2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Serie A: így fest a koronahelyzet Olaszországban

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:38 GMT +2, 2020. május 10.

Több Serie A-s futballista is pozitív koronavírus-tesztet produkált, a Torino, a Sampdoria és a Fiorentina is rendelkezik fertőzött játékossal, adta hírül több egymástól független forrás.


Már-már a Serie A folytatásáról kezdtek beszélni Olaszországban, miután az olasz kormány nyolc hét után enyhítette a lakosságra kiszabott korlátozásokat. Volt néhány pozitív jel is, az egyik a Juventus-hoz kötődik, a klub hosszú idő után egészségesnek nyilvánította Paulo Dybalát, a másik a nagy rivális Interhez, amelyik sajtóközleményben adta hírül, hogy a klub minden koronatesztje negatív eredménnyel zárult.

A fentiek fényében érthető, hogy az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke Gabriele Gravina a kormánnyal való tárgyalás közben azt mondta: „Mondják meg mit kell tennünk ahhoz, hogy folytassuk, és megtesszük.” El lehet képzelni, milyen sokkoló volt a hír, hogy a héten nyolc új fertőzés is volt csak a játékosok között.

Miután az olasz élvonal csapatai a héten elkezdték az egyéni edzéseket (bár a szezon folytatásának dátumáról egyelőre még találgatások sem nagyon vannak), az újabb pozitív tesztek híre kétségeket támaszt a folytatással kapcsolatban. A Torino klub sajtóközleménye szerint a csapatnak egy meg nem nevezett játékosa pozitív tesztet produkált a tréning kezdete előtt. Ez azért is érdekes, mert Urbano Cairo torinói klubelnök az elmúlt napokban a bajnokság folytatását szorgalmazó kijelentéseket tett.

A Fiorentinánál szintén nem közölték a neveket, de három játékos mellett három stábtagot is a fertőzöttek közé soroltak. A klub közleményében kiemelte, hogy protokoll szerint járt el és izolálta az érintetteket, valamint hogy a keret többi része egészségügyi és erőnléti tesztelésnek is ki lesz téve.

A Sampdoria eddig sem úszta meg a járványt, Gabbiadini mellett Ekdal, La Gumina és Thorsby is elkapta a vírust, most sem igazán változik a helyzet. Ahogy a többi klub, ők sem adtak ki személyes információt, de a közlemény szerint négy új fertőzött játékosuk van.

Ilyen körülmények mellett nem is csoda, hogy van olyan csapat a járványsújtotta országban, amelyiknek a játékosai nem akarnak visszatérni a pályára. A Brescia csapatkapitánya Daniel Gastaldello a La Republicának adott csütörtöki interjújában így nyilatkozott: „Mindannyian érintettek vagyunk, mind ismerünk valakit, aki közvetlenül érintett a tragédiában”. Ez nem is meglepő figyelembe véve, hogy a csapat tartományában, Lombardiában 15000 ember hunyt el a járvány miatt.

„Nem érezzük magunkat biztonságban, és arra kérnek minket, hogy menjünk a pályára és játszunk le tizenkét meccset másfél hónap alatt.” Gastaldello szerint értelmetlen és természetellenes a folytatásról beszélni, mikor mindenki elkerülhetetlenül kontaktusba kerül a vírussal.

„Igen félünk. Ki vagyunk téve a vírusnak és nem csak a játékosok, hanem a szertárosok, a fizioterapeuták, a masszőrök.” „Profik vagyunk, de emberek is, feleségeink van és gyerekeink”-tette hozzá.

Giuseppe Conte miniszterelnök azt tervezi, hogy találkozik minden klub részvényeseivel, hogy megbeszéljék a helyzetet, eközben pedig a futball elöljárói újra megvizsgálják az egészségügyi protokolljukat a kormány akciócsoportjával.

Vincenzo Spadafora sportminiszter, szűkülő újrakezdési lehetőségekről beszélt és Facebookon közzétett anyagában „remélhetőnek” nevezte a közös edzések május 18-i elkezdését, ugyanakkor azt is elmondta, hogy az esetleges mérkőzések mindenképpen zárt kapusak lesznek.

Az olasz labdarúgás, és az AC Milan két legendája Filippo Inzaghi és Paolo Maldini egy Instagramon folytatott, pénteki beszélgetés közben beszélt a kialakult helyzetről. Maldini úgy nyilatkozott, hogy a bajnokság lefújása „minden szempontból katasztrófát okozna”. A Milan egykori védője szerint Franciaországban hibát követtek el a lefújással.

Borítókép: Sampdoria U.C. Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális