2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Gyászol a futballvilág, a Lelátó öt ikonikus góllal búcsúzik Maradonától

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 13:27 GMT +2, 2020. november 26.

Öt világrész gyászolja minden idők egyik (vagy talán „a”) legjobb játékosát, a 60 éves legenda halála megrázta a sportéletet


Sok dolgot lehet ilyenkor írni, a megemlékezésnek számos módja van, mi úgy szeretnénk búcsúzni a legendától, hogy megmutatjuk azt, amiben igazán jó volt, mégpedig a góllövést. Íme öt ikonikus gól, amit soha nem fog elfelejteni a világfutball.

5. Görögország ellen lőtt találat az 1994-es világbajnokságon
Az 1994-es amerikai világbajnokság sok szempontból meghatározó volt Maradona pályafutásában. Az argentin válogatott a „D” jelű kvartettbe, azaz túlzások nélkül a „Halálcsoportba” került. Olyan ellenfelekkel sorsolták össze az Alfi Basile által vezetett Albiceleste-t, mint a bivalyerős Nigéria, ahol olyanok rúgták a bőrt, mint George Finidi, Amokachi, Amunike, Adepoju vagy Jay Jay Okocha, a Balakovval, Ivanovval felálló, Stoichkov-vezette Bulgária, vagy Görögország.

Az akkori szabályok szerint a négy legjobb csoportharmadik is továbbjutott, így sikerült Argentínának (és egyébként Olaszországnak is) kvalifikálnia az egyenes kieséses körbe. Egy ilyen csoportban minden gólnak nagy értéke van (lsd: gólarány), pláne ha olyan a találat, mint az alábbi. A '94-es világbajnokság egyéb, Maradonával kapcsolatos történéseit, pedig legalább most borítsa a feledés jótékony homálya. 


4. Ac Milan ellen lőtt gól, 1987-88
Az 1987-88-as szezont az Ac Milan nyerte. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy micsoda játékoskeret gyűlt össze a lombardiai csapatnál. Marco van Basten és Ruud Gullit személyében két fantasztikus támadó mögött, olyan korszakos olasz válogatottak futballoztak, mint Roberto Donadoni, Carlo Ancelotti, Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi, és ekkor bontogatta szárnyait egy bizonyos Paolo Maldini, aki minden idők egyik legjobb balbekkjeként vonult be a futballtörténetbe. Ez ellen a mágikus csapat ellen lőtte megdöbbentő gólját Maradona, amely során a technika és a ritmusérzék magasiskoláját mutatta be. Az a labdaátvátel pedig… atyavilág.

3. Lazio ellen lőtt gól, 1984-85
Az 1984-85-ös bajnoki évad volt az első éve Maradonának az olasz élvonalban, és bár a gárda csak a nyolcadik helyen végzett 30 meccsen szerzett 33 pontjával, az argentin azonnal közönségkedvenc lett. A bajnokságot a Hellas Verona nyerte (30 meccsen 43 ponttal), a Lazio kiesett, az év híre azonban mégsem ezek közül került ki, hanem, hogy az „isteni Diego” rögtön az első szezonjában 14 gólt lőve 3. lett a világ legerősebb pontvadászatában, ráadásul olyan találatokkal, mint az alábbi. El sem tudjuk képzelni, hogy ilyen gólt hogyan lehet lőni, nekünk még a FIFA játékban sem sikerül.  

 
2. a bajnok Hellas Verona elleni találat, 1984-85
Erről a szezonról már írtunk feljebb, most csk nézzük meg, hogy mire volt képes Maradona egy olyan futballérában, amikor egyszerűen senki nem volt felkészülve ilyen szintű technikai mnegvalósításokra. Ha néha elgondolkodunk, hogy vajon milyen lenne, ha Lionel Messi visszautazna az időben 35 évet, nos, ilyen:

 
1. Anglia ellen lőtt második találat, 1986-os világbajnokság
Fontos kiemelni, hogy az Anglia ellen lőtt MÁSODIK gól, hiszen mindannyian tudjuk, hogy melyik volt az első. A második gól egy technikai tünemény, olyan találat, ami félévszázadonként egyszer születik, és ahogy a mai világban a csapatvédekezés alakul, nagyon nehéz elképzelni, hogy valaha lesz még. Maradona konkrétan kicselezett egy fél csapatot, elfektette a kapust és összetörte az angolok Vb-győzelemről szőtt álmait. Lineker 81. perces találata pusztán szépségtapasz volt. 

+1. Mano de Dios, azaz Isten Keze
Ebben a felsorolásban nem a legszebb és nem is a legsportszerűbb találatait mutatjuk meg az argenin legendának, hanem a legikonikusabbakat, az 1986-os világbajnokságon az angoloknak lőtt (? inkább kezezett) első találata pedig ikonikus. Nem pusztán Maradona számára, hanem az egyetemes futballtörténet számára. Lehet vitatkozni azon, hogy sportszerű vagy nem (tulajdonképpen nem lehet vitázni, a videobíró korában ezt nem adják meg és sárgalap is jár érte), vagy vállalható-e, arról viszont, hogy a 20. század egyik legfontosabb gólja, igazán kár lenne vitát nyitni. Amit, viszont érdemes megjegyezni, hogy a listánk 1. és +1.gólja között mindössze négy perc telt el a valóságban. 

Borítókép: Fc Sunshine Stars Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális