2020. november 28. szombatStefánia

Belga vándor lesz a megmentő?

Szén Sándor utolsó frissítés: 11:21 GMT +2, 2017. november 07.

Georges Leekens pragmatikus edző, jó motivátor, ezekre egyértelműen szükség lesz a magyar labdarúgó-válogatott élén.


Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó Szövetség rendkívüli sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a válogatott új szövetségi kapitányát, a belga Georges Leekens-t. A szakember jövőre veszi át a nemzeti csapat irányítását, az idei két barátságos mérkőzésen még Szélesi Zoltán megbízott edző dirigál majd. Az újdonsült kapitány mögött veretes játékos-, és hosszú edzőkarrier áll. Ismerjék meg Georges Leekens-t!

Játékosként a legtöbb időt hazája egyik legpatinásabb, legsikeresebb klubjában, a Club Brugge-ben töltötte. Ez a klub annyira a szívéhez nőtt, hogy néhány éve váratlanul Belgium szövetségi kapitányi posztjáról is lemondott. Az egykori hátvéd kilenc idényt húzott le a fekete-kék gárda színeiben, ez alatt öt bajnoki, valamint egy kupagyőzelemmel gazdagodott. Nemzetközi szinten egy-egy BEK, illetve UEFA Kupa ezüstérmet nyert.

Edzőként Georges Leekens hosszú, tartalmas, sok állomást magába foglaló pályafutást tudhat magáénak. Szembetűnő – a mellett, hogy a fél világot bejárta – jellemvonása, miszerint egy adott pozícióban csak a legritkább esetben marad két évnél hosszabb ideig. Az MLSZ megbízása mindenesetre pontosan két évre szól, a cél a 2020-as Európa bajnoki szereplés kiharcolása.

Az egykori hátvéd 1984-ben adta edzősködésre a fejét, amikor is a Cercle Brugge irányítását bízták rá. Rögtön egy kupagyőzelemmel indított, majd három év múlva az Anderlechthez írt alá. Rövid kortrijki kitérőt követően kedvenc csapatához, a Club Brugge-höz szerződött. Itt mindent megnyert, amit meg lehetett, bajnoki, kupa-, és szuperkupa győzelemmé érett munkássága, ráadásul az év edzőjének is megválasztották. A trófeákban mérhető sikerek 1991 óta elmaradnak, de ez közel sem jelenti azt, hogy teljesen negatívan kéne megítélnünk az azóta eltelt szezonjait.

Itt jegyezzük meg, még mindig ő a legsikeresebb karrierrel rendelkező edző a magyar válogatott külföldi szövetségi kapitányai közül. Azt viszont nem kell hangsúlyozni, valójában mennyire nem mérvadóak a korábbi sikerek. Elég csak Dárdai Pál ténykedésére vagy Bernd Storck első évére gondolni.

A szövetségi kapitányi tisztség sem újdonság számára, hiszen hazáját is vezette már két ízben. Először kijutott az 1998-as világbajnokságra, ahol veretlenül, három döntetlennel búcsúzott Belgium. Ezt követően 2010 májusában kezdte meg második megbízatását belga kapitányként. Egy későbbi interjúban azt állította, ő rakta le a manapság is igen sikeres és erős belga válogatott alapjait. Ezzel pedig gyakorlatilag nem is érdemes vitába szállni. 2012-es, váratlan lemondását követően addigi segítője, Marc Wilmots került a kapitányi székbe. Már-már sokkoló lépését azzal indokolta, hogy még egyszer le szeretne ülni a Club Brugge kispadjára.

Ha egy edző ennyi ideje a szakmában tevékenykedik és ilyen sok állomáshelyen megfordult, elkerülhetetlennek a sikertelen időszakok. Ez alól Leekens sem kivétel, de ha egyetlen bukást kéne kiemelnünk, akkor az épp legutóbbi munkahelyén, az algériai labdarúgó-válogatott élén történt. Az észak-afrikai ország a papírformát meghazudtolva már a csoportkörben kiesett a tornáról.

Mire számíthatunk?

A fentiekből következik, hogy nem érdemes nagy pénzt tenni arra, hogy a belga szakember akár négy éves ciklust is eltöltene a magyar kispadon. Hogy marasztalni fogjuk-e két év múlva, az a selejtezős szereplésen és a teljesítményen múlik. A szakértők úgy jellemzik, mint aki kiválóan alkalmazkodik az adott lehetőségekhez és azokból megpróbálja a lehető legjobbat kihozni.

Leekens pragmatikus edző, jó motivátor, ezekre egyértelműen szükség lesz a válogatott élén. Nem szokott kísérletezgetni, a meglévő játékosokkal igyekszik elérni a kitűzött célt. A nagy egókkal is jól bánik, egyszer magát Eden Hazardot is kihagyta a keretből, miután a Chelsea sztárja lecserélése után elhagyta a stadiont és elment hamburgerezni.

Játékrendszer tekintetében legnagyobb eséllyel a 4–3–3-as felállásra esik majd Leekens választása, kis túlzással azt is mondhatjuk, nála ez szentírás. Persze, ha nem lesznek meg a megfelelő emberek a pragmatizmusa felülírhatja a formációt.

Georges Leekens bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, az év hátralévő részében a csapattal, az országgal fog ismerkedni. Jövőre viszont elérkezik a vizsga is. Kíváncsian várjuk.

Nyitókép: fifa.com/AFP

magyar labdarúgó-válogatottfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális