2024. március 29. péntekAuguszta

A leggyorsabban fejlődő topligás magyar: Sallai Roland portré

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 14:23 GMT +2, 2020. június 04.

Sallai Roland kevés szurkolónak jut eszébe, ha a magyar válogatott alapemberei kerülnek szóba, pedig a fiatal támadó a Bundesligában edződik és hosszútávon valószínűleg a legígéretesebb tehetség Szoboszlai mellett.


A magyar futball rajongói tudják, hogy az utóbbi 25 évben nem hemzsegnek a magyar tehetségek Európa legjobb bajnokságaiban. A Bundesliga, a Premier League, a Serie A és a LaLiga csak elvétve foglalkoztat magyar játékosokat, ezért is nagy dolog, ha valaki eljut odáig, hogy rendszeresen játsszon.

A német bajnokság némiképp kivétel a fentiek alól, hiszen egyrészt az elmúlt 25 év 10 legjobb labdarúgóját felvonultató listánkon is túlnyomó részt Bundesligában edződött játékosok kaptak helyet, másrészt sok Németországban megfordult játékos volt rajtuk kívül is, elég (a teljes felsorolás igénye nélkül) Sebőkre, Hrutkára, Mátyusra vagy Szélesire gondolni.

Sallai Roland 1997-ben született és már 16 évesen, a 2013-2014-es szezonban a Puskás Akadémia felnőttkeretének a tagja volt, igaz ebben az évben mindössze egy tétmeccsen, egy Ligakupa találkozón kapott szerepet. A következő szezonban viszont már 22 tétmeccset kapott és ezalatt 3 gólt szerzett.

A nevét először akkor jegyezhettük meg, amikor a 2016-2017-es szezonban az olasz élvonalban, a kiesés ellen sikertelenül küzdő Palermóban szerepelt kölcsönben. A dolog érdekessége, hogy egy másik magyar játékos, Balogh Norbert is a keret tagja volt. Balogh mindössze 580 percet játszott a Serie A-ban, Sallai azonban 1000 perc fölött, sőt gólt is szerzett az Udinese ellen elvesztett bajnokin.

Roland a 2017-2018-as szezonban az APOEL Nicosia csapatához igazolt, erre viszont nem szabad legyinteni, hiszen a ciprusi gárda abban az évadban kivívta a Bajnokok Ligája főtábláján való szereplést, így hősünk is elmondhatja magáról, hogy hat BL-meccsen 300 percet játszott olyan ellenfelek ellen, mint a Real Madrid, a Tottenham és a Borussia Dortmund.

Mindent egybevéve a nicosiai kaland nem sikerült rosszul Sallainak, 42 tétmeccsen 10 góllal és 6 gólpasszal hálálta meg a bizalmat, a 2018-19-es szezonban pedig ismét elitbajnokságba került, hiszen a német élvonalban szereplő SC Freiburg 4.5 millió euróért leigazolta Ciprusról.

Természetesen a gyorsan fejlődő magyar játékos nem kerülte el az MLSZ figyelmét sem, 2016. május 20-án, egy Elefántcsontpart elleni barátságos meccsen őt is becserélte Bernd Storck szövetségi kapitány (a 78. percben, 4-2-3-1-es felállásban Szalai helyére). A barátságos meccset azóta már 15 másik találkozó is követte, és már nem csak felkészülési találkozókon, hanem komoly tétmeccseken is helyet kapott. Korábban a Nemzetek Ligájában Görögország ellen meglőtte első válogatottbeli gólját, Észtország ellen pedig kiosztotta első gólpasszát is, így nem is meglepő, hogy a legutóbbi négy tétmeccsen (Szlovákia (o), Horvátország (i), Azerbajdzsán (o), Wales (i)) kezdőként lépett pályára.



Amit fontos észrevennünk, hogy a válogatottbeli karrierjében rengeteget segít a Freiburgban eltöltött idő, hiszen a Baden-Württembergben székelő csapat trénere, Christian Streich rendszeres játéklehetőséget biztosít neki. A tavalyi és az idei csonkaszezonban eddig 28 mérkőzésen 1500 perc játékidőt kapott, ezalatt három gólt és egy gólpasszt jegyzett, ami viszont sokkal fontosabb, hogy több poszton is kipróbálta a klub.

Sallai egy régebbi interjúban elmondta, hogy a Serie A-ban való szereplés egyik legnagyobb pozitív hozadéka a taktikai felkészültségében nyilvánult meg. Ez a taktikai felkészültség a mai világban, amikor a klasszikus posztok kezdenek nagyon elmosódni, aranyat ér, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a 23. születésnapját mindössze két hete ünneplő játékos jobbszélsőként, balszélsőként és támadóközéppályásként is bevethető. Sőt, a szezon elején a Hannover elleni idegenbeli bajnokin még jobb oldali bekket is játszott.

Annak, hogy mindkét szélen megállja a helyét alapfeltétele, hogy mindkét lábával jól bánjon a labdával. Egy Sport1 tévé által Youtube-ra publikált interjúban Roland elmondja (15:50-tól), hogy tudatosan és sokat dolgozott azon, hogy „kétlábas” játékos váljon belőle.

Sallai Rolandot nem csak az ideális karrierív különbözteti meg az átlagtól, hanem a tehetség mellett is jelenlevő munka iránti alázat. Ha kicsit jobban belegondolunk az elmúlt 20-30 év világfutballjába, több olyan játékos is eszünkbe jut, akit a tehetsége mellett a szorgalma és a munka iránti alázata repített magasra. A kilencvenes évek végén Dennis Bergkampról mondták, hogy megélhetne pusztán a tehetségéből, ennek ellenére minden edzés után rápakol fél óra vagy egy óra plusz munkát, de ide lehetne sorolni Dirk Kuytöt, James Milnert, Filippo Inzaghit, Mario Mandzukicot, de alighanem mehetünk szintekkel feljebb is, hiszen Thomas Müllerről és Cristiano Ronaldoról is mindenkinek a rengeteg munka jut eszébe. Nem állítjuk, hogy Sallai Roland előtt biztosan ilyen karrier áll, de nagyon drukkolunk neki.

Borítókép: Sallai Roland Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális