szélesebb gumik, gyorsabb autók

A Forma-1 ugyanakkor nem csak a pályán kívül és vezetőségét tekintve újult meg. A szabálymódosításoknak köszönhetően a versenyautók ezúttal is látványos fejlődésen estek át. Az egyik ilyen változást a jóval (elöl 60, hátul 80 mm-el) szélesebb Pirelli abroncsok jelentették. Emellett az autók has magasságán is változtatniuk kellett a csapatoknak, amelynek következtében 2008 után ismét visszatértek a cápauszonyok, megjelentek a T-szárnyak, valamint laposabbak és szélesebbek lettek a hátsó szárnyak.


Fotók: Vladimir Rys
Azért, hogy könnyebbé váljon a hátrányban lévő istállók felzárkózása, 2016-tal ellentétben idén a csapatoknak már a teljes szezon során lehetőségük nyílt a motorok fejlesztésére. A királykategóriát a korábbi években számos kritika érte azzal kapcsolatosan, hogy az autók nem elég gyorsak. A módosított szabályoknak köszönhetően ezt is sikerült korrigálni a csapatoknak, így 2017-ben szinte mindenik versenyhétvégén megdőltek az időmérőn és versenyen beállított korábbi pályacsúcsok.

Hamilton kontra Vettel

A Forma-1 közönsége már ki volt éhezve egy szoros bajnoki küzdelemre, aminek a 2014-es új, V6-os hibrid motoréra beköszöntése és a Mercedes óriási fölénye már nem hagyott helyet. Jól jelzi ezt az is, hogy 2016-ig az 59 versenyből 51-et a németek nyertek meg. A Ferrari elmúlt években mutatott gyenge teljesítménye miatt azonban kevesen voltak azok, akik hittek abban, hogy idén éppen az olaszok lesznek a Mercedes kihívói. Sebastian Vettel azonban már az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon aratott győzelmével megmutatta: ezúttal számolni kell visszatérésével és az ágaskodó ló feltámadásával.



A szezon első fele tartogatott is néhány izgalmas futamot, szoros küzdelmet és adok-kapok játszmát Vettel és Hamilton között, ami azt eredményezte, hogy a Mercedes britje az augusztusi Belga Nagydíjig egyszer sem állt a világbajnoki tabella élén. Aztán a szingapúri ominózus rajtot követően (az első rajtsorból induló Ferrarik ütköztek Max Verstappen Red Bulljával, és mindhárman kiestek) a Ferrari mélyrepülésbe kezdett: három futamból kettőt egyik pilóta sem fejezett be (Szingapúrban az ütközés, Malajziában Räikkönen, míg Japánban Vettel autójának meghibásodása miatt).

A balszerencsés ázsiai futamokat követően Sebastian Vettel előnye hamar semmivé lett, a világbajnokság pedig ismét visszafordult 2016-ba. Lewis Hamilton egymás után aratta a győzelmeket, és húzott el egyre jobban világbajnok riválisától, hogy Mexikóban, két futammal a szezon vége előtt ismét bebiztosítsa világbajnoki címét, immáron a negyedik alkalommal.

Önérdek vs. csapatérdek

A Forma-1 csapatsport, mégis amikor világbajnoki címek és értékes pontok forognak kockán, előfordulhat az is, hogy a pilóták önös érdekei háttérbe szorítják, vagy éppen előtérbe helyezik a csapatét.  2017-ben láttunk vérre menő küzdelmeket egy-egy csapat pilótái között, végignézhettük, milyen az, amikor a csapattársak egymást segítik győzelemhez, de szemtanúi lehettünk annak is, mi történik akkor, ha egy versenyző többé már nem élvezi csapata támogatását.

A legnagyobb csapaton belüli rivalizálást idén a Force India pilótái, Sergio Perez és Esteban Ocon szolgáltatták. A két pilóta először a Kanadai Nagydíjon akadt össze, majd ennek folytatásaként Azerbajdzsánban és Magyarországon is megküzdöttek egymással, saját és autójuk épségét nem kímélve.



A mexikói és francia pilóta közötti csata a Belga Nagydíjon érte el tetőpontját, amikor Perez egy előzés során összeütközött Oconnal, defektet kapott, így a 17. helyen fejezte be a futamot. A Force India vezetősége ekkor úgy döntött, nem hagyja tovább fajulni a helyzetet és bevezeti a csapatutasítást. A brit csapat végül a negyedik helyen zárt a konstruktőri világbajnokságban, a Red Bull Racing mögött, míg pilótáik között az utolsó futamig nyitott volt a hetedik és nyolcadik helyért folyó verseny. 

A Force India ellenpéldájaként a Scuderia Ferrarit lehetne felhozni, ahol Vettel már a szezonnyitó futamtól kezdve harcban állt a világbajnoki címért, amelyhez azonban elengedhetetlen volt a csapattárs segítsége is. Így például a Magyar Nagydíjon a német úgy tudott győzni egy meghibásodott autóval, hogy Räikkönen, bár megtehette volna, mégsem előzte meg csapattársát, inkább hátvédet játszva feltartotta a Mercedes pilótáit, és jött be a második helyre, értékes pontokat gyűjtve ezzel a Scuderiának.

Daniil Kvyat kálváriája a 2016-os Spanyol Nagydíjon vette kezdetét, amikor négy, a Red Bull Racinggel teljesített futamot követően visszaküldték a fiókcsapat Toro Rossóhoz. Azóta az orosz pilóta folyamatosan a Forma-1-ben maradásért versenyzett, egészen a 2017-es Maláj Nagydíjig, amikor már rajthoz sem állhatott.

A Red Bull vezetősége ugyanis először kényszer szabadságra küldte, aztán az Amerikai Nagydíjon ismét autóba ültette, majd a Mexikói Nagydíjtól újonnan nem tartott igényt a szolgálataira. Kvyat a 2017-es szezon során összesen öt pontot szerzett a ToroRossóval, helyére először a GP2 2016-os bajnoka, Pierre Gasly, majd a Le Mans-i 24 órás autóverseny győztese, Brendon Hartley ülhetett be.

Emlékezetes pillanatok – TOP F1 2017

Húsz verseny, tíz csapat, 23 versenyző, számos előzés, rengeteg emlékezetes pillanat. Ez volt a 2017-es F1-es szezon számokban. Mégis, mint minden sportban, itt is csak egy lehet a győztes. Az alábbiakban összeállítottunk egy szubjektív listát, amely az idény legemlékezetesebb pillanatait és legmeghatározóbb tagjait tartalmazza.

Az év futama: Baku Nagydíj

Az azeri főváros utcáin rendezett futamon minden megtörtént, ami egy F1-es versenyt igazán kaotikussá és izgalmassá tehet: rajtbaleset, piros zászló, biztonsági autó, világbajnoki riválisok konfrontálódása, csaták és falnak ütközések, végül egy olyan pódium, amelyen az első és második helyezett (Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas) a mezőny végéről küzdötte vissza magát, a harmadik helyezett (Lance Stroll) pedig soha nem állt még dobogón. 10/10

Az év csapata: Mercedes AMG F1

A német csapat minden eddiginél megbízhatóbb versenygépet épített az idei évben, hiszen a húsz verseny során mindössze egyetlen alkalommal, a Spanyol Nagydíjon fordult elő az, hogy egyik pilótájuk (Valtteri Bottas) meghibásodás miatt kényszerült a futam feladására. Idei mérlegük bizonyítja, a brackley-i csapat megérdemelten lett 2017 világbajnok konstruktőre sorozatban negyedik alkalommal: 668 pont, 12 győzelem, 24 dobogós helyezés, 13 pole pozíció, nyolc versenyen futott leggyorsabb kör.

Az év pilótája: Sebastian Vettel

Igaz, hogy 2017 világbajnoka Lewis Hamilton lett, a brit pedig valóban megdolgozott negyedik címéért, azonban egy F1-es szezon igazán csak akkor élvezhető, még a legsemlegesebb néző számára is, ha legalább két pilóta áll harcban a címért, legjobb esetben nem ugyanazt a csapatot képviselve. Hamilton riválisa idén Sebastian Vettel volt. A német négyszeres bajnok nem csak színt hozott az idénybe és tette kiélezetté a világbajnoki küzdelmet, hanem hosszú évek után ismét futamokat nyert azzal az istállóval, amelyik annak ellenére, hogy hetven éve a Forma-1 tagja és ezzel a legikonikusabbnak számító alakulata, már évek óta nem tudott ott lenni az élmezőnyben.



Sebastian Vettelnek köszönhetően, Schumacher 2001-es győzelme után 16 évvel Monacóban, Felipe Massa 2008-as elsősége után kilenc évvel pedig Brazíliában ismét egy ferraris pilóta állt a dobogó legfelső fokán. A húsz dobogós helyezéssel (Vettel 13-szor, ebből öt győzelem, Räikkönen hétszer), 2008 után az idei volt a Ferrari legsikeresebb éve.

Az év előzése: Vettel vs. Ricciardo

Sebastian Vettel Daniel Ricciardo ellen bemutatott előzése a Kínai Nagydíjon egy igazán látványos és fair manőver volt: a hatos kanyarban kívülről érkezve Vettel megpróbálta körbeautózni az ausztrált, ám Ricciardo nem adta könnyedén a pozícióját, visszajött a német elé. A kanyarból kijövet egy kerék a kerék elleni csatát követően végül a Ferrari pilótája szerezte meg a második helyet.

Az év balesete: szingapúri rajt

A Szingapúri Nagydíj rajtja talán az egyik legkaotikusabb volt a 2012-es Belga Nagydíj óta. Vettel indult az első rajtkockából, mellőle Max Verstappen, negyedik helyen pedig Kimi Räikkönen várta a fények kialvását, amelyet éppen a finnek sikerült a legjobban elkapni, pechjére. Vettel Verstappen ellen befele húzódva védte pozícióját, a holland szendvicsbe került a hátulról érkező Räikkönen és Vettel Ferrarija között, az ütközés így elkerülhetetlenné vált. A legszerencsétlenebbül mégis az a Fernando Alonso járt, aki a nyolcadik helyről érkezve került bele a rajtutáni kavalkádba, és Verstappen Red Bulljával ütközve összetörte a McLarent.

Az év momentuma: Maláj Nagydíj levezető kör

Sebastian Vettel a bokszból vágott neki a Maláj Nagydíjnak, miután motorhiba miatt nem tudott részt venni az időmérő edzésen. A német a futam során a negyedik helyre jött fel, majd a levezető kör egy óvatlan pillanatában összeütközött a Williamsben ülő Lance Strollal, kitörve ezzel a Ferrari bal hátsó gumiját. Vettel végül Pascal Wehrlein Sauberének oldaldobozán ülve érkezett vissza a boksz utcába és sokan a szezon egyik ikonikus momentumának tartották ezt a pillanatot.

Az év bukása: McLaren-Honda

A McLaren és a Honda egy hosszú szünet után 2015-ben kezdte újra partnerségét. Ez idő alatt a legjobb helyezésük egy ötödik hely volt, amelyet Fernando Alonso ért el a 2015-ös Magyar Nagydíjon. Az idei 20 futam során Alonso és újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne 11 alkalommal nem fejezte be a futamot a Honda motor meghibásodása miatt, ennek következtében mindössze 28 pontot gyűjtöttek, ezzel a kilencedik helyen zárva a világbajnoki tabellán. A hároméves együttműködés felbontását végül szeptemberben jelentette be a wokingi istálló, majd nem sokkal később az is kiderült, hogy jövőre Renault motorra váltanak, míg a Honda a Toro Rossot fogja ellátni erőforrásokkal.

Mi várható 2018-ban? Netflix és glória

A jövő évi szezonra a Liberty Media még több újdonságot tartogat az F1 számára. Ezek közül a legfontosabb és legnagyobb változást hozó az, hogy a tervek szerint 2018-tól már nem csak a tévékészülékek előtt lehet majd követni a futamokat, hanem akár már a Romániában is elérhető online streaming-szolgáltató Netflixen.

A Liberty mellett a Pirelli is készül újdonságokkal: nemrég bemutatták a 2018-as gumikeverékeket, amely ezúttal két új komponenssel, a rózsaszín oldalfalú hypersofttal és a narancssárga superharddal bővült. Így a jelenlegi öt helyett már hét abroncs közül válogathatnak majd a csapatok. 

A legnagyobb újdonságot mégis a pilóták fejét védő úgynevezett glória (halo) fogja jelenteni, amely bár szebbé nem, de rendeltetése szerint legalább biztonságosabbá teszi az F1-es gépeket.



Az évadzáró futamot követően a csapatok még ott maradnak Abu-Dhabiban tesztelni a Pirelli jövő évi abroncsait, és többek közt az a Robert Kubica is autóba ül, aki a 2011-es súlyos rali balesete után ismét versenyben áll a Williams jövő évi üléséért.

A kétnapos tesztet követően Forma-1 hullámvasútja három hónapra bezár, hogy márciustól ismét háromszáz körüli sebességgel száguldjon elképesztő magasságokba és vége láthatatlan mélységekbe, többek közt két négyszeres világbajnokkal a fedélzeten, reményeink szerint rengeteg kaotikus futammal, kiélezett csatával és ölre menő világbajnoki küzdelemmel gazdagítva.

A Forma-1 2017-es bajnokságának végeredménye

Egyéni világbajnokság:

1. Lewis Hamilton 363 pont
2. Sebastian Vettel – 317
3. Valtteri Bottas – 305
4. KimiRaikkönen – 205
5. Daniel Ricciardo – 200
6. Max Vestappen – 168
7. Sergio Pérez – 100
8. Esteban Ocon – 87
9. Carlos Sainz – 52
10. Felipe Massa – 43
11. Nico Hülkenberg – 43
12. Lance Stroll – 40
13. Romain Grosjean – 28
14. Kevin Magnussen – 19
15. Fernando Alonso – 17
16. Stoffel Vandoorne – 13
17. JolyonPalmer – 8
18. Pascal Wehrlein – 5
19. Danyiil Kvjat – 5
20. Marcus Ericsson – 0
21. Pierre Gasly – 0
22. Antonio Giovinazzi – 0
23. Brendon Hartley – 0
24. Jenson Button – 0
25.  Paul Di Resta – 0

Konstruktőri világbajnokság:

1. Mercedes 668 pont
2. Ferrari – 522
3. Red Bull Racing-TAGHeuer – 368
4. Force India-Mercedes – 187
5. Williams-Mercedes – 83
6. Renault – 57
7. ToroRosso-Renault – 53
8. Haas-Ferrari – 47
9.  McLaren-Honda – 30
10. Sauber-Ferrari – 5

Lewis HamiltonFormula–1
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális