2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Bundesliga: ötöt rúgott a Bayern és a Lipcse

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 11:23 GMT +2, 2020. május 25.

A 27. fordulóval folytatódott a német élvonal, a Bayern a Frankfurtot fogadta, a Lipcse pedig a Mainzhoz látogatott.


A Bundesliga folytatása előtt a szakértők egyetértettek abban, hogy a bajnokság hátralevő része a Bayern és a Dortmund versengéséről fog szólni, ez az első forduló után beigazolódni látszott, hiszen mindkét csapat nyert (a Dortmund ráadásul agyonverte a Schalkét), miközben a harmadik helyezett Lipcse hazai pályán vesztett pontot a Freiburg ellen. 

A 27. forduló a Hertha pénteki meccsével kezdődött, a Dárdaikat „gyűjtő” gárda 4-0-s verést adott az Union Berlinnek, ezzel 7 fordulóval a vége előtt 10 pontra növelte előnyét a jelen állás szerint osztályozóra szoruló Fortuna Düsseldorf előtt, gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy a berlini klub elkerülte a kiesést.

Az éllovas és a második helyezett szombaton játszott aktuális ellenfelével, a bajorok az Eintracht Frankfurtot látták vendégül, míg a Darazsak a Farkasokhoz látogattak. A Bayern nem akarta elodázni a döntést, már az első negyedóra végén betalált Goretzka révén (17. perc), sőt Müller a 41. percben 2-0-ra növelte az előnyt. Bár a szünetben úgy tűnt a meccsnek vége van, a Frankfurtban volt némi lelkierő, és Lewandowski 46. perces találata ellenére Hinteregger révén még egyszer feljött 1 gólra (52. és 55. perc).

A német rekordbajnok gyorsan észbe kapott, mindössze 6 perccel Hinteregger második gólja után Davies dugójával kettőre növelte előnyét. A végére maradt egy kis fintorgás is, Hinteregger ugyan meglőtte a harmadik gólját, azonban ez a saját kapujába ment. A végén a Bayern 5-2-s győzelemnek örülhetett.

A bajorok szűk tíz percet leszámítva sokkal jobbak voltak ellenfelüknél, úgy védekezésben, mint támadásban. Goretzka és Pavard összesen 6 szerelést és 6 megelőző szerelést mutatott be, emellett előbbi vezető gólt is lőtt, de jól futballozott a védelemből Kimmich és Davies is. A sok szerzett labda és 66%-os labdabirtoklás mellé természetesen jöttek a helyzetek is, amiket a Flick-vezette alakulat még túl is teljesített kicsivel, 3.59 xG-re jut 5 gól, persze ebben Hinteregger öngólja is benne van.


(fotó: Bayern München Facebook)

A hétvége magyar szempontból legfontosabb találkozója minden bizonnyal a Gulácsi Péterrel a kezdőben felálló RB Leipzig mainzi vendégjátéka volt, Nagelsmann csapata vasárnap Szalaiéknál készült kiköszörülni a múlt heti csorbát.

A novemberi „odavágón” egy laza nyolcast (8-0) gurított a lipcsei csapat a kiesés ellen menekülő Mainznak, így mondhatjuk, hogy a visszavágón nem a hazaiak számítottak esélyesnek. Hogy mennyire nem, azt az első félidőben összeszedett háromgólos hátrány is bizonyítja, a vendégek viszont nem álltak meg itt, a második játékrészben is bevarrtak kettőt.

Timo Wernert mostanában egyre gyakrabban hozzák hírbe az AC Milan együttesével, a mostani idegenben lőtt mesterhármas alighanem felviszi az árát, és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a német csatár a vasárnapi teljesítményével már csak három gólra van Lewandowskitól, sőt a kanadai táblázaton, immár 31 ponttal (24 gól, 7 gólpassz) meg is előzi a 30 pontos (27 gól, 3 gólpassz) lengyelt.

A meccs képéről túl sokat nem érdemes beszélni, a Lipcse minden tekintetben ellenfele fölé nőtt, csakúgy mint szabadrúgásból, a pálya széléről is könnyedén tudtak helyzeteket kialakítani, a helyzetkihasználásukra pedig (az eredményt elnézve) nemigen lehet panasz. Külön öröm, hogy Willi Orban, a magyar válogatott kulcsvédője játszhatott a találkozón, igaz nem kezdőként, de 30 perc neki is jutott.


(fotó: RB Leipzig Facebook)

A Borussia Dortmund wolfsburgi vendégjátéka sima volt, köszönhetően annak, hogy a hatodik helyen álló hazaiak alaposan rácáfoltak a pozíciójukra, gyakorlatilag semmit nem csináltak nagyon jól, viszont gyakran vesztettek labdát és pocsékak voltak befejezésben. A képet némileg árnyalja, hogy az ellenfél térfelén töltött idejük egész jó volt, de mindent egybevéve ez a játék kevés lesz a hatodik hely megőrzésére, ha a Schalke vagy a Freiburg felébred. A Dortmund ezzel a győzelemmel tapad a müncheni csapatra, Guerreiro és Hakimi góljai még sokat érhetnek a végelszámolásnál.

Az újrakezdés nagy vesztese a Schalke 04, aki a második meccsét is elveszítette, ezúttal hazai pályán kapitulált az Augsburg ellen. A Bajnokok Ligája-helyekért játszott rangadón, a Borussia Mönchengladbach 3-1-es vereséget szenvedett a Leverkusen ellen hazai pályáb, a lépéselőny ezzel a gyógyszergyáriaknál van. 


Bundesliga, 27. FORDULÓ

FC Köln–Fortuna Düsseldorf 2–2 (Modeste 88., Córdoba 91., ill. Karaman 41., Thommy 61.)

Schalke–Augsburg 0–3 (Löwen 6., Sarenren Bazee 76., Córdova 91.)

Mainz–RB Leipzig 0–5 (Werner 11., 48., 75., Poulsen 23., Sabitzer 36.)

Bayern München–Eintracht Frankfurt 5–2 (Goretzka 17., Th. Müller 41., Lewandowski 47., A. Davies 61., Hinteregger 74. – öngól, ill. Hinteregger 52., 55.)

Freiburg–Werder Bremen 0–1 (Bittencourt 19.)

Borussia Mönchengladbach–Bayer Leverkusen 1–3 (Thuram 52., ill. Havertz 7., 58. – a másodikat 11-esből, S. Bender 81.)

Paderborn–Hoffenheim 1–1 (Srbeny 9., ill. Skov 4.)

Wolfsburg–Borussia Dortmund 0–2 (Raphaël Guerreiro 32., Hakimi 78.)

Hertha BSC–Union Berlin 4–0 (Ibisevic 51., Lukébakio 52., Cunha 61., Boyata 77.)

borítókép: Bundesliga

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális