2024. március 29. péntekAuguszta

Román és magyar vereség a kosár-vb selejtezőjében

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:50 GMT +2, 2017. november 25.

Pénteken elkezdődött a 2019-es férfi kosárlabda-világbajnokság európai selejtezője. A magyar válogatott Lengyelországban, a román csapat pedig Olaszországban veszített.


Az idei Európa-bajnokság kolozsvári csoportját az utolsó helyen záró román kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánnyal és honosított amerikai irányítóval vágott neki a selejtezőnek. Marcel Țenter posztját Zare Markovszki, a Trabzonspor BK macedón vezetőedzője vette át, a keretbe pedig újból bekerült Giordan Watson, a Kolozsvári U-BT detroiti születésű játékmestere. Az amerikai irányító nyáron több felkészülési meccset is játszott a válogatottban, de a honosítását csak az Eb után tudta véglegesíteni a szövetség.

A román válogatott a vb-selejtező első fordulójában Torinóba utazott. A szeptemberi kontinenstornán a negyeddöntőig menetelő olaszokkal szemben bravúrnak számított volna kiharcolni a győzelmet. A pontokat végül nem is tudta begyűjteni a román csapat, de az utolsó negyedbeli teljesítmény biztató a továbbiakra nézve.

Az olaszok az első három játékrészt megnyerték, így 16 pontos előnnyel kezdték az utolsó tíz percet. A román csapat szépen felzárkózott a végére, az utolsó dudaszó pillanatában 75–70 állt az eredményjelzőn. A vendégeknél Kuti Nándor 24 percet játszott és ez alatt hat pontot, egy lepattantót és két asszisztot jegyzett. Török Roland 16 perc alatt négy pontot, egy lepattanót és egy gólpasszt ért el.

Románia együttese következő mérkőzését Kolozsváron, a hollandok ellen játssza vasárnap 19 órától.

A C-csoportba besorolt magyarok Hanga Ádám és a honosított Govens Darrin nélkül utaztak Lengyelországba. Stojan Ivkovic csapata kiválóan teljesített az Európa-bajnokságon, mint emlékezetes, a magyarok a kolozsvári csoportból továbbjutva, a cseh és a román válogatott legyőzésével kerültek be a legjobb 16 közé. Az isztambuli nyolcaddöntőben a későbbi ezüstérmes Szerbia állította meg a nemzeti csapatot.

A szövetségi kapitány a lengyelországi nyitómeccs előtt leszögezte, a selejtezőben a kijutás kell legyen a magyar kosarasok célja: „A válogatottal mindenképpen a vb-re való kijutás a cél, bármennyire is úgy tűnhet, hogy ez nem reális, ha ugyanis nincsenek céljaink, akkor teljesítmény sem várható el” – nyilatkozta a hét elején Ivkovic.

A rajt viszont nem úgy sikerült ahogy azt a horvát származású edző eltervezte, Bydgoszcz városában a magyarok tíz ponttal kaptak ki a lengyelektől. A házigazdák az első negyedet két, a másodikat pedig öt egységgel veszítették el, de a meccs második felében ők voltak jobbak.

A magyar csapat következő ellenfele Koszovó lesz, a debreceni Főnix Csarnokban vasárnap este 19 órától találkozik a két együttes.

Férfi kosárlabda vb-selejtező, 1. forduló

C-csoport

Lengyelország–Magyarország 70:60 (14:16, 8:13, 17:11, 31:20)
Magyar pontszerzők: Perl 18, Vojvoda 15 (7 lepattanó), Allen 11, Váradi 6, Eilingsfeld 6, Benke 2, Karahodzic 2.

A csoport másik meccsén: Koszovó–Litvánia 61:99

D-csoport

Olaszország–Románia 75:70 (26:15, 16:13, 17:15, 16:27)
Román pontszerzők: Cățe 16, Watson 14, Moldoveanu 10, Orbeanu 8, Paliciuc 7, Kuti 6, Török 4, Mandache 3, Darwiche 2.

A csoport másik meccsén: Hollandia–Horvátország 68:61

FIBAkosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális