2021. december 9. csütörtökNatália

FK Csíkszereda: magyarellenes rigmusok miatt telt be a pohár

szerk. utolsó frissítés: 15:23 GMT +2, 2017. november 17.

Szondy Zoltán, a Futball Klub Csíkszereda elnöke levelet intézett a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) versenyigazgatójához, valamint a játékvezetői testülethez (CCA), miután Botoșani-ban az U19-es csapat játékosait szidalmazta, illetve magyarellenes rigmusokat kiabált néhány szurkoló.


Az FK Csíkszereda U 19-es csapata szerdán az FC Botoșani együttesével mérkőzött meg a labdarúgó Románia Kupa első fordulójában. Az idegenben játszó székely fiúk kiestek a kupából, az FK emberhátrányban egyenlített, de az 1–1-es rendes játékidő után a moldvaiak megnyerték a büntetőpárbajt, így ők jutottak tovább.

A mérkőzésen néhány helyi szurkoló rendkívül ellenséges hangulatot teremtett, a drukkerek petárdáztak, magyarellenes rigmusokat daloltak, ugyanakkor a tizenegyeseknél obszcén bekiabálásokkal próbálták megzavarni a piros-fekete mezeseket. A magyarellenes megnyilvánulásról a csíkiak egy rövid videót töltöttek fel a klub Youtube-csatornájára, a teljes meccsösszefoglaló itt érhető elPuruguly Árpád, az FK Csíkszereda korosztályos csapatának vezetőedzője szerint rányomta a bélyegét a meccsre mindaz, ami a lelátón történt:

„A helyi szurkolók petárdáztak, magyarellenes rigmusokat kiabáltak végig és sok olyan történt, ami nem a futballpályára való, de az aki ma Romániában magyarként futballozni akar, annak ezzel szembesülnie kell, különösen úgy, hogy magyar csapatként vagyunk benne a bajnokságba. A rendezők igyekeztek rendet tartani, de ettől függetlenül rányomta a bélyegét a mérkőzésre, viszont nem ment fel senkit a vereség alól. Tovább kell dolgoznunk, hogy az ilyen erős csapatok ellen is magabiztos és pontos játékot tudjunk produkálni” – idézi az edzőt az fkcsikszereda.ro.

Mindenesetre Szondy Zoltán, az FK elnöke nem hagyta szó nélkül az esetet. A szövetség versenyigazgatójának, valamint a játékvezetői testületnek címzett felhívásában Szondy emlékeztette az illetékeseket, hogy nem ez volt az első eset, amikor a klubjuk játékosai magyarellenességgel szembesültek.

„Eddig toleráltuk ezeket a megnyilvánulásokat, szolidaritásból a házigazda klubok vezetőségével. Tudjuk, hogy milyen nehéz anyagi helyzetben vannak a C-divízióban szereplő romániai klubok, és azt is tudjuk, hogy mennyire súlyos büntetéseket lehet kapni a rasszista megnyilvánulásokért, ha például panaszt teszünk az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanácsnál. Az utolsó csepp a pohárban az AFC Botoșani–FK Csíkszereda U19-es Románia Kupa-mérkőzés volt, ahol a rasszista skandálások majdhogynem végigkísérték a találkozót” – írja levelében a klubelnök, aki szerint az a legaggasztóbb, hogy a játékvezető nem állította meg a mérkőzést, holott a szabályzat egyértelmű ebben a kérdésben.

Az FK Csíkszereda elnöke arra kéri a bírói testület vezetőit, hogy hozzák meg a megfelelő intézkedéseket ebben az ügyben, valamint a jövőben is. 

futballFK Csíkszereda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális